Тема
|
Някои неща за храните.
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 17.10.03 21:55 |
|
Иска ми се да споделя някои прости храни и рецепти, които използвам и вярвам ще бъдат полезни на някой.
Едно универсално подсилващо лекарство-храна, което освен това, засилва и лекува сърцето се приготвя по следният начин: смилат се равни части орехи, бадеми и лешници. Добавя се мед и се разбъркват хубаво. Трябва да стане със средно гъста консистенция, така, че да бъдат оформени топчета с големината на орех. Тези топчета се овалват в пудра захар и се нареждат в кутия. Може да се съхраняват в хладилник поне десет дена. Сутрин се изяжда по едно на гладно. До колкото знам с това лекарство е бил лекувам Леонид Брежнев и доста други известни хора. Използвали са го най- големите професори в Русия. Ефекта не зависи от количеството, така, че няма да е по- добър ако топчето е с големината на кокосов орех.
Има една много питателна закуска, подходяща за идващата зима. Накисват се в паничка с вода малко орехи, бадеми и лешници, заедно със сушени плодове. Понеже орехите отделят голямо количество йод, може да бъдат накиснати отделно и водата да бъде изхвърлена за който не му харесва. Престоят във водата събужда живота и концентрира голямо количество енергия. Ядките, може да се потопят във вода и с черупките, но тогава трябва да престоят повече време, около два дена, иначе едно денонощие. За плодовете е достатъчно да се накиснат от вечерта. Въобще всичко е въпрос на вкус и на налични продукти. На закуска се хапват и трябва да се отбележи, че дават доста сила, умът не е ленив, работоспособността се повишава, особенно умствената. Най- добрите плодове откъм биологична пълноценност са: грозде, смокиня, фурма. Ако човек разполага със сушени е добре. Добри са и кайсиите. Водата от плодовете е добре да се изпие, понеже съдържа биологично пълноценни вещества.
Зимата се активират и грипните заболявания. Добро профилактично средство срещу тях са две питиета. Първото се приготвя - към литър хладка(задължително) вода се добави една пълна супена лъжица смлени шипки и се оставя да престой през ноща. На сутринта се прецежда и се пие като вода през деня, без захар. Има приятно кисел вкус, които се дължи на факта, че витамин "C", не е унищожен от висока температура, понеже при 70 градуса се инактивира. Другото питие се приготвя от бъзалак(бъзе), от този ниският, който расте покрай пътищата. Взимат се плодовете и се слагат в съд. Поръсват се със захар в съотношение едно към едно. Оставя се на терасата и сеги-тогиз се разбърква. След няколко дена захарта се разтапя и извлича всичкият сок от плода поради осмозата. Прецежда се през гивгир и се добавя лимотузу. Налива се в шишета и се оставя в мазата. Не се вари, нито загрява. Гарантирам, че няма да се повреди, само трябва сиропа да е достатъчно гъст. Пие се по една супена лъжица сутрин на гладно. Усилва имунитета и защитните сили. Има силно антигрипно действие.
По този начин си приготвям и домашните сиропи от боровинки, вишни и къпини. Не се варят, всичко се запазва и вкусът е изключително свеж. Когато се пие, човек има усещането, че моментално се всмуква. Усеща как нещо живо влиза в тялото. Варените сиропи не са пълноценни, всичко е различно.
За копривената диета пролетно време, вече писах.
Ако някой има някои малки, хитри рецепти, нека сподели.
Специални поздрави на Елза.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 17.10.03 23:18 |
|
Благодаря, Хуанджи!
Пропуснах тази година да направя сиропа от плодове на бъз, а май вече е късно, но ще пробвам другите рецепти. този сироп много ми помогна преди години за възстановяване след едно боледуване от вирусна бронхопневмония. Много силно средство е.
Имам записана една рецепта за сироп от бял равнец. Става много приятна и тонизираща напитка, особено полезна за жени. Ще я препиша и тук, за който реши да я пробва, само да намеря.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 18.10.03 18:22 |
|
Здравей Хуанджи
радвам се , че пусна рецептите
В момента не се сещам за други освен за хитринка с дюли, шипки и червено цвекло че сега им е и времето де
При гърлобол
направете си компот от дюля и си го хапнете. Ще Ви облекчикат болките в гълото веднага. Можете да си приготвите и компоти за зимата, които при гърлобол да ползвате.
При кашлица
А от семките и сърцевината на дюлята си направете чай,
подсладете чая с мед или небет шекер по възможност и го приемате хладък.
Ще почувствате успокоението веднага. (семките от Дюлите и сърцевината им можете да изсушите за зимата) Дюлевите семки се ползуват също за желиране.
Шипки
Сега започват да се образуват едни гуглички в края на есента
на шипковите храсти, които приличат на гнезда.
Сърцевината им е твърда
Та тези гуглички са много полезни ако 1/4 от тях се свари в 1 кафена чашка вода против дизентерия, и диария. С тях не бива да се прекалява за да не се получи запек.
