|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
какво да кажем на децата си?
|
|
Автор |
zh () |
Публикувано | 26.09.99 15:56 |
|
прочетох доста теми, мнения, разсъждения в този и други клубове. всеки има собствено виждане, собствена интерпретация. аз също имам свои.........дали грешни, дали правилни......
НО.......каква отправна точка да дам на децата си - мненията са недостатъчни. те искат конкретен ясен отговор на въпросите си. значи трябва да им представиш света по някакъв начин - кое е истина, кое - не.......и купища понятия, цял светоглед. и трябва да си убедителен, за да ги направиш неуязвими за евентуални опасни въздействия - секти, течения........ но как да стане това, като самия ти си разкъсван от неяснотии.........
май родителите ни са били улеснени от праволинейността на времето си - твърди материалисти, или пък по-старите поколения - с религиозните си убеждения.
ще се радвам да чуя мнения на родители - мисля, че при повечето съществува този меко казано проблем.
| |
Тема
|
[re: zh]
|
|
Автор |
VADER () |
Публикувано | 27.09.99 09:24 |
|
kaji im tova, ce kato porasnat sami da se zapitat!!!!!!!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
byly () |
Публикувано | 27.09.99 09:27 |
|
Мисля, че трябва да ги оставим сами да намерят пътя си. Можем единствено да споделим нашите разбирания с тях и нищо повече не е нужно.
| |
|
Съгласен съм с Били ;-) Според мен родителя трябва само да подкрепя децата си, ако те имат нужда от това, но не и да ги направлява. Те щом са дошли на тази земя ;-)) значи с имат вече път за вървене ... и те си го знаят прекрасно ;-))
Това което родителя може да покаже с пример е как детето да не изгубва пътя си, може да го научи на обич към живота.
Поздрави, Иван
| |
|
благодаря за това, че споделихте мнението си.
но.....вие имате ли деца?
съгласна съм, че родителят не трябва да налага собственото си виждане, а да подпомага децата си по техния път.
и все пак - родителят е този, чрез когото децата първо възприемат света. да уточня - моите са все още малки и все още зависими от нас. предстои им да изберат пътя си. и никой не може да отрече, че родителят е в най-голяма степен отговорен за тяхната ориентация. и точно с това беше свързан въпроса ми.
че никой никога не знае какво ще се случи на него самия или на децата му, така е - съдба може би!
но не може и да ги пуснем изцяло на произвола на съдбата в интерес на тяхното самоутвърждение, нали?
а те искат и питат ......постоянно.....и много.....- "защотковци":))))))) въпросите са до голяма степен "философски" и все пак изискват конкретен отговор. а тук дори зрелите, умните, еродираните възрастни имат спорни мнения.
май стана дълго..... надявам се, че ще има и други споделени мисли, за да продължи темата .
поздрави! :))))))))
ZH
| |
|
^^^
но не може и да ги пуснем изцяло на произвола на съдбата в интерес на тяхното самоутвърждение, нали?
^^^
А можем ли да не ги пуснем? И как определяме кое е съдба и кое направлявано от нас? И кой е пътят, който не води към Икстлан? ... хей такива въпроси ми хрумват четейки...
| |
Тема
|
въпрос до вас
|
|
Автор |
photon () |
Публикувано | 28.09.99 00:54 |
|
Да споделя и аз малкият си опит, защото и моят син е още малък.
Нека видим какво сме длъжни да направим, малко суховато изброено, но е свързано с въпросите и отговорите.
1. Длъжни сме да осигурим физическата му безопасност и добро физическо състояние - това е грижа номер едно и тук трябва да се балансира между натрупването на самостоятелен опит и опасностите за здравето и живота ( моят разбойник например преди няколко дена си опари ръката на ютията и сега вече не я пипа, преди колкото и да му обяснявах, че не се пипа все посягаше; не че съм го оставил нарочно - случайно беше). Сещам се например за боя при момчетата - мисля, че няма да го уча на християнския принцип като ти ударят шамар да подложиш и другата буза. По-скоро да не удря пръв, но ако нещата опрат до бой, да се бие мъжки. Ако го обидят да се защити с думи, а не да удря веднага.
2. Длъжни сме да му дадем максимално качествени и широкобхватни знания и умения, т.е. да работим за висок IQ. Тук мисля има най-малко проблеми, тук нещата не са свързани с някакъв морален кодекс в повечето случаи, а са чисто и безпристрастно знание. Разбира се и умения от сорта на да се изразява добре(писмено и говоримо), да може да води аргументирано спор, да се култивират качествата на паметта и т.н.
