|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Помощ
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 11.09.05 17:45 |
|
Започвам от там, че си купихме къща с двор и на мене се пада честта да се грижа за двора и това какво ще расте там, а аз съм ужасно некомпетентна. Следователно имам стотина въпроса на тема градинарство.
Като начало - знам, че някои пролетни цветя се садят на есен: кокичета, зюмбюли, лалета, нарциси... Обаче кога наесен се садят? И кои други цветя се садят наесен? Искам да знам какво ми предстои да правя следващите два-три месеца.
Друг въпрос - кога се садят фиданки - на пролет или на есен?
Още много въпроси имам ще пиша като се присетя нещо.
Благодаря предварително за отзивчивостта. 
| |
Тема
|
Re: Помощ
[re: Marina]
|
|
Автор | lRA (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.09.05 18:24 |
|
Сега е време да засадиш иглолистните и другите вечно зелени храсти, чемшир...През есента се садяш всички цветя, които цъфтят пролетно време, като маргарити, лилиуми, лалета, кокичета, нарциси и зюмбюли. Сега може да посадиш и райграс, ако си подготвила терен. За качествен "зелен килим" се иска много труд. Сега това се сещам, а и не съм кой знае колко голям специалист. Започнах да се занимавам с такива работи от две години, но тук има страхотни градинари и черпя опит от тях. Успех!
| |
Тема
|
[re: lRA]
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 11.09.05 21:01 |
|
Като казваш "сега" буквално ли сега?
Т.е. мога ли да ги засадя тази седмица?
А кога най-късно мога да ги засадя?
А това за райграса... сега ли се сади?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
CъH (дрямка) |
Публикувано | 12.09.05 00:18 |
|
хайде честито и добре дошла в кроткия и хубав клуб
не е ли по добре първо да се обърнеш за съвет към озеленител-
професионалист за да ти оформи градината, а след това вече и ти да се включваш полека,
не че и сама няма да се справиш, но сигурно ще ти трябва много повече време и усилие
| |
Тема
|
[re: CъH]
|
|
Автор |
CъH (дрямка) |
Публикувано | 12.09.05 08:22 |
|
сега на свежа глава се сетих какво ми показа Ludo.Pile - ,
а тук
и тук може да намериш нещо, което те интересува/в нета е море от сайтове за цветарство и градинарство /,
а иначе давай с въпросите по ред
винаги се намира по някой, който знае отговора
Редактирано от CъH на 12.09.05 08:27.
| |
Тема
|
[re: CъH]
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 12.09.05 10:12 |
|
Мина ми през ума идеята за озеленител, ама ми се иска да си пробвам сама силите. Колкото до това как да изглежда градината мисля, че ще ми стигне въображението и изобретателността. Но нямам никакви познания за цветята. Кое кога се съди, кое трябва да е на слънце и кое може и да не е... много неща трябва да изчета. Ще видим. Във всеки момент мога да се откажа да се справям сама и да се обърна към специалист. Най-много да забавя случването на градината с една година да кажем, ама тя земята си е все там, няма да ми избяга.
Чудя се... дали да не си купя някоя подходяща книга и да почета малко преди да се впусна в експериментиране...
| |
Тема
|
|
|
Автор | мapa (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.09.05 12:17 |
|
Здравей и честито!Може да си наемеш фирма за озеленяване, но ако сама си направиш градинката ще се чувстваш адски горда , ако се получи.Освен това всеки влага своята индивидуалност при направата на градината.Пролетните луковични цветя се садят сега.Когато купуваш цвете, или опаковка със семена, обикновено има указания кога се садят, как да се поливат и какво изложение предпочитат.Ако искаш да садиш дървета може и сега и на пролет, но засадените през есента тръгват по-бързо на пролет.За тревата трябва първо да приготвиш мястото т.е. да махнеш камъни, да изкорениш бурени, да го прекопаеш и подравниш.И имай предвид, че хубава градина се прави бавно.Трябва време.
| |
Тема
|
[re: мapa]
|
|
Автор | Пaцo (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.09.05 15:48 |
|
Здравей.