Червено цвекло
Прясно изцеден сока му е много полезен за организма, може да се комбинира и със сок от прясно изцедени моркови.
Много е полезен сока от червеното цвекло за пречистване на шлаките , за черния и белите дробове. Възползвайте се от сезона и се погрижете за своето собствено тяло.
Ако се сетя и за други рецепти ще ги постна тук. В момента тези ми изплуваха в съзнанието
Хуанджи сърдечно Благодаря за хубавата тема и за Поздравите !
О сърце ти желая Хуанджи, приятен уикенд и всичко най най-хубаво !
С поздрав Елза
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Elsa]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 19.10.03 22:56 |
|
Здравей, Елза.
Радвам се, че се включи.
Като каза за дюлите, знаеш ли дали пелтето от тях има подобен ефект?
По шипковите храсти знам едни паразитни образувания, които са същите за които говориш. Те се образуват още лятото. Използват се при проблеми в бъбреците. Наистина не трябва да се прекалява.
За цвеклото е така, много силно прочистващо действие има, особенно на отделителната система. Само да кажем, че урината става червена и това естествено е от сока. Другият варианат за приемане е сварено и нарязано цвекло, което влиза в състава на салата. Добавят се пресни красавици и още разни неща според вкуса и се обърква с майонеза. Има много завладяващ вкус.
Благодаря ти за пожеланията.
Пожелавам ти много енергия и жизненост в най- добрият сезон - есента.
|
|
|
Есенна салатка за подготовка на организама за зимата
КОреноплодите са много полезни да се ядат тъкмо сега и не само защото ги има в изобилие.
Настъргват се моркови, ряпа (аз предпочитам черната), алабаш, сурово червено цвекло, глава целина.... добавят се ситно нарязани листата и дръжките на целината. Подправя се с лимон и растителна мазнина.... За любители - праз или счукан чесън....
Вместо мазнина могат да се сложат счукани маслини.....
Варианти : може да се добави ситно нарязан карфиол или сурови броколи...+сурови печурки ( но те са само за разкош).....
|
|
|
Здрасти, Дрон.
А, това с пречистващо кръвта действие ли се взима? Щото достоинствата на тази салата като мезе, са ясни.
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: huanji]
|
|
Автор |
Drona (чирак) |
Публикувано | 21.10.03 10:33 |
|
Полезното и приятното в едно...:)))
Червеното цвекло както и ти отбеляза има силно чистещо действие на черния дроб; целината - листа и корен - силен диуретик; черната ряпа - билка от фармакопеята; мазнината+лимона подпомагат усвояването на червеното цвекло от черния дроб както и усвояването на каротина от морковите; за алабаша не знам, но четох в една книга че е билка от аюрведата....
Ей, като се сетих за аюрведата: салатки от аспержи и гулии ...
Айде ще направя справка и ще ги напиша допълнително....
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: huanji]
|
|
Автор | Eднa лeля (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.10.03 11:18 |
|
Дронич ме подсети с цвеклото за една салатка, не знам за лечение, ползваме я само за мезе. Обаче само вечер
Настъргано на едно ренде сурово червено цвекло и също настъргана почти една глава чесън. Малко сол, малко зехтин, ябълков оцет и обилно магданоз до позеленяване на всичко.
Направо не се спираш да ядеш между глътките с ракийка.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Aлбa (да се запознаем) |
Публикувано | 21.10.03 14:04 |
|
Шипки се накисват във вода с малко захар. Да речем 20-30 шипки в 1.5 л. Захарта е на вкус. Шишето се разклаща от време на време, за да се разтвори захарта. След няколко дена се получава леко резлива, богата на вит.С напитка, годна за консумация веднага и без варене. Освежава!
По-добре такаотколкото така
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Aлбa]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 21.10.03 20:16 |
|
Много мъдро.
Викаме му шипковина. Може и като вино да се сложи, в по- голям съд. Другото го каза.
Може да стане с круши, даже е още по- добро.
|
|
|
Здрасти, Лелче.
Това не го знам, ама предположих, че ракията ми е нещо непълноценна...то от мезето било.
И ти ли си пияница, като нас...да направим сдружение.
|
|
|
Уау, работата е сериозна.
Гулията е добре, само да не ти е в градината.
Целината и други положителни своиства има, както за мъжете, така и за жените.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 21.10.03 20:39 |
|
А сига бре! Да не би и от круша да се прави вино?!
in vino veritas
|
|
Тема
|
Аюрведата :))))
[re: huanji]
|
|
Автор |
Drona (чирак) |
Публикувано | 22.10.03 09:20 |
|
МУСТА (Cyperus rotundas)
Гулиа, земна абълка
При простуди, кашлица, астма, бронхити, ларингити, подагра, метеоризъм, лумбаго, ишиас, глисти. Много силно средство за регулиране на болезнен цикъл, задържане на течности и застой на кръвта в черния дроб.
