Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:11 13.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Цветарство и градинарство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема kupuvane na rasteniaнови  
Авторgogov (Нерегистриран)
Публикувано23.05.05 14:55

kolegi,
ot vsichki syuobshtenia, koito prochetoh, mi stava jasno, che mnogo neshta v bulgarskia pazar na cvetja vse oshte ima da se namestvat.
iskam da vi dam njakolko syveta, koito shte vi spestjat jadove vposledstvie:
1. kupuvajte cvetja samo ot utvyrdeni magazini i razsadnici - v dneshno vreme kuco, kjoravo i sakato prodava cvetja, kato gi naricha kak li ne i gi predstavja za kakvo li ne. tipichen primer e centralnia pazar na sofia, kydeto vchera se opitvaha da mi prodadat obiknoveno mushkato za kaskadno sakyzche.
2. kupuvajte rastenia samo v saksii - takiva razni "na gol koren" si ostanaha v minalia vek.
3. kupuvajte cvetja, kogato sa cyfnali - inache moje da se okaje, che jyltata roza izvednyj e chervena.
4. sled kato vednyj postavite edno cvete v doma, ne go vyrtete postojanno "za da se oblisti otvsjakyde" - taka syzdavate predpostavki nikoga poveche da ne cyfne.
5. prez zimata ne tormozete cvetjata - daite im vreme da pochinat, ostavete gi na po-hladno, na po-suho i na po-tymno. taka prez sledvashtia sezon shte imate poveche lista i cvetove.
6. petuniata ne e ednogodishno rasteie.
7. chernata pochva ne e po-hubava ot kafjavata, dori obratno. za povecheto svetja i rastenie izobshto (ele pyk za trevnia kilim) e po-vajna strukturata na pochvata, otkolkoto nejnoto bogatstvo. vzemete po-rohkava pochva i za smetka na tova dobavjaite mineralni techni ili granulirani torove na vseki dve sedmici.
8. cvetjata, koito kupuvate ot oranjerii i magazini, sa v takyv vid, che da vi hvanat okoto i da gi kupite. ot tjah e izcedena i poslednata vyzmojna kapka energia, za da gi izdokarat v tyrgovski vid. estestveno e sled kato gi donesete vkyshti, da polinejat malko i da ne cyfnat nikoga poveche taka krasivo. no tova ne znachi, che vsichki cvetja, kupeni ot oranjerii i magazini, umirat vposledstvie.
9. gledajte cvetjata s poveche lubov. sluchvalo se e da ne polivam moite cvetja po 2 sedmici - a osobeno tia na jujnia prozorec iskat na vseki dva dni po lityr voda. no s lubov moje da se kompensirat vsichki ostanali faktori. i tova ne e nikak ezoterichno - az sym zavyrshil ozelenjavane i ot 9 godini go praktikuvam, taka che znam kakvo kazvat knigite i na kakvo ni uchi praktikata.
10. vmesto da tyrsite otgovor ot pet-shest dushi v toja klub, po-dobre tyrsete v internet. ima razni saitove na universiteti, dekorativni razsadnici i gradinski centrove ot celia svjat, a na takiva mesta znajat kak da se grijat za rasteniata. tyrsete v google, kato izpolzvate latinskoto ime na cveteto + "care" ili "growing". kolkoto do latinskite imena, ako imate trudnosti s njakoe, pratete mi snimka na vasheto svete i shte vi kaja koe e i kakvo da pravite ili da ne pravite s nego.
ivaylo gogov: gogov@gbg.bg

Тема Re: kupuvane na rasteniaнови [re: gogov]  
Автор Sony^- (познат)
Публикувано23.05.05 15:33

Казваш: "6. petuniata ne e ednogodishno rasteie. "

Как трябва да се презимува за да стане многогодишно???

