Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:34 20.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Magiqta i Fantasy...нови  
Автор Johny Cage (непознат )
Публикувано15.12.00 13:00

Zdraveite,
Temata kakto si li4i ot zaglavieto e za Fantasy, taka 4e na kogoto ne mu haresva da spre do TUK

Ne vednaz sme sporili s priateli kakvo e magiqta i kak se opisva v razli4nite Fantasy knigi. Kakvo ste kazete da se opitame da opredelim tipovete magiq.

Kakvo e magiqta?
"Rakomahane", barboreni na razni dumi4ki, volq, misal, izpolzvane na razmi amuleti, predmeti...

V momenta nqmam vreme da napisha, moeto mnenie. Smqtah da prerazgledam pove4eto "magi4eski" knigi, no tova mislq, 4e ste e po - natatak.
No ne moga da se sdarza da ne vi obarna vnimanie varhu "Operaciq Haos"(2x vek + magii), "Magioznika
i kradeca"(19vek + magii :)) )
Pove4e po - kasno

4ao
Johny Cage

Тема Отг: Magiqta i Fantasy...нови [re: Johny Cage]  
Автор Goa (ентусиаст)
Публикувано15.12.00 14:07

Отдавна е казано, че магията е технология, която още не се знае как работи. Така че по този въпрос - толкова.
А за "типовете" магия - е, тук сигурно си експерт. Имаше една книжка - Наръчник по когнитивна магия. Кажи нещо за нея.

Береги природу, мать твою!

Тема ha ha haнови [re: Johny Cage]  
Автор Pirx (непознат )
Публикувано15.12.00 14:19

ne znam sto e magia no
edin ceren magesnik /pone taka tvardi /
bveche se opitva 5 godini da me omagiosa
da me napravi krivogled i da mi ponikne garbica
Az go cerpia i mu kazah da prodaljava stoto
porasnah s 1cm ot togava

Тема Tehnologiqta i magiqta, forumite i kompleksariteнови [re: Goa]  
Автор Johny Cage (непознат )
Публикувано15.12.00 14:48

Tova e mnogo vqrno! No vse pak govorim za Fantasy stranata na magiqta, toest bez fizi4sko ili kakvoto i tam da e obqshenie na neshata. Za ekspert - a ne sam ekspert, no nima trqbva da si ekspert za da si izkazesh mnenieto. Ve4e sam si kazval mnenieto za izbivaneto na kompleksi po temata za Sci - Fi vs Fantasy. Ne smqtam, 4e trqbva da se podhvashta nanovo. Zatova i izri4no sam napisal, 4e temata e za Fantasy ta na kogoto ne mu haresva da ne 4ete. Ne vizdam smisal da se karame za takiva gluposti, no ako ti iskash az sam nasreshta.
4ao
Johny Cage

Тема Отг: Tehnologiqta i magiqta, forumite i kompleksariteнови [re: Johny Cage]  
Автор laik (непознат )
Публикувано15.12.00 14:53

Johny ia se uspokoi malko...
az pyk ne vijdam niakoi da te napada che taka iarostno da minavash v kontraataka :)
siguren sym che Goa e abcelutno dobronameren...
kolkoto do magiite, moga da si kaja mnenieto samo za computernite igri:
spored men nai-dobre sa opisani i razraboteni magiite v igrata "Master of magic", dano ste se zaigravali :)
P.S. vnimavaite, zashtoto vodi do vmaniachavane :)

Тема Чакай, чакай,нови [re: Johny Cage]  
Автор Goa (ентусиаст)
Публикувано15.12.00 15:19

не се карам. Само ти казвам какво е официалното определение за магия.

А иначе различните автори по различен начин разглеждат магията и това е хубаво, защото внася разнообразие.

Урсула Ле Гуин например смята магията за нещо съкровено, за което е необходимо не само дълго да учиш, но и да имаш определени качества. При нея има два вида магии - магии-илюзии и истински магии. Вторите трябва много внимателно и отговорно да се използват, тъй като те променят тъканта на пространство-времето и могат да доведат до чудовищни и необратими процеси на разруха.

За Толкин да говорят по-знаещите, аз съм го чел само веднъж :)

Има редица фентъзита, при които магията е нещо много по-леснодостъпно, отколкото при Ле Гуин - намисляш си нещо, махваш с ръка и готово.
Магия може да се прави с жестове, с мисъл, със специални атрибути... Точно в тая връзка ми е интересно понятието "когнитивна магия" - какво се крие зад него?

При Пратчет магията, както и всичко друго, е пародирана. Там магьосниците са абсолютни чешити, които като склерозирали старци не знаят какво да правят с магьосническите си способности :) Там магията живее собствен живот, съществува под формата на нещо като плазма, сгъстява се, разрежда се, води до промени в реалността... Също има експерти, те да кажат по-добре.

Сега, понеже в момента нито съм достатъчно адекватен, нито имам време, нито пък съм голям експерт, ще спра дотук. Изписах всичко това, за да се подхване мохабета.

Тема Черна магия...нови [re: Pirx]  
Автор Hellen (минаващ)
Публикувано15.12.00 16:15

...искаш да кажеш, че вече пет години те преследва мрачен човек с дълъг плащ и ако случайно надзърнеш през рамо, виждаш как размахва широки ръкави в твоята посока и пее на непознат език? аз щях да развия фобия, абсолютно!...

;-) ;-) ;-)

Hellen

Тема Отг: Черна магия...нови [re: Hellen]  
Автор Pirx (непознат )
Публикувано15.12.00 16:28

ne me presledva
budi samo smiah i sajalenie Osven tova fafli sigurno zatova ne mu stava magiata
I nay nakraya e fizik koeto e diagnoza

Тема Отг: Черна магия...нови [re: Pirx]  
Автор Goa (ентусиаст)
Публикувано15.12.00 16:49

Да, абсолютна диагноза... Поздрави от Киро Фашиста, познат още като Киро Комуниста, а иначе - физик като теб :)))

Тема Отг: Magiqta i Fantasy...нови [re: Johny Cage]  
Автор FonManiac (новак)
Публикувано15.12.00 19:10

Magiata predpolaga vrodeni sposobnosti, koito da razvivash. Magiata e energia kojato magjosnika vprjaga za osashtestvjavane na svoite celi i samo toi moge da ja pochuvstva/komandva tazi energia. Kak ja komandva i kak usilva kolichestvono ili kachestveno sposobnostite si - raznoobrazieto tuk e ogromno. Kakuv primer da dam - moge bi kondenzator. Toi se zaregda s energia i posle se razregda - celevo ili s techenie na vremeto i trjabva otnovo da se zaredi. V magjosnika ima silen "kondenzator" za magia, dokato v obiknovenia chovek mnogo slab ili nikakuv. Horata koito prosto smesvat njakakvi sastavki za poluchavane na "magichen" rezultat za men ne sa magjosnici - po skoro znahari ili alhimici.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.