На салатки - настъргана самостоятелно няма добър вид защото потъмнява.
Засажда се на някое затънтено непотребно място в двора близо до оградата, защото се размножава и всяка година трябва да се вадят част от грудките. Иначе става високо до 2 метра растение с жълти цвето и някои го отглеждат като декоративно многогдишно цвете.
***
ШАТАВАРИ
(ASPARAGUS RACEMOSUS)
Аспержи, заяча сянка
В Аюрведата е силен афродизиак за жените; подмладява репродуктивните органи; лекува безплодие, импотентност; полова слабост; хронични възпаления на половите органи и бяло течение. Много ефективно по време на климакса.
Българската народна медицина го препоръчва като диуретик и при захарен диабет
берат се младите корени, които после ще се развият като наземно растение . беритбата в България е април-май. Добре вирее в нашия климат. След като се посади 3 години само се гледа и на 4-тата започва беритбата.
Има вкус на праз лук и сурово даже леко налютва. Стават чудесни супи и баници като заместител на праза. В европейската кухня го поднасят с холандски сос (или подобни) като гарнитура.
|
|
Тема
|
Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 22.10.03 09:40 |
|
Тук натежаха салатките, ама вече споменах, та...все на някой може да реши да го пробва...
Завират 2 литра вода с една чаена лъжичка лимонтузу. В нея се пускат 4-5 стръка бял равнец, да се запари около 15 минути. Оставя се да се охлади. Изцежда се сока на един лимон, а останалата част се нарязва на ситно и се оставя да постои в запарката, да пусне от аромата си. Прецежда се и се подслажда със захар на вкус. Прилича на битер-лимон, но не е газирано. Пие се охладено.
ДъгатаРедактирано от Изrpeв на 22.10.03 09:42.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Aлбa (да се запознаем) |
Публикувано | 22.10.03 14:44 |
|
Нека впишем и нара! Прекрасен плод, зареден с много витамини и енергия. Но за съжаление не съм намерила удобен и прост начин за консумацията му. В "Приказките на Шехерезада" беше разказано как един сладкар черпел гостите си със зърна от нар в захарен сироп и бадеми. Аз предпочитам сока и приемам идеи за неговото по-елементарно изцеждане.
По-добре такаотколкото така
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 22.10.03 18:10 |
|
Много е готино и полезно! Нашите го правеха няколко години подред когато бях малка.
in vino veritas
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Aлбa]
|
|
Автор | Dea_ (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.10.03 18:37 |
|
А къде остана райската ябълка?!
Още малко да поузрее и си я редим в къщи,за да поомекне както мушмулите.
Чувала съм,че консумацията на тази ябълка точно преди зимата е толкова важна,колкото консумацията на първата коприва.Райската ябълка е дар от
Бога /е вярно,че не чак токова вкусен/,с който да подготвим организма си за зимата,когато няма толкова много източници на витамини и минерали.
За алабаша съм чувала,че бил селенова бомба-не знам до колко е вярно,но си струва да се консумира имайки предвид колко е неоходим селена за организма ни.Знам,че селен има най-вече в чесъна.
Някой ако знае друг източника на селен моля да се обади?!
И аз си направих сироп от полски бъзак,но все си мисля за захарта,която наблъскваме вътре.Четох,че можело да стане и с мед.
Някой пробвал ли е този вариант???
Много важно е цяла зима да се яде грейпфрут.
Вярно,че това не се подчинява на принципа "плода да е само според сезона и от региона",но като го имаме и при нас макар и транспортиран е по-добре да го хапваме,тъйкато е много полезен.Задължително трябва да се яде с всички ципички и люспички около кората/колкото и горчиви да са те/,защото в тях има много биофлавоноиди и пектин.Освен че подсилва имунната ни система,той ни пази и от рака,подобрява функциите на сърцето,изчиства ни от слуз и холестерол.
Да ви е сладко!
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Aлбa]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.10.03 20:17 |
|
Да го впишем, той и без това си е магичен.
Ще ти дам една идея, на дъното на гевгира слагаш марля, зрънцата от нар и пак марля и с онзи манджелък дето се мачкат картофи за картофено пюре, го намачкваш хубаво така, докато рече стига. После измисляш нов шербет-ишерет и съобщаваш немедлено за резултата.
|
|
Тема
|
Re: Аюрведата :))))
[re: Drona]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.10.03 20:19 |
|
Тази заяча сянка(апержи), същите аспержи ли са, дето ги ядат на запад, понеже били полезни, а всъщност никой не ги харесва.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: d8a]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.10.03 20:19 |
|
Не само и от малини. Крушовицата, много се гонощисва със свинското ако си любителка, разрежда, така, прокарва тежкото чувство в стомаха. Малиновото вино, калява характера, като пийнеш едма малка тубичка и с цялата сила на характера...се опитваш да изглеждаш естествено...само дето не си сигурен дали си правоверен в походката или някаква ерес те е налегнала. Но добрата новина е, че от страни всичко се вижда и можеш да попиташ другите, ако не веднага, то на другия ден.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Dea_]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.10.03 20:30 |
|
:))
Селена е най- полезен за мъжете.