Тема Re: kupuvane na rasteniaнови [re: Sony^-]  
Публикувано23.05.05 15:37

v kraja na oktomvri (predi pyrvite otricatelni temperaturi) se reje nisko - na okolo 10-15 sm ot povyrhnostta na pochvata. cjaloto sandyche ili saksia se pribira v mazeto ili na severen ostyklen balkon (ili na jujen, no togava se pokriva sys zeblo i razni pracal) i se ostavja taka do proletta. moje da se poliva vednyj sedmichno, obache krotko, kolkoto da ne izsyhne syvsem. vajno e da e na tymnichko, za da ne trygne da raste silno. v nachaloto na mai se izvajda na svetlo i toplo i zapochva da se poliva obilno.
mejdu vprochem, petuniata po princip iska mnogo voda, za da raste i da cyfti.

Автор Sony^- (познат)
Публикувано23.05.05 18:51

Благодаря много за съвета, нищо не пречи да опитам тази година.

Автор maranta (usmivka :))
Публикувано24.05.05 17:50

Здравей !
Написал си много интересни неща , но проблем ли ти е да пишеш на кирилица ?
Днес е 24 май и по този повод поздравявам всички с най-българския от всички празници !
Нека пишем на КИРИЛИЦА !

Автор Reinstall (член)
Публикувано24.05.05 23:14

В български сайтове - пиши на кирилица
И после - няма лошо човек да потърси мнение в клуба, верно, че има много информация в нет- а, но не всеки ползва чужд език и после- тук можеш да получиш мнение от хора, които се занимават любителски с растения - както повечето от нас. Едно е да отглеждаш растение при идеални условия и да даваш акъл, друго е да се опиташ сам да постигнеш нещо.
По отношение на купуването на цветя - ако купя разцъфнала роза, че да и видя цвета -как ще я прихвана, всеки знае, че розите се сеят рано пролетта, а тогава не цъфтят.
Не всички петунии са многогодишни, има и такива разбира се, но има и кичести сортове, които са едногодишни

Тема Re: kupuvane na rastenia [re: Reinstall]  
Публикувано25.05.05 20:25

колкото до кирилицата, не бях сигурен че може. все пак аз съм градинар, а не компютърен специалист.
колкото до цъфналите растения, не го казвам да се правя на интересен, а защото съм патил и знам колко е лесно да се излъже любител на цветята.

колкото до петуниите, да. има и фикуси, които пълзят по земята, има и едногодишни петунии. извини ме за некомпетентността. повече няма да се правя че знам. след като в клуба има толкова големи специалисти, не мисля че има с какво да помогна.
обаче да ме прощаваш, член бях и на GardenWeb - "международно интернет градинарско общество". е там какви глупости съм чел, ама върховни. затова си мисля, че по форумите не е най-доброто място да се научи нещо. извинявайте, че ви развалих купона.
успех с цветята!

Автор maranta (usmivka :))
Публикувано26.05.05 15:10

Извини ме , но ти конфликт ли дойде да търсиш тук ? Ако е така - няма да го намериш ! Тук има само и единствено добронамерени хора - любители цветари ! Никой за нищо не претендира и не се прави на интересен !
А за кирилицата - не е задължителна , но е желателна !

АвторПeтyния (Нерегистриран)
Публикувано29.05.05 09:56

На мен пък много ми хареса изказването на гогов, и не мисля ч етърси конфликт :) нека да има и професионални изказвания.
Що се отнася до информацията в Интернет, сама стигнах до този извод, защото никъде по форумите не видях мнения за любимия ми сорт петунии -
Tidal Wave, Silver Wave, а също и за Calibrachoe.
Вижте тук:

www.wave-rave.com
www.surfinia.com

къде в софия мога даси взема такива петунии? и моля ви се кажете по колко да ги слагам в сандъче 50 см. Защото от желание да са прекрасни съм ги наблъскала по 5 :)) някои

Тема Re: kupuvane na rasteniaнови [re: maranta]  
Автор Satori (Zen_Buddhist)
Публикувано29.05.05 10:06

Маранта,
Напълно те подкрепям.

Navigare necesse est, vivere non est necessare

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.