|
Тема
|
Flash и шах
|
|
Автор | sem (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.01.03 10:53 |
|
Сега е моментът и аз да се изфукам, че започвам други занимания и кой знае кога ще се обадя.
Всички правят сайтове и се хвалят с тях. Аз няма как, защото съм се насочил изключително към мултимедия и CD. Сега в продължение на няколко дни "творбата" ми - обучаваща и играеща програма по шах - ще се намира на първа страница на www.chesscafe.com и който иска - може да прочете какво пише за нея.
Съмнявам се, че някой друг у нас ще има търпението да направи към 4 ЧАСА анимация на Flash. Само интерфейсът на играещата програма е към 3000 реда код (има и още достана на C++ и Delphi), а обучаващата част с уроците и упражненията - не знам. Всичко е към 300 МВ заради висококачествения звук на диктора и музиката. Има и френска версия, но не и българска.
Мислех да пусна безплатно в сайт само игровата част, която използва за изчисления Open Source код на "Crafty", но нещо засега ми писна и ще го отложа.
А всъщност най-трудно се оказа продуктът да стигне до пазара, иначе всички, които го видят, много го харесват. Но без неколкостотин хиляди долара за реклама и маркетинг е практически невъзможно. Затова и сега се похвалвам.
| |
Тема
|
Re: Flash и шах
[re: sem]
|
|
Автор | OPREV (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.01.03 20:40 |
|
Otidi tuk (ako ne si hodil).Ima shah praven na flash.
i drugi igri!
http://www.media-division.com
| |
Тема
|
Става дума за истински шах!
[re: OPREV]
|
|
Публикувано | 22.01.03 00:04 |
|
Виждал съм, разбира се, шаха на румънците, но той няма нищо общо с шаха - със сигурност играе по-слабо от 5-годишния ми син. Моята програма използва супер-engine на ниво силен гросмайстор, сложил съм и дебютни книги с милион позиции. Но най-важното е, че съм реализирал купища сложни опции (и съм заложил основата за реализация на практически всичко, което може да се поиска) - всякакви контроли на времето, включително различни за всяка от страните или пък с добавка на време след всеки ход (както сега се играе по турнири). Имам красив пълен запис на партията, като може да си цъкнеш с мишката и да се върнеш където искаш и да се поправиш, можеш също да използваш за това клавиши или бутони. Имам режим анализ, в който си играеш сам или с някой друг, а машината анализира и ти показва оценката и вариантите. Във всеки момент можеш да накараш машината да почне да играе, пак да минеш в анализ и т. н. Можеш да наредиш някаква произволна стартова позиция и да играеш от нея или да караш компютърът да играе и за двете страни и много други. Може да се запазва и партията на диска.
Движенията на фигурите са с плъзгане със забавяне (на базата на кубично уравнение - благодаря на mucho за бележката му във форума, спести ми време), като скоростта се променя с плъзгач.
Всъщност играещата част е нещо като бонус. Основната е обучаващата програма с уроци и много тестове. Както вече казах, съжалявам, че се налага да разказвам с думи - все пак е 300МБ.
| |
Тема
|
Re: Става дума за истински шах!
[re: sem]
|
|
Автор |
css (zamislen) |
Публикувано | 22.01.03 11:06 |
|
abe tva zvuchi kato baja trud.
vsichko e otnositelno
| |
Тема
|
1 (1,5) godina
[re: css]
|
|
Публикувано | 22.01.03 11:56 |
|
Звучи като половин година труд за уроците и 1 месец за интерфейса на играещата програма + половин година редакция на всичко и чистене на бъговете+1 месец изработка на кутията, брошурата и CD, + решаване на юридически проблеми, търговски марки + половин година опити да убедя продавачи да вземат да го продават без никакви пари за печтна и друга реклама и без никакво западно представителство на фирмата. Всъщност става очевидно, че за да се пробие на такъв пазар, трябват освен много други работи и около половин милион долара за реклама и доставка на поне 100 000 СD за големите търговски вериги (не приемат по-малко от 50 000 на един път) - и ако не ги продадеш, си губиш парите. Впрочем аз нямам такъв проблем, защото нямам въпросния половин милион, за да го вложа.
Към изброеното по-горе трябва да се добави и труда на дизайнер, 3D аниматори, програмист на Делфи, автор на сценария (на руски), преводач, диктори, композитор и др. който не отне толкова време, но е изключително качествен и професионален и дава "лицето" на продукта.
| |
|
|
|
|