Не знам дали ще стане за бъзака с мед, може да пробваме.
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.10.03 20:34 |
|
Благодарно.
Да пробваме тогава.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 22.10.03 20:40 |
|
Здравей Хуанджи,
Да и пелтето има същия ефект ( при болки в гърлото) от дюли, даже и сока от компот от дюли или сироп от дюли.
Да за шипковите храсти си прав, но лятото се скриват межди листата и не се забелязват. Сега когато листата са поопадали, е по лесно да се забележат и да са отрежат и приберат на сухо място.
Хуанджи, ти много ме изненада и заинтригува , че тези образувания от шипковия храст се ползуват при проблеми с бъбреците. Можеш ли дададеш малко светлина по " ?-а" ? - ако не те затруднявам разбира се.
Относно бъбреците, ще ти споделя от личен опит, че при прекалена употреба на шипков чай усещам болки и е логично, защото шипките са богати на витамин С. А точно витамин С спомага за образуването на кристали, същото се получава и при прекомерна консумация на пресни домати, които имат леко кисел вкус. Ох....., май го обясних слижно
За цвеклото наистина тук където съм много го консумират настъргано на салата и с майонеза. А знам една много вкусна руска рецепта с варено червено цвекло, ако имате интерес ще я пусна
*
Да добавя към рецептите
Ако все още има дренки, направете си компоти от тях много са полезни за малки деца при разстройство, просто помагат да се стегне разстроения стомах, а хлапетата не обичат всичко да приемат, но на боровинки обикновено не отказват
Като се сетя още нещо го пусна.
На всички Ви желая да сте жизнени и здрави !
А на теб Хуанджи ти пожелавам всичко най най-хубаво !
С поздрав Елза
|
|
Тема
|
Да допълня към Аспержите
[re: Drona]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 22.10.03 20:54 |
|
Правя допълнение към Аспержите за да не се повтарям с Дрона
Значи Аспержите помагат и при :
стопяване на хрушялните израстъци - шипове, които много често израстват по ред причини, една от причините обече е прекомерната употреба на сол. А Българинът е известен с пресоляването на гозбите си. Да доуточня, аспержите оправят само времено положението с шиповете и ако не сведе до минимум консумацията на сол, шиповете си се появяват пак и ако решите пак следват 2 пъти седмично аспержи, пресни или консервирани.
Аспержите действат още диуретично(Отводняващо), и са много полезни за бъбреците.
*
Относно Гулията,
за да няма газове от нея се попоарва с вряща вода и веднага се прецежда през гевгира. А за да не потъмнява се облива със сока от лимон разреден в чаша студена вода и се оцежде съответно.
|
|
Тема
|
Re: Аюрведата :))))
[re: huanji]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 22.10.03 20:57 |
|
Те си ги харесват, защото са им свикнали с вкуса.
Не питай обаче, без холандси сос не мога да ги опитам.
Имат много остра миризма, която напомня семенна течност и това им е отблъскващото . Поне според мен де.
|
|
Тема
|
Да допълня към Грейпфрута
[re: Dea_]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 22.10.03 21:04 |
|
Много е полезен при температура, ако някой съумее да изяде 1-2 цели плода с ципите ще свали температурата ако има такава за нула време и без особени пристесниния. Аз лично му беля не само кората, но и самите ципи, защотот ми горчат, като се махнат ципите е леко сладникав почти като портокала.
Грейпфрут на гладно сутрин с чаша шампанско, дез да хапвате до обяд, действа диетично и по този начин се отслабва.(от личен опит)
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Aлбa]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 22.10.03 21:09 |
|
Алба,
сока от нар се ползва и при спец. коктейли. Придава невероятен вскус, а и цветът му никак не е лоши. Бърка се с шейкър, което забавлява доста хората на коктейл-)))
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 22.10.03 21:12 |
|
хахаххахах
Сите сакам да ги изпием! Наливай смело!!!! :))))
in vino veritas
|
|
Тема
|
Re: Аюрведата :))))
[re: huanji]
|
|
Автор |
Drona (чирак) |
Публикувано | 23.10.03 08:54 |
|
Аз си ги обичам и си ги хапвам всякак.... Имаме 3 корена в двора и ги консервираме - в буркани и във фризера.
Миналата година като се събирахме да садим фиданки в Плевен Пепи ги задуши с масло и бяха много приятни.
Аз ги обичам най-вече на супички.
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: Drona]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 09:16 |
|
от моркови и царевица правиш ли? Много е вкусна, а разбира се и полезна.
1 кг моркови се настъргват на ренде. Прибавя се сладка царевица, колкото ти харесва. Счукват се 1-2 скилидки чесън. Настъргва се малко черен пипер. Може да се сложи някаква зеления по желание /у нас девойката не е любител на всякакъв вид ароматни треви/, мялко сол и една майонеза.
