Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:28 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Цветарство и градинарство
*Кратък преглед

Тема Разсаждане на ехмея, кузмания?нови  
Автор kulata (непознат )
Публикувано04.07.05 22:48

Привети!
Радвах се половин година на цветовете им, но вече замират.Имам си нови издънки към кузманийчетата и ехмеята, а незнам какво да ги правя? Високи са около 10 см. но са свързани със стъблото на старото цвете.
Да ги отрежа ли и кога точно?
Как пускат корени- направо в торф или вода?
И последно- в руски сайт пише че обичали на открит балкон.Прбвал ли е някой?
Благодаря!
Всеки съвет ще ми е от полза.Също и за антуриума[

Тема Re: Разсаждане на ехмея, кузмания? [re: kulata]  
Автор xaджи Дoнчo (мераклия)
Публикувано06.07.05 18:11

Значи за ехмеята - като стане около една педя, а може и даже малко по-голямо, леко разравяш пръстта и с едно ножче го отрязваш, като гледаш да не режеш основното. После отрязаното го оставяш ден-два да позасъхне среза, за да не загние, и го бодваш в пръст за орхидеи, като леко го прикрепяш, че да не падне. Полива се в розетката, може в началото леко да увлажняваш почвата около засаденото, да пусне по-лесно корени, които да го държат.

Я обнимаю батарею.
Хочу тепла, хочу тепла.
Хочу чтоб эта батарея,
Меня как баба обняла.

Тема Re: Разсаждане на ехмея, кузмания?нови [re: kulata]  
Автор Nadin (цветна)
Публикувано08.07.05 12:58

Ехмеята и гутцамнията (предполагам че нея имаш в предвид) съм ги разсаждала, когато младото растение стане 2/3 от майчиното. Разрязва се с нож, като се внимава да се отреже и корен, а не само стъбло.
Почвата не съм я търсела специална и пак е ставало.
Засаждай ги в по-малки саксии- те нямат силна коренова система и не искат много почва- в естествената си среда растат по стъблата на дърветата. Виждала съм да ги засаждат и в мъх по сухи клони- стават интересни аранжировки.
На открито не съм ги гледала, но знам че не обичат пряко слънце и често поливане на почвата. В централната розетка трябва обаче винаги да има вода, а и обичат да се пръскат с вода.
Забравих да напиша, че не се топят във вода, а директно се засаждат.
Успех!!!

Редактирано от Nadin на 08.07.05 13:00.

Тема Благодарянови [re: kulata]  
Автор kulata (непознат )
Публикувано08.07.05 18:42

Данке за съветите.

Тема Re: Разсаждане на ехмея, кузмания?нови [re: kulata]  
АвторGalcho (Нерегистриран)
Публикувано30.09.05 12:53

Аз пък моите ги отделям като съвсем малки - дори и 5 см. са достатъчни. Аз имам 3 възрастни ехмеи, 2 от които непрекъснато ми пускат издънки. Просто отрязвам бебето-издънка от майката и го засаждам направо в пръст (универсална). Досега не съм имала издънка, която да не се е захванала, макар и толкова малка.
Моят проблем с ехмеите е друг. Вече са на по 2 години и половина, а още не цъфтят. Как да ги накарам да цъфнат (на закрито са, югоизточно изложение; топла стая).

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.