Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:45 09.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Цветарство и градинарство
*Кратък преглед

Тема daite ideq za citrus  
Автор _skromna (минаващ)
Публикувано18.02.05 17:51

привет на всички ,

преди около 2-3 седмици си купих малко цитрусово дръвче, предполагам че е
Citrofortunella calamondin (http://www.luitenkwekerij.nl/foto/Citrofortunella%20calamondino%2019.jpg). От седмица обяче започнаха да му падат листата, за сега по 1-2 на ден , като някои от тях са леко извити по краищата и изглеждат като попарени или полу-изсъхнали. Внос е от Гърция и в магазина са го получили 15 дни преди да го купя. Не виждам да има вредители по листата. Дали се дължи само на това че още не се е климатизирало или има и нещо друго? Има 15 полу-узрели плодчета на него, дали не са му много понеже дръвчето е високо към 25-30 см? Единственото което ми прави впечатление е че е засято в почва като тази от 50ст пликчето (тези, които обикно като си купиш от тях и се сдобиваш и с куп червеи в нея като бонус)....На какво се дължи това опадане на листата?

Тема Re: daite ideq za citrusнови [re: _skromna]  
АвторCтeфaн (Нерегистриран)
Публикувано18.02.05 18:38

Това опадване на листата може да се дължи на много работи. Най-общо казано - на промяна на условията на отглеждане. И е съвсем логично - От Гърция пристига в Бг, от там в някакъв магазин и от там в апартамент - на централно отопление. А докато е идвало от Гърция, може да е поизмръзнало малко - имаше юнашки студове, а не се знае с какво е пътувало и колко време. Единственото успокоително е , че няма да умре. Щом вече 2- 3 седмици го гледаш и не се е спаружило..., значи е прескочило трапа. А за плодчетата - има голяма вероятност да поокапят. След като си хвърля листата, няма да може да изхрани всички плодове.
За червеите ми омръзна да пиша вече в този клуб: Дъждовните червеи не са вредители. Разберете го най-сетне.

Тема Re: daite ideq za citrusнови [re: Cтeфaн]  
Автор _skromna (минаващ)
Публикувано21.02.05 11:02

Благодаря за отговора

бтв, знам за червеите но си падам малко гнуслива, та затова....

Тема pak za listata.. :(нови [re: _skromna]  
Автор _skromna (минаващ)
Публикувано02.03.05 11:48

изглеждат загубили блясъка си. Също така някои изсъхват още на самото дръвче - в рамките на 1 или 2 дни, а някои от тях по края стават по-светло зелени с кафяво по ръба.

Това пък сега на какво се дължи? Дали още се климатизира към новите условия на живот или има и нещо друго ? Моля помогнете..

Редактирано от _skromna на 02.03.05 11:49.

Тема Re: pak za listata.. :(нови [re: _skromna]  
АвторAни (Нерегистриран)
Публикувано04.03.05 23:16

ЦИТРОФОРТУНЕЛЛА (КАЛАМОНДИН)
Семейство рутовые.
Родина - Юго-Восточная Азия.
Это вечнозеленое деревце - гибрид мандаринового дерева с кумкватом (фортунеллой).
При хорошем уходе цветет и плодоносит круглый год.

Растение тепло-, влаго- и светолюбивое.

Идеальная температура воздуха зимой - 15-20С, но оно не замерзает и при +4С.
Необходимо опрыскивание водой комнатной температуры.
Летом в полдень требует притенения, переизбыток солнечных лучей для деревца вреден.
Поливать надо, когда поверхность почвы чуть подсохнет.

Летом комнатный апельсин нужно удобрять раз в неделю.
Внимательно следите за деревцем. Если осыпаются цветы и плоды, ему слишком жарко.

Пожелтели листья - нужно чаще поливать и улучшить дренаж.

Слишком бледные листья - растение нуждается в удобрении. Долго не зацветает - мало солнца или тесно корням. Для своевременного цветения необходима обрезка весной новых побегов. Для получения плодов растение во время цветения осторожно опыляют при помощи мягкой кисточки.
Горшок должен быть просторным, необходим хороший дренаж.

Пересаживать лучше в марте, в рыхлую питательную землю, составленную из дерновой земли, перепревшего навоза с добавлением песка (2:1:1/4).
Вредители: тля, щитовка.

Ами вземи го полей повечко и пръскай листата.
Поливай на няколко пъти и спри тогава, когато протече вода.
И ако листата се оправят значи е било засушено.

Растение тепло-, влаго- и светолюбивое.
Пожелтели листья - нужно чаще поливать и улучшить дренаж.

Дай му Влага, светлина и топлина трябва да се оправи

Поливать надо, когда поверхность почвы чуть подсохнет.
Трябва да поливаш веднага щом повърхноста на почвата подсъхне.

Успех!!

Пс
Много е красиво, ще ми кажеш ли от къде го купи и на каква цена

Тема Re: pak za listata.. :(нови [re: Aни]  
Автор _skromna (минаващ)
Публикувано07.03.05 12:39

благодаря ти за отговора

специално това което ми създава проблеми го гледам точно по този начин, спазвайки тези изисквания, и затова съм толкова озадачена защо така се получава с листата. Имам още едно, но по-малко в нас, което седи на остъклена неотопляема тераса и продължава да цъфти и връзва. Странно

а иначе последното (това проблемното) си го взех от цветарския магазин на 5-те кюшета за 64 лева. Ако на теб ти се дават 70 - може да провериш в цветарския магазин на Стамболииски, пада се някъде по средата между Ботев и Витошка

успех

Тема Re: pak za listata.. :(нови [re: _skromna]  
Автор Aни_ (непознат)
Публикувано08.03.05 11:16

Всички цитруси зимата трябва да са в хладна, дори студена стая 10 -15оC.
Моите са в мазето(лимони) от Декември до началото на Март.
Абсолютно на тъмно и много рядко се полива.
По-рано ги държах в топла стая, но падаха до 50-70% от листата.

Ако стаята е топла и суха(парно, ел.печка), могат да паднат и всичките листа.
На пролет ще се оправи, но сигуро ще хвърли повечето плодове.
Изход - Допълнително осветяване по 3-4 часа вечер + ежедневно пръскане на листата.

Провери също и за паразити в почвата.
Ако в почвата има пр. 2-3 дъждовни червея - няма нищо, дори може да е полезно, ами ако са 200, в такъв малък съд.

Тема Re: pak za listata.. :(нови [re: Aни_]  
Автор _skromna (минаващ)
Публикувано08.03.05 12:28

благодаря, 6те проверя за паразити в почвата

между другото днес дойдох по-рано на работа и видях че чистачката е отворила широко прозореца за да се проветри, та може и от течението да е било. За сега съм го преместила на терасата при другия цитрус да си правят компания

Честит 8-ми март! Много щастие и любов!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.