3. Длъжни сме да работим за по-висок EQ. Това не ми е съвсем бистро още като понятие - емоционален коефицент. Но си взех съвсем наскоро една книжка, която още не съм прочел за емоционалния коефицент при децата, на чиято корица още се твърди, че е по-важен за успеха от IQ. Както и да е. Това е сложната област, тук ще ни задават въпроси, свързани с някакъв морален избор, с мотива правилно-неправилно и т.н. Едва ли ще е достатъчно само да изясним алтернативите, които стоят пред детето и то да избере само. Докато са малки, в повечето случаи, когато питат те вече са избрали и търсят подкрепата ни за избора си. Тук неминуемо ще наложим нашите ценности, няма как, дори ида не го искаме. Но това не е фатално, по-късно всеки променя ценностната си система и запазва някои неща, други променя. Мисля, че "форматирането" в наште рамки не трябва да ни плаши. Не може да е друго яче - те са наши деца, а не нечии други, копират ни, подражават ни и в един прекрасен ден през пуберитета искато да са точно обратното, на това което сме ние и ни мразят за най-малкото ограничение.
Накрая нещо което ми се ще да отделя, въпреки, че се отнася както към първото, така и към третото и по-малко към второто. Комплексите. Комплексите, които им залагаме още от пеленачета - свързани с външния вид или психически и емоционални. Трудна задача и обширна тема.
С две думи - спокойно отношение към тях, дори когато ни нервират ( знам, че не винаги е възможно), да знаят и усещат най-вече, че ги обичаме повече от себе си дори, да ги подкрепяме във всяка инициатива и разбира се не може без минимални дисциплиниращи мерки, които нямат за цел да ограничат свободата и развитието му, а да го предпазят от опасности за живота и здравето му и да улесняват комуникациите помежду ни.
Леле, то излезе много дълго. Не страдам от логорея, повярвайте. Просто темата е актуална за мене и за търсещите разни смисли на разни неща, ще кажа, че за един истински родител най-голямото предизвикателство, редом с най-голямата отговорност е да направи детето си човек. Няма по-трудна, деликатна и отговорна задача в живота на човека, според мен.
Сигурно постингът не е на необходимото философско равнище за рубриката, но е от душа и сърце.
Бъдете здрави!
| |
Тема
|
въпрос до вас
|
|
Автор |
byly () |
Публикувано | 28.09.99 09:09 |
|
Мисля, че преди да започнеш да възпитаваш децата си е хубаво да изясниш /поне доколкото можеш/ собствената си мирогледна система. Да си дадеш сметка какво искаш и не искаш ти самият. Имаш ли някаква цел, постигаш ли я, начините по които го извършваш и т.н.
Доста съмнително твърдение е:
"родителят е в най-голяма степен отговорен за тяхната ориентация" . В никакъв случай не искам да кажа, че родителя трябва да е безотговорен, но трябва да си дадем сметка, че много неща стават каквото и да направим и дори тъкмо поради това...
Съгласен съм и с постинга на djAcidTrip.
| |
|
Photon , podkrepiam te s dve ruce ;) - za vsichko !!! Dosta dobre si sistematiziral/a neshtata :) Vuzhishtavam se na umenieto ti !!! Kakva e tazi knijka za EQ-to ? Kak i e tochno zaglavieto ?
Da spodelia i svoia skromen opit . Imam 2 deca i oshte ot suvsem malki te sa mnogo razlichni . Pridurjam se kum opisanite ot photon , da gi narechem , principi i mislia , che neshtata vurviat dobre :) Smiatam , che triabva da budem predimno opora za decata ( ne samo nashite ) i kolkoto mojem da im predadem dobroto i krasivoto ot sebe si , ot sveta okolo nas :) I mnogo mnogo da ne im dosajdame ;))
Pozdravi :) Goldy
| |
|
Да, zh, с едно детенце съм току-що навършило една годинка. Още не е започнало да задава въпроси ... и може би конкретно какво да отговоря на всеки въпрос който то ще ми зададе, сега не мога да кажа.
С някаква система на възпитание .. не мисля да се занимавам.
Това което ще правя и правя и сега е да му давам възможност да изживява всеки момент с чувство на спокойствие и обич, с вяра в собствените си възможности, с уважение и разбиране към живота и всичко което той предоставя.
Ще направя всичко което зависи от мен да му дам тези възможности, но избора кои от тях да поеме ... е негов.
Поздрави, Иван
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|