Тук всички са разбирачи кое с какво е полезно, та няма нужда да се казва...
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: d8a]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 09:24 |
|
Аз уж съм чувствителна към аромати и вкусове, а когато ме почерпиха за първи път, не успях да позная какво съдържа.
През лятото ме покани една възрастна приятелка-лекарка да й помогна малко в плевенето на мента и ме черпи с едно друго невероятно питие. Тя живее на село /води се квартал на града/ и отглежда билки, та беше набрала всякакви - мента, джоджен, лайка, маточина, жълт кантарион и не знам какви още, 24 часа ги държи на слънце в стъклен съд с вода, да си пуснат маслата и аромата, подслажда със захар на вкус, добавя се прясно изцеден лимонов сок, охлажда се и се пие...По-разхлаждащо и приятно питие не бях пила. Явно съм била и жадна, но беше страхотно. А и тя е блага жена, та поднесено с усмивка е още по-приятно.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Dea_]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 09:29 |
|
Тъкмо вчера се питах за какво ли е полезна райската ябълка. Тя е приятна за хапване като поомекне малко, не да се разкашка. Благодаря за отговора.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 09:33 |
|
Не съм търсила, но май се намира на пазара кафява захар. С нея вероятно ще е също по-полезно.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 23.10.03 18:10 |
|
Толкова хубаво го описваш, че чак и на мен мисе допи! Изкушаваш ли ме, колежке?!
in vino veritas
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: d8a]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 21:27 |
|
Не бих си помислила, но ако така е станало, трябва да те почерпя с питието, когато се видим.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 23.10.03 21:45 |
|
мдаааа, обезателно! Ще те подсетя предварително, за по-сигурно.
in vino veritas
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: d8a]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 23.10.03 22:52 |
|
Тази вечер приготвих една любима салатка, която е повече лятна, но имах продуктите.
Любимата ми сладка царевица, домати, краставици, чевен кромид лук, варени яйца, малко настърган кашкавал, сол и зехтин. Мммммммммммм.......беше вкусно.
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор | Nadia (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.10.03 09:34 |
|
Da vi kasha i nashata liubima polesna salata(isobretenie na sestra mi). Nariasvat se vsiakakvi selenchuzi ,harakterni sa sesona-tikvichka( surova), selena piperka, chervena piperka, domat,morkov,luk, malko chesan( savsem na sitno)krastaviza, cherveno zveklo, dobavia se sladka zareviza, i ... cheven bob ot konserva. Posdpravia se sas sehtin i aceto balsamico( edin osoben cheren ozet-mn. aromaten). Sestra mi dori nariasva i parchenza limon. Stava isklichitelno vkusno i e bomba s vitamini.
I druga edna. nastargani morkovi se obarvat s maionesa i sitno schukan chesan, dobaviat se i orehcheta na parchenza. Sashto e mn. pikantno
|
|
Тема
|
Пастет от тиквички и моркови
[re: Nadia]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 24.10.03 09:43 |
|
Благодаря ти, не се бях сетила да слагам орехчета в морковената салата, но вече ще пробвам.
Подсети ме за един пастет, който скоро правих.
Сваряват се в подсолена вода нарязани две средно големи тиквички и три моркова. Пасират се и към тях се прибавят счукани една чаена чаша орехи, две супени лъжици кисело мляко, копър, чесън и една майонеза. Много е вкусно!
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: Изrpeв]
|
|
Автор |
d8a (cheers!) |
Публикувано | 24.10.03 16:54 |
|
Тази рецепта мога да я пробвам. Мерси!
А пък щерката това лято се научи да прави сама едни лесни и вкусни сандвичи с яйца. Не знам колко е здравословна рецептата, но е много вкусна! Сваряваш яйцата, обелваш ги и ги нарязваш на дребно. Прибавяш майонеза, лимонив сок, сол и черен пипер на вкус и добре разбъркваш всичко. След това мажеш между две филии хляб и си хапвах с кеф! А представяш ли си да го допълваш с питието от бял равнец?!
Да ти е сладко, колежке..Дейти
in vino veritas
|
|
Тема
|
Re: Питие от бял равнец
[re: d8a]
|
|
Автор |
Изrpeв (11) |
Публикувано | 24.10.03 17:06 |
|
Ще пробвам!
Дъгата
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор | x (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.03 00:09 |
|
Това с лешниците е добро помага БЛАГОДАРЯ
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор | leni (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.03 16:14 |
|
В БГ Продава ли се сух бьз? Тук кьдето сьм няма и ми се иска да ми донесат от БГ.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: leni]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 04.11.03 17:54 |
|
В билковите аптеки се продава цвят от бъз.
Кажи на какъв език ти трябва, ако ли не ще ти дам латинското ноименование. Не може да нямат цвят от бъз по билковите аптеки или дрогериите.
