Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:59 04.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Цветарство и градинарство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Къдрав фикуснови  
Автор 4onkin (член)
Публикувано19.06.09 19:01

Не знам дали се казва така, ама си е къдрав. Имам го от 3-4 години. Не расте хубаво. Даже май изобщо не расте. За тези години игуби 70% от листата си а нови не поникват. На върховете на клонките се мъчат да поникнат някакви листа, но успяват да го докарат само на малко зелено шипче, което след седмица, две пада сухо. В подножието на саксията винаги може да се видят такива паднали "листа". Иначе фикуса го гледам както трябва или поне така си мисля

. Саксията му е голяма, керамична, пресаден е в торф, има чудесен дренаж, не го преполивам, не го пресушавам, торя го редовно на 15-20 дни, на светло място е но не на пряка слънчева светлина. Просто не се сеща какво да му направя за да потръгне. Като ми го подариха беше с гъста корона с хиляди листа а сега благодарение на мойте "грижи" е един такъв ошмулен с тук таме листенце.

Колкото по-малко питаш, толкова по-малко те лъжат.

Тема Re: Къдрав фикуснови [re: 4onkin]  
Автор cina2 ()
Публикувано19.06.09 19:43

И ние с един фикус пумила не можахме да се сприятелим. Когато ми го подариха, изпълваше цялата саксийка. Пресях го, първата година вървеше добре и изведнъж се скапа. Сега я кара на доизживяване, ама вече е повече от 2 години така:

Редактирано от cina2 на 19.06.09 19:46.

Тема Re: Къдрав фикуснови [re: cina2]  
Автор angel_sin (завеяна ...)
Публикувано19.06.09 20:02

хич не си падам по фикусите, така че съвет няма да давам, но ми се струва, че той питаше за този фикус, а не за пумилата:

Редактирано от angel_sin на 19.06.09 20:03.

Тема Re: Къдрав фикус [re: angel_sin]  
Автор cina2 ()
Публикувано19.06.09 21:59

Просто се присъединих към "воплите", да не остана по-назад. Не съм твърдяла, че това е видът.

Редактирано от cina2 на 19.06.09 22:00.

Тема Re: Къдрав фикуснови [re: cina2]  
Автор angel_sin (завеяна ...)
Публикувано20.06.09 09:14

извинявай тогава, не съм разбрала.

Автор Luchezara ()
Публикувано22.06.09 21:26

Мисля, че торфа е слаба и много недостатъчна почва. Нека да кажат и другите.

Тема Re: Къдрав фикуснови [re: Luchezara]  
Автор 4onkin (член)
Публикувано23.06.09 23:50

Разбирасе, че е слаба, нали за това го торя.

Автор Luchezara ()
Публикувано25.06.09 15:44

Само с торене не става, мисля, че ще го увредиш. Направо трябва да е в торопочвена смес за садене, каквато продават навсякъде. Сега не е момента да го пресаждаш направо по коренчета, но мисля, че можеш да го прехвърлиш в по-голяма саксия, която да допълниш отвсякъде с торопочвена смес, а есента да го пресадиш както трябва. Защо си го оставил толкова дълго в торф?

П.П. Понеже прочетох, че сега е в голяма саксия, може да опиташ много внимателно да махнеш пръстта необхваната от коренчета и да я смениш с торопочвена смес. Колкото да има какво да яде до есента, защото само на стимуланти и витамини и ти не можеш да изкараш.

И след това не го тори, защото тази смес е достатъчно силна поне за 6 месеца. Изобщо мисля, че си го дрогирал яко на фона на чист глад.

Редактирано от Luchezara на 25.06.09 15:53.

Тема Re: Къдрав фикуснови [re: Luchezara]  
Автор 4onkin (член)
Публикувано26.06.09 09:45

Искам да те репликирам относно храненето на растенията. Растенията извличат от почвата само минерали. Те не се хранят от нея. Цялата енергия която им е необходима си набавят от светлината.
Всъщност къдравите фикуси са ми три. Когато ми ги подариха 2005 г. бяха в една саксия. Пресаждайки ги тогава ги разделих. И от тогава не вървят. Интересното е, че имам още 6-7 фикуса ( два бонсая - купешки, три класически стайни и един трикольор) и всички се държат по този начин т.е. не растат. Изключение прави само трикольора който расте като луд.

Автор Luchezara ()
Публикувано26.06.09 21:53

Не знам какво искаш да ме репликираш, но аз имам около 100 растения, нито едно не е в торф и нямат проблеми в развитието си. От цветари знам, че растенията не бива да стоят дълго в торф, трябва да се пресадят при първа възможност. Твоите растения страдат, а не моите.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.