|
Тема
|
Проблем с азалия
|
|
Автор |
мaлko мишлeнцe (червено зло) |
Публикувано | 30.03.04 13:47 |
|
Здравейте, подариха ми за 8 март азалия. Имаше 2 розови цвята, които прецъфтяха. Поливам я с вода и някакъв разтвор, който ми препоръчаха в цветарския магазин. Седи близо до прозореца и сутрин е на директна слънчева светлина. От 2 дни забелязах, че пъпките пресъхват още преди да са се разлистили, а листенцата имат черни петна. Парното е спряно от 2 седмици. Сега я преместих по-далеч от прозореца, защото живея на тавански етаж и слънцето е доста силно. Може ли някой да ми помогне, защото за първи път гледам подобно цвете и не ми се иска да го уморя.
най-много обичам да мишкувам!
| |
|
Само южен прозорец ли имаш?
Ако имаш на изток или север, сложи я там.
Аз имам само една азалия и още като я купих беше в окаян вид. Затова освен, че я пресадих/корените и бяха увити и вързани с нещо:-((((/ а и орязах. Почистих и всички повредени листа. Беше на северен прозорец от седмица е на северна остъклена тераса. Вече е покрита цялата с нови листенца, от основата на много листа тръгнаха нови клонки. Надявам се да продължи да си расте и следващата зима да цъфти. Започнах да я торя с тор за цъфтящи, дано е правилно.
Ако продължава да страда, по-добре е според мен да прежалиш цветовете и да спасиш растението.
| |
|
Много ти благодаря за съвета. Всичките ми прозорци гледат само на изток, така че нямам много възможности за местене, освен приближаване и отдалечаване от прозореца Успех с твоята азалия, свирни след седмица как се чувства. Ще взема и моята да я пресадя, дано се съживи. Иначе за цветове - нищо не е останало. Бяха само два и прецъфтяха.
| |
Тема
|
Re: Проблем с азалия
[re: мaлko мишлeнцe]
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.03.04 01:23 |
|
Не знам как е в момента времето в България,но ако е по-топло от 10 гр. направо я изнеси на балкона-ще се съживи за нула време...Правилно са ти препоръчали да я пресадиш,но гледай да е в кисела почва.Поливай от време на време с по няколко капки лим.сок във водата!
| |
|
Благодаря и на теб.
За съжаление, сладката ми таванска гарсониера няма балкон. Няма начин, ще я държа до прозореца. А киселата почва какво съдържа? Някаква специална съставка ли съдържа или само лимонът е достатъчен?
| |
|
здрасти
не знам точно какви са и съставките (по запознатите да кажат) , но има 2 варианта. Или да си я купиш от Бриколаж (за Азалии и Рододендрони), или да си набавиш пръст изпод иглолистните дръвчета - такава ми донесоха.
На мен не ми върви с азалиите , уморих цели 4 на брой, сега в нас е потенциален труп номер 5 . Пресадих я веднага след като си я взех, нищо че цъфтеше. За сега е добре, ама да видим.... Стискайте ми палци!
поздрави
Редактирано от _skromna на 01.04.04 10:00.
| |
|
За азалиите изобщо не съм веща!И аз уморих 2-3 и се отказах. Докато не ми щукне отново да пробвам, разбира се...
Но съвсем скоро чух, че азалията не трябва да се полива по традиционния начин , а да се потапя в съд с вода и тя сама да пие , колкото и е необходимо!
Не е личен опит, така че не гарантирам.....
| |
|
Ох, ще се пресаждаме утре. Дано да имам успех, пожелавам ви го и на вас. Между другото, това за поливането е вярно, мен също ме посъветваха така.
| |
Тема
|
А аз да се похваля!
[re: мaлko мишлeнцe]
|
|
Автор | Delphinium (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.04.04 13:16 |
|
Да ви се похваля! Преди една седмица ми подариха разкошна азалия. Бяхме в Метро, видях ги и не можах да се отделя от тях! Наистина тона не е най-доброто място за такива покупки, но азалиите бяха фантастични . Явно бяха български, защото цената спрямо вида им беше направо смешна - 4.30 за храстчета, отрупани целмите в пъпки и цветове. Моята е розово-червена, в момента се чувства превъзходно - има около 100 цветове и почти отворени пъпки (те се разцъфтяват в момента). Засега се чувства превъзходно, не смея да я пресаждам още, надявам се, че ще успея да я опазя. Между другото - на саксията пишеше Интерфлора ООД. Някой знае ли - фирмата производител ли е или вносител. Ако е производител, къде може човек да намери други нейни цветя?
Пожелавам на всички ви успех с азалиите .
| |
|
|
|
|