Вярно е че е нетрадиционен и, че в една билкова аптека ме попитаха за какво ще ползувам чая, и бяха приятно изненадани - дори ми благодариха -))
защото една от продавачките в билковата аптека старадаше от гърлобол, та и тя веднага си взе един пакет чай от бъзов цвят.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: leni]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 04.11.03 18:22 |
|
Не мога да кажа дали го има по аптеките, понеже не купувам билки, но видях хора да берат цвят за сушене и казаха, че го предават изсушен. Предполагам говориш за плода?
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: x]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 04.11.03 18:22 |
|
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Elsa]
|
|
Автор | Дea_ (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.03 21:42 |
|
Лени
за бъз ли говорим или за бъзак/защото са различни неща/
едното е дърво,а другото тревисто растение...
А също така за цвят или плод/защото и двете се продават
сушени в аптеката/
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Дea_]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 04.11.03 21:55 |
|
Става дума за бъзака(бъзалак, бъзе), споменава се сиропа от него в началото.
Бъз(свирчовина) не е толкова силен в тази насока, но стават чудесни мармелади, освен това цвета е подходящ при заболявания на горните дихателни пътища и белият дроб.
Между другото, не знам за приложението на цвета от бъзе.Редактирано от huanji на 04.11.03 21:57.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Дea_]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 04.11.03 22:00 |
|
Деа,
аз говоря за храста - дръвчето Бъз
и говоря за неговия цвят, то дава и плод и от плода се прави сироп но за други неща, мисля че някъде в предните постинги Хуанджи или някой друг не помня вече кой беше обяснил точно за суровото приготвяне на сиропа от плодовете на бъза.
А аз говоря за сироп от цветовете на Бъза, на на бъзака.
Цветовете са бледо жълти(почти бели) и много ароматни, приятни на аромат.
Това за което аз говоря е, че точно тези цветове са супер при гърлобол, под формата на чай или на сироп - като нямаш сироп си правиш чай. То и сироп можеш да си приготвиш от сушения бъз, но не си е от работа да се занимаваш.
Всичко хубаво Деа !
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 04.11.03 22:05 |
|
Точно за цвета говоря Хуанджи,
той е като благ мехлем за рана, така и цвета на бъза е при болки в гърлото или пресипнал глас. От него чайче, ако някой не е имал време да си направи захарен сироп от бъза на пролет. Чайчето върши точно същата работа.
А сиропа е доста пивък в жегите с газирана вода и лед мммм.....,
наложи ми се да скрия 3 шишета за зимата, щото инак всичко да бяхме изцоцкали още лятото по жегите, пък сега кога гърло заболи ще гледкаме или ще правиме чайче от бъза. Щото аз си насуших и цветове за чай де
Всичко хубаво Хуанджи !
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: x]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 04.11.03 22:07 |
|
Моля моля, имай си го и като чуеш че някой е закъсал предавай на татък рецептата !
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Elsa]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 04.11.03 22:24 |
|
Благодарно.
Всичко добро и на теб!
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: Elsa]
|
|
Автор | leni (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.11.03 20:44 |
|
на англииски.
Мерси
|
|
Тема
|
Re: §Ї§с§Ь§а§Ъ §Я§Ц§л§С §Щ§С §з§в§С§Я§Ъ§д§Ц.
[re: leni]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 10.11.03 17:08 |
|
§§Ц§Я§Ъ
§¦§д§а §д§Ъ §Э§С§д§Ъ§Я§г§Ь§а§д§а §Ъ§Ю§Ц §Я§С §Т§м§Щ§С
Sambucus Nigra L.
§С §Ц§д§а §д§Ъ §Ъ §С§Я§Ф§Э§Ъ§Ы§г§Ь§а§д§а §Ъ§Ю§Ц §Я§С §Т§м§Щ§С
Elder
§Ц§д§а §д§Ъ §Ь§С§Ь §г§Ц §б§Ъ§к§Ц §Я§С §в§С§Щ§Э§Ъ§й§Я§Ъ§д§Ц §Ц§Щ§Ъ§и§Ъ, §й§С§Ы §а§д §и§У§с§д §Я§С §Т§м§Щ
§Я§Ц§Ю§г§Ь§Ъ - Holunder blЁ№tentee
§ж§в§Ц§Я§г§Ь§Ъ - Tisane de fleurs de sureau
§Ъ§д§С§Э§Ъ§С§Я§г§Ь§Ъ - Tisana di fiori di sambuco
§Ј§г§Ъ§й§Ь§а §з§е§Т§С§У§а §§Ц§Я§Ъ !
|
|
|
едно лично мнение...
Топчетата да не се овалват с пудра захар, може да не са толкова трайни, но със сигурност, ще са по-полезни без нея:)
Привърженик съм на разделното хранене, спорес което ядките и меда са напълно съвместими, но не и захарта:)
Освен това, много от настойките биха могли да се правят вместо със захар с разтвор на мед и минерална или изворна вода.
