Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:02 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Цветарство и градинарство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Разсаждане на азалиянови  
АвторTити (Нерегистриран)
Публикувано26.02.06 12:49

Някой пробвал ли е да си разсади азалия от резници? Никаква информация в книгите, които имам, нито в сайтовете които намерих. Само на едно място пише, че е много трудно в домашни условия. Добре, трудно - трудно! Ама кажете как става, искам да опитам. Моля ви, ако някой е пробвал да сподели опит, пък макар и безуспешен.

Тема Re: Разсаждане на азалиянови [re: Tити]  
Авторkasija (Нерегистриран)
Публикувано26.02.06 13:35

Тити, това съм го копнала отнякъде /може и да е от нашия форум/. Виж дали ще ти свърши работа:
"Азалия се размножава от едногодишен леторасъл/ /зелено клонче, кето още не е направило кора/, дължината на клонто е около 15см. когато го отрежеш потопи крайчето във вкоренител/стимулира коренообразуването/ и го сложи в саксийка с торф за вкореняване.На немного светло и топло.Но е доста трудно и гаранция за успех няма"

Авторkasija (Нерегистриран)
Публикувано26.02.06 13:38

И още:
"Миналата година, след като премахнах прецъфтелите цветове, тя пусна нови клончета. Някъде през юни (когато те бяха около 3-4 см високи), отрязах 4 по-едри. Потопих отразаната част в прах за вкореняване на Покон (в София го има в Бриколаж), боднах ги в чашки от кафе с пръст за рододендрони, полях ги хубаво и ги захлюпих с буркани. Поставих ги на светло, но не слънчево място вътре в къщи. Периодично проверявах дали им е достатъчно влажна пръстта и при нужда поливах. След месец и нещо (не помня точно) махнах бурканите. И сега си имам 4 азалийки, високи около 10 см, но още не искат за цъфнат (както и майка им не ще ."

Тема Re: Разсаждане на азалиянови [re: kasija]  
Публикувано26.02.06 14:13

Благодаря за съвета, ще се пробвам. Помолих една приятелка, работеща в цв.магазин да ми чупва по едно новоизбило клонче от различни видове азалии, които продават. Резултата е - 9 клончета, готови за разсаждане. Знам, че е много трудно, но ще експериментирам - ще оставя в чаша с вода, ще посадя в торф под буркан и ще сложа в аквариума при орхидеите, в азалиева почва. Ако някой се сеща и за друг начин - да пише. Стискайте палци, от всичките едно да се вкорени, ще се чувствам мнооого горда!

Авторclematis (Нерегистриран)
Публикувано26.02.06 14:23

Пробата ти с вода нека е с дъждовна, в книгата ми се подчертава изрично.

Тема Re: Разсаждане на азалиянови [re: clematis]  
Автормaprapитka (Нерегистриран)
Публикувано26.02.06 15:36

В торфа се захванаха малките клончета горе-долу между 5 и 10 см.
Клончета с размери 15 см са ми пускали корен във вода, но са толкова слаби и нежни и толкова бавно става....

Авторлюбитeл (Нерегистриран)
Публикувано27.02.06 09:56

Ралица от форума има успешни опити с вкореняването на азалии. Тази година и аз се пробвам, но е много рано да се каже дали ще имам успех. Съветите на Кasija са от форума. Мисля, че не е необходимо да ги топиш предварително във вода. Успех, ще чакаме отзиви.

Тема Re: Разсаждане на азалиянови [re: любитeл]  
Автор Cristal (Cristal_Blue)
Публикувано28.02.06 08:51

Mиналата година успях да прихвана 3 вида азалии,а пробвах с11.Ако някой се интересува нека ми пише на лични бележки с радост бих споделила скромния си опит.

Тема Re: Разсаждане на азалиянови [re: Cristal]  
Публикувано28.02.06 10:18

Моля те, сподели го тук, защото не мога да вляза в личните ти, непрекъснато ме изхвърля, голям проблем е регистрацията тук. Сигурна съм, че не само аз се интересувам от азалии и прихващането им от клонче, така че ще бъдеш полезна на много хора

Автор Cristal (Cristal_Blue)
Публикувано28.02.06 13:26

Здравей!Ами то няма какво да крия и дано съм Ви от полза.Процедурата е съвсем проста-лично аз направих това-напълних няколко чашки от прозрачните за кафе с предварително припечен във фурната и изтинал речен пясък и сложих клончетата от азалии в него.Полях ги обилно и ги завързах в полиетиленови торбички.От време на време се отварят и поливат и оросяват със вода. Трябва да минат поне 40-50 дни за да се прихванат .За по-голям успех трябва да се сложат клончетата за прихващане когато се затопли времето .Можеби май -юни .Защото аз започнах с опитите си през Април ,но тогава нее достатъчно топло а е доста влажно и доста от клончетата изгниха,но нищо не ви пречи да пробвате и сега.Кореновата с-ма при азалиите е повърхносттна и коренчетата на токущо прихваналите се малки азалийки са като тънички финни кончета.Ако случайно се образува цвят трябва да се орони за да не взема силата на новото растение .Друго не се сещам ,ако на някой не му е ясно нещо да пита.Още едно нещо трябва да вземете под внимание вкореняват се само най-младите леторасти "клончета" които са излезли .Старите големи клони почти не се вкореняват освен ако не използвате препарат за вкореняване,но той не се намира по магазините а в институтите само.Имам 1 молба ако някой отглежда Глоксиния нека да ми се обади.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.