Аз минах по този път преди около десетина,петнайсет години. Тогава нямаше много озеленители и се наложи да се справям сам. По принцип нямам нищо против, дори съм за ползването на специализирана помощ ,но си мисля че все пак зависи и от това колко е голяма градината която искаш да създадеш. Ако имаш пред къщата двайсетина квадрата свободна площ за цветя, колкото и специалисти да поканиш едва ли ще измислят нещо по различно от това което можеш да си измислиш и ти. Така че моя съвет е първо да седнеш и да помечтаеш какво точно искаш, а след това да попиташ може ли това нещо да стане на мястото с което разполагаш. Освен размера не по малко важно е и изложението на мястото, наклона, има ли високи подпочвени води, каква е по принцип почвата / Лека,тежка, глинеста, варовита, кисела, алкална/ Ако почвата е неподходяща има ли от къде да вземеш достатъчно подходяща . Разполага ли мястото с достатъчно вода за поливане./Това изброяване може би трябваше да започна с климата на района в който живеете.Той ще е определящ за видовете растения които ще използваш./
След това, ако разполагаш с достатъчно вода, трява да решиш ще има ли воден кът/ езерце,или още по-добре малък водопад/ , ще има ли беседка, барбекю или някакво друго място където ще се събират хора.
Това е първият етап на мечтите. На този етап не си длъжна да знаеш кое как ще се направи. Просто трябва да решиш какво искаш. Можеш да разгледаш в Интернет готови градини. Има и много списания ,не само специализирани за цветя и озеленяване. Почти всички списания за дома имат и рубрики за двора и градината. Искам да кажа че твоята градина трябва първо да се роди в главата ти и след това да я пренесеш на двора. Когато вече имаш представа как искаш да изглежда можеш да потърсиш съвет на специалист как да я направиш. Можеш да попиташ и тук кое как се прави, или онова как става. Сигурен съм че на всеки въпрос ще се намери някой който може да ти отговори. Иначе така както сега поставяш проблема никой не може да ти даде точен и практичен съвет.
На края искам да ти кажа че те чака много работа, но и че малко ти завиждам защото това което ти предстои е не само работа но и голямо удоволствие.
| |
Тема
|
|
|
Автор | lRA (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.09.05 16:02 |
|
Мисля, че без никаква книга, няма да минеш. Наистина по-щастлива ще бъдеш, ако сама си направиш градината, но иска много труд и време. Като начало купи някоя книга, направи си горе-долу някакъв план, къде ще сложиш увивни растения. За тях ще трябва подпори, перголи или арки, по които да ги пустеш да растат. Кътчета алпинеуми или малко езерце, иглолистни, кипариси. Всичко трябва да е съобразено с изложението, релефа. Ако си мераклия, може да оставиш и малко място на по-закътано малка зеленчукова градина. Аз на майтап посадих 10 корена домати и миналата година се радвах на домашно производство Достатъчно е да посетиш някоя борса за градински цветя и ще се чудиш какво по-напред да купиш.
А като писах, че сега е време за някои цветя, имам предвид септември-октомври най-късно.
Райграс се сее или септември или през май, но по-добре е есента да разкопаеш мястото на едри буци, да измръзне зимата и напролет ще го дообработиш за посев. За райграса ще ти трябва поливане торове и косачка.
Успех, но тук може да се допиташ по много въпроси.
| |
Тема
|
[re: Пaцo]
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 12.09.05 17:37 |
|
Значи... ще се опитам да дам тези отговори които знам.
Двора е в София - следователно климатът е ясен. Голям е около 500кв.м. - правоъгълник. Нямам представа каква е почвата - това не знам и как да го разбера. Наклон няма - равно е, подпочвени води дали има не знам. Изложението е южно - почти през целия ден има слънце почти на целия двор. Има един орех (огромен) в единия край. Искам да имам място за зеленчукова градинка, искам и беседка за барбекю и градински купони. Не искам (поне за сега) да си правя езерца, рекички и други подобни неща с вода. Може би искам част от двора да е само полянка с трева, но не съм сигурна още... Това съм измислила за сега, знам, че не е много, но трябва да се почне от някъде. И... предполагам, че е много работа, но на практика нямам и избор. Аз живея в къщата на този двор, искам да ми е красиво и удобно в него... така че трабва да си го направя такова.
Забравих да кажа - искам да си посадя дърво череша и липа. Може и други, но тези двете ги искам много.
На нищо не съм измислила мястото все още.Редактирано от Marina на 12.09.05 17:40.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|