Киселото мляко и доматите са почти несъвместими с други храни. Киселото мляко е съвместимо само с кисели плодове, а доматите не са зеленчук, а плод, лишен от съдържанието си на захар и поради това - несъвместим почти с нищо...
Всъщност, разделното хранене е много близко до китайсото здравословно хранене, както ми се струва при сравнението, което съм правила.
Не е задължително да споделяте моето мнение, но аз лично много подобрих състоянието си с видими и вътрешни резултати:)
Който се интересува, може да ме пита, ще отговоря на всички:)
Винаги вярвай и винаги имай мечти:)
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор | hanake (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.12.03 20:29 |
|
Изчетох много внимателно и с голямо удоволствие всичко. Чудесно е, че сте се сетили да пишете по тази тема.
Мога да добавя две неща. Само за това се сещам сега. Корита на нара се измиват и изсушават. Отвара от кора с размер на 5/5 см. помага при разтройство при малки деца.
В края на лятото си приготвям мед от магарешки тръни. Противно на общото мнение, че е билка за мъже, магарешкия трън помага най-вече за добрата обмяна на веществата. 80 цвята от магарешки трън се слагат в голям съд, заливат се с вода колкото да ги покрие и се варят 20 мин. Прецежда се и се добавя захар - на 1 литър течност - 1 кг. захар. Вари се до сгъстяване, добавя се лимонтозу. Хубаво е да се консумира до 2 месеца, защото после се захаросва.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: hanake]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 03.12.03 21:47 |
|
Благодаря за включването, рецептата с магарешкият трън е добра. Освен това, тази билка има лечебно действие спрямо сърдечната система.
|
|
|
Здравей.
Не знам кое е най- доброто, най- добре отсъжда тялото, щом се чувства добре и леко, значи даденото е добро. Възможно е при всеки да е различно.
|
|
|
...приятно ми е да те видя и в този клуб:)
Мисля, че си прав, всичко е твърде индивидуално, за да се напъха в строги рамки:)
За един е ефикасна една система, друг постига не по-лоши резултати с нещо по-различно:)
Желая приятен ден на Клуба
Винаги вярвай и винаги имай мечти:)
|
|
|
И на мен ми е драго.
Има много фактори, нека не ги изброяваме, но всеки има вътрешен глас и може да провери, кое е подходящо за него. Мосля, че тялото най- добре знае, освен това, всяко тяло си има специфичен химизъм, затова няма общовалидни системи и диети.
Поздрави.
|
|
Тема
|
§§Ц§Я§Ъ §Х§С§Я§а §г§Ъ §Ю§Ц §в§С§Щ§Т§в§С§Э§С,
[re: Elsa]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 07.12.03 21:12 |
|
§Ю§С§Э§Ц...... §Ь§У§С §Ю§С§Ы§Ю§е§Я§Ъ§и§С §Ц §Ъ§Щ§Э§с§Щ§Э§а......
§і§а§в§Ъ §§Ц§Я§Ъ , §а§Т§С§й§Ц §Ъ §С§Щ §Я§Ц §г§м§Ю §Щ§С§Т§Ц§Э§с§Щ§С§Э§С, §С§Ь§а §Т§с§з §Щ§С§Т§Ц§Э§с§Щ§С§Э§С §л§с§з §У§Ц§Х§Я§С§Ф§С §Х§С §Ь§а§в§Ц§Ф§Ъ§в§С§Ю
§©§Я§С§й§Ъ :
Sambucus Nigra L. - §Э§С§д§Ъ§Я§г§Ь§а§д§а §Ъ§Ю§Ц §Я§С§и§У§с§д §а§д§ў§м§Щ
§Ў§Я§Ф§Э§Ъ§Ы§г§Ь§а§д§а §Ю§е §Ъ§Ю§Ц - Elder
§Я§Ц§Ю§г§Ь§а§д§а §Ю§е §Ъ§Ю§Ц - Holunder blЁ№htentee
§ж§в§Ц§Я§г§Ь§а§д§а - Tisane de fleurs de sureau
§Ъ§д§С§Э§Ъ§С§Я§г§Ь§а§д§а - Tisana di fiori di sambuco
§Ё§Ц§Э§С§с §У§г§Ъ§й§Ь§а §з§е§Т§С§У§а !
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
EOA (космополит) |
Публикувано | 21.12.03 10:42 |
|
...вземат се две шепи жито. Заливат се с вода, докато се покрие житото. Престоява едно денонощие. Измива се и се заливат за още 12 часа. След изплакване се консумира по една лъжица на гладно сутрин. Държи се на прохладно място. Стига за 4-5 дни. Има страхотен натурален природен вкус. Действа "остъргващо" на червата. Дава енергия, прочиства червата, прави ума по-чувствителен и остър.
П.П.Да не се бърка с рецептата за покълналото жито.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: EOA]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 21.12.03 22:22 |
|
Ама то ще покълне пущината.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
EOA (космополит) |
Публикувано | 22.12.03 20:42 |
|
ма няма бе...не трябва да покълва...аз на мойто не му давам да покълне, щот е друга рецепта
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: EOA]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 22.12.03 20:52 |
|
Море, то го е страх горкото да покълне...
