|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
разум или материя
|
|
Автор |
Арчи () |
Публикувано | 17.11.99 15:22 |
|
Кое е първичното, Разума или Материята?
-----------------------------------------------------------------------
...чувам вече вашите перифрази `за кокошката и яйцето`, но това според мен всъщност е въпроса за Бога и Света...кое все пак е първичното?
...Арчи...(((-8)..
| |
Тема
|
разум или материя
[re: Арчи]
|
|
Автор |
S-Angel () |
Публикувано | 17.11.99 16:34 |
|
Nadjawam se da si oshte tam.Ti kak mislish?
| |
Тема
|
разум или материя
|
|
Автор |
VADER () |
Публикувано | 18.11.99 10:39 |
|
tozi vapros ne mi haresva!!!!!!!!!
kakvo e RAZUM!?????????
kakvo e MATERIA?????????
kakvo znaci nesto da e PARVICNO????????
kakvo e BOG???????
...........................................
| |
Тема
|
други дилеми...
|
|
Автор |
Арчи () |
Публикувано | 19.11.99 12:27 |
|
Могат да се формулират много други подобни дилеми...
...Кое е първичното- Хаоса или Реда?
......Доброто или Злото? ... и т.н....
...но мисля, че всички те се свеждат до първата, за Разума и Материята...... и тя би могла да обясни останалите.......
..а вашето мнение?
Арчи (((-8)
| |
Тема
|
други дилеми...
|
|
Автор |
byly () |
Публикувано | 19.11.99 12:49 |
|
Арчи, ясно е, че си умен човек, също така владееш изящното слово. ОчевАдно знаеш, че въпроса ти е без отговор. Тогава ? Какво целиш - провокация или безполезна дискусия, безполезна защото няма да ни приближи и на мм до целта ?
| |
|
според мен разумът е материя - всичко, върху което можеш да мислиш е материя (пак според мен). а това, което е първо е извън материята, но и извън разума - не мога да говоря за него, както и да мисля.
| |
|
първично е единството, човече! там където не можеш да кажеш "хаос" защото не знаеш какво е "ред", там където няма добро и зло, където няма двойственост изобщо - обаче към това място не може да се подхожда от двойствения ни ум.
| |
|
въпросът му има отговор! но не мога да ти го кажа - ти вече го знаеш.
| |
|
Благодаря ти dj Acid, твоето е първото аргументирано и сериозно мнение по поставения от мен въпрос..(((-8)..
А ето и моето мнение:
- Пръвична е Материята, защото без нея Разумът не би могъл да съществува във никаква форма. Докато обратното е възможно...
...Арчи....
| |
|
Според мен този въпрос е бил, е и ще остане без отговор.
Защо ли? Ами, ако искаш да разбереш една система, то трябва да излезеш от нея, да я видиш "отвън" и да разбереш връзките и с други подобни системи.
И тъй като това не може да стане ( хм-м-м ... излизането навярно е възможно, но да се върнеш с информацията ... едва ли ...), то според мен, въпросът е без отговор.
Въпреки че може би и тази клатушкаща се лодка - т.е. отговорите на подобни въпроси - в "нашата" система е и цялата наша наука, а нейните "плодове" - морските животни, които "рибарите" в нея успеят да уловят ... Знае ли човек!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|