|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Хигиена и пране
|
|
Автор | Mapaя (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.08.04 12:54 |
|
Отдавна ме гложди един въпрос и исках да сондирам малко мнения.
Перете ли чорапите отделно от бельото и другото пране? Пускате ли чорапи в пералнята?
По принцип винаги пера чорапите на ръка, отделно, с отделен сапун/леген, т.н., макар това да ми коства доста време и енергия. Скоро се отвори дума за това сред колежките ми, които след като разбраха тази ми практика ме обявиха за меко казано " не в час". Моите аргументи са, че ако има някакви бактерии/ гъби по краката/чорапите, то по-добре да се избягва контакт с другото пране, особено бельото. Още повече че обикновено се пере на 30 - 40 градуса което хич не е достатъчно да се изтребят разните му там гадинки.
Техните аргументи бяха, че прахът е нали за това - "да избива гадинките", и освен това цял живот са прали чорапи с бельо заедно и никога не са имали проблеми.
Имам и един друг въпрос за разпространеното в Европа миене на чинии (запушва се мивката, пълни се със сапунена вода, след което чиниите се накисват, леко разтъркват с четка, вадят и избърсват с хавлиена кърпа), но предполагам че повечето българи се погнусяват от тази идея (както и аз), така че ще си го спестя.
| |
|
За чорапите- мисля като колежките ти. Ако някой има гъбички, трябва да ги лекува. Всъщност всички тези микроорганизми си съществуват навсякъде, така че ако си склонен да ги прихванеш, няма да ти трябват чорапи. Излишен труд си правиш.
Колкото до чиниите. Преди 15-тина години публикуваха изследвания, доказващи, че остатъците от веро по чиниите могат да причинят рак. Тогава една приятелка започна да си мие чиниите със сапун. Чак после се сети, че изследванията са правени на Запад и че при нашия начин на миене остатъците от веро по чиниите са несравнимо по-малко.
| |
Тема
|
Re: Хигиена и пране
[re: Mapaя]
|
|
Автор | aa (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.08.04 14:53 |
|
moje da gi peresh otdelno na po-visoka temperatura. taka praveh predi. az pera na 60oC a ne na 30-40.
sega gi pera zaedno s pantaloni , bluzi i t.n. ane s belioto
na raka..........NIKOGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
| |
Тема
|
[re: Идиoтчe]
|
|
Публикувано | 11.08.04 14:56 |
|
Да, но много често гъбичките рецидивират след като са били вече лекувани. И само като си помисля че мога да си докарам такива неща на други (интимни) части на тялото, настръхвам...А то е вярно, че ако си предразположен, спасение няма, ама поне да не си го натрисаме сами.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 11.08.04 15:26 |
|
Ок, хавлии, чаршафи - на 60 градуса ама повечето панталони, дънки, блузи не понасят повече от 30 - 40 градуса.
Освен това дали не остава нещо от бактерийките/гъбичките в самата пералня? Ей това ме притеснява. Чувала съм как се хващат болести от обществени перални именно по тая причина.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dma (irq) |
Публикувано | 11.08.04 16:04 |
|
За гъбичките иди потърси в клуб "Медицина" една тема, в която лекарите бая се посмяха на тезите за хващане на гъбички по "интимните части" от сапуна, басейна, хавлията и т.н. Предполагам реакцията им е ясна.
Самата аз деля дрехите предимно по цвят. Белите, включително и бельото и чорапите, ги пера на 60 градуса, а цветните със студена или 30.
Къде в Европа се мият чинии така ?
There's no place like 127.0.0.1
| |
Тема
|
[re: dma]
|
|
Автор | Ll (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.08.04 16:21 |
|
Eh, i ti sega - kyde v Evropa? Da ne bi Luxembourg da e nyakakvo veliko izkluchenie v evropejskata miyachna kultura? Moite nablydeniya sa ot Holandia nai veche no sym chival takiva neshta i za Great Britain, Germany, Franciya,etc. Tam plakneneto s chista voda na chiniite se smyata za razhishtenie na vodata.
| |
Тема
|
[re: Ll]
|
|
Автор |
divinora (nepoznata) |
Публикувано | 11.08.04 17:09 |
|
Хм А моите наблюдения от Холандия са че посудата се слага в миячната машина и така се измива. Ако трябва да се измие нещо дребно на ръка, то се мие като в БГ - с веро и течаща вода. Кой ще ти пълни цяла мивка за да накисне две чинии
| |
Тема
|
добре де...
|
|
Автор |
Hell (слънце с носле) |
Публикувано | 11.08.04 17:19 |
|
няма да хванеш гъбички от чорапите, защото ги переш отделно.
Ама чаршафите, на които спите с мъжа ти как ги предпазваш? Спите с чорапи, за да не се заразят чаршафите или всеки си спи с отделни завивки?
Реално това е по-голямата опасност, ако помислиш логично. Ако изобщо по този начин се пренасят гъбичките.
| |
Тема
|
[re: divinora]
|
|
Автор | Ll (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.08.04 17:21 |
|
E, s miyalna mashina i baba znae. I vsichkite mi poznati, koito nyamat miyalna mashina (vyarno tiya bez miyalna ne se sreshtat chesto no vse pak gi ima) miyat chinii po opisaniya po-gore sapunko-izbursvasht nachin.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|