Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:06 21.07.25 
Хуманитарни науки
   >> Философия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема разум или материянови  
Автор Арчи ()
Публикувано17.11.99 15:22

Кое е първичното, Разума или Материята? ----------------------------------------------------------------------- ...чувам вече вашите перифрази `за кокошката и яйцето`, но това според мен всъщност е въпроса за Бога и Света...кое все пак е първичното? ...Арчи...(((-8)..

Тема разум или материянови [re: Арчи]  
Автор S-Angel ()
Публикувано17.11.99 16:34

Nadjawam se da si oshte tam.Ti kak mislish?

Автор VADER ()
Публикувано18.11.99 10:39

tozi vapros ne mi haresva!!!!!!!!! kakvo e RAZUM!????????? kakvo e MATERIA????????? kakvo znaci nesto da e PARVICNO???????? kakvo e BOG??????? ...........................................

Тема други дилеми... [re: Арчи]  
Автор Арчи ()
Публикувано19.11.99 12:27

Могат да се формулират много други подобни дилеми... ...Кое е първичното- Хаоса или Реда? ......Доброто или Злото? ... и т.н.... ...но мисля, че всички те се свеждат до първата, за Разума и Материята...... и тя би могла да обясни останалите....... ..а вашето мнение? Арчи (((-8)

Тема други дилеми...нови [re: Арчи]  
Автор byly ()
Публикувано19.11.99 12:49

Арчи, ясно е, че си умен човек, също така владееш изящното слово. ОчевАдно знаеш, че въпроса ти е без отговор. Тогава ? Какво целиш - провокация или безполезна дискусия, безполезна защото няма да ни приближи и на мм до целта ?

Автор djAcidTrip ()
Публикувано22.11.99 04:35

според мен разумът е материя - всичко, върху което можеш да мислиш е материя (пак според мен). а това, което е първо е извън материята, но и извън разума - не мога да говоря за него, както и да мисля.

Тема други дилеми...нови [re: Арчи]  
Автор djAcidTrip ()
Публикувано22.11.99 04:41

първично е единството, човече! там където не можеш да кажеш "хаос" защото не знаеш какво е "ред", там където няма добро и зло, където няма двойственост изобщо - обаче към това място не може да се подхожда от двойствения ни ум.

Тема други дилеми...нови [re: byly]  
Автор djAcidTrip ()
Публикувано22.11.99 04:44

въпросът му има отговор! но не мога да ти го кажа - ти вече го знаеш.

Тема моето мнениенови [re: djAcidTrip]  
Автор Арчи ()
Публикувано22.11.99 17:33

Благодаря ти dj Acid, твоето е първото аргументирано и сериозно мнение по поставения от мен въпрос..(((-8).. А ето и моето мнение: - Пръвична е Материята, защото без нея Разумът не би могъл да съществува във никаква форма. Докато обратното е възможно... ...Арчи....

Тема разум или материянови [re: djAcidTrip]  
Автор Stalker ()
Публикувано23.11.99 08:26

Според мен този въпрос е бил, е и ще остане без отговор. Защо ли? Ами, ако искаш да разбереш една система, то трябва да излезеш от нея, да я видиш "отвън" и да разбереш връзките и с други подобни системи. И тъй като това не може да стане ( хм-м-м ... излизането навярно е възможно, но да се върнеш с информацията ... едва ли ...), то според мен, въпросът е без отговор. Въпреки че може би и тази клатушкаща се лодка - т.е. отговорите на подобни въпроси - в "нашата" система е и цялата наша наука, а нейните "плодове" - морските животни, които "рибарите" в нея успеят да уловят ... Знае ли човек!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.