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор |
EOA (космополит) |
Публикувано | 24.12.03 13:05 |
|
...покълне, не покълне все едно и също го чака...
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: EOA]
|
|
Автор |
huanji () |
Публикувано | 24.12.03 19:15 |
|
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: huanji]
|
|
Автор | Shankara (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.12.03 03:18 |
|
Selena w wisoki dozi e otrowen. Dnewnata nujda e ot 20-100 mg. Ne e ustanoweno golyamo terapewti4no dejstwie na selena. Ako se prekali s upotrebata mu se stiga do kosopad, smu6teniya w hranosmilatelniya trakt, glawobolie, miris na 4esan w ustata. Tezi simtomi iz4ezwat sled 1-2 sedmici sled spiraneto mu. Ako se poema s vit.C, towa blokira dejstwieto mu. Phiziologi4nite mu polojitelni dejstwiya:predpazwa ot swobodni radikali i ot tam predpazwa hromosomite ot uwreda, powi6awa za6titata na organizma ot patogenni mikrobi, wirosi i tejki metali, uwrejdaneto na wencite ot wzaimodejstwieto na amalgama (plombite), moje ewentualno da se izbegne 4rez Selen. Majete w srawnenie s jenite sa po- 4ustwitelni kam nego. Selen se wnasya w organizma 4rez yadeneto na yajca (w jeltaka), meso i riba. ima go i w orehite. Zarnenite hrani imat sredno sadarjanie na selen.
|
|
Тема
|
Re: Някои неща за храните.
[re: EOA]
|
|
Автор |
typanar (няма титла) |
Публикувано | 26.12.03 13:43 |
|
Здравейте,
аз знам подобна рецепта, но с ориз, която е мощно изчистващо средство за отделителната система.
Взима се една супена лъжица ориз и се накисва в съд с вода. След един ден, водата се изхвърля и оризът се промива. Тази операция се повтаря 5 пъти, т.е. след 5 дни се получава набъбнал ориз без да е варен. Прецежда се и се изяжда ориза на гладно. 2-3 часа след това не се пие вода и не се яде нищо.
Ефекта е поразителен, като се започне от панкреаса, червата и бъбреците. Урината става много тъмна и се изхвърлят всякакви отрови от организма.
Само не прекалявайте, веднъж на 2-3 месеца стига.
А за рецептата за сироп от плодовете на бъзалак със захар, мисля че Петър Димков я е описал в неговите книги за първи път. По неговия метод се приготвя така: В трилитров буркан се нарежда слой плодове от бъз, слой захар с дебелина около 1 пръст. Отгоре се завършва със захар и се оставя един месец на тъмно място да се извлече сокът. След това се прецежда и нататък знаете.....
Аз съм се консултирал с аптекар, а и в книгите на Петър Димков пише, да не се бъркат плодовете на храстовидния бъз (които трябва да се използват), с плодовете на дървовидния бъз, защото те са отровни в по-големи количества.
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: Drona]
|
|
Автор | bbb (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.01.04 10:42 |
|
Направо ме разбихте с тия салатки!
9:30 часа сутринта е, а вече ми текат лигите
Отдавна не съм попадал на толкоз хубава тема - благодаря ви!
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: bbb]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 14.01.04 16:44 |
|
Това bbb, да не е от едноименните сокове? Да допълним и едно питие, че само салата не върви: разтваря се мед във вода, водата според желаият обем, а меда на вкус. Изстисква се лимон, пак на вкус и се добавят няколко капки тинктура от мента. За този сезон не е подходящо, понеже охлажда, но за лятото е екстра.
За сезона има нещо друго и то е перфекто: взима се една лъжица домашен винен оцет(че на магазина е само химия) в малко вода с мед. След това пак се разтваря една лъжица сироп от бъзалак. Тази комбинация изчиства съдовете, засилва имунната защита и дава доста сила. Обикновенно, който я прави всекидневно не закусва друго, понеже няма нужда. Повишава и хемоглобина, защото зачервява гребена.
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: xyaнджи]
|
|
Автор | bbb (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.01.04 12:24 |
|
Нямам нищо общо със соковете! (т.е. ще трябва да си измисля нов прякор)
Да си призная честно за зимата предпочитам червно вино.
Напоследък опитах греяано вино и беше прекрасна напитка
Вино, вода че да не е много силно, мед, карамфил и на котлона.
А в напитката от мед и лимони аз слагам и сока от 1 портокал много приятно променя вкуса на лимоните.
|
|
Тема
|
Re: Салатка...
[re: bbb]
|
|
Автор |
xyaнджи () |
Публикувано | 16.02.04 21:46 |
|
Това е сериозна напитка за студеното време. Чувал съм, че гони настинката.
Онзи ден научих, че един водещ някога лекар е лекувал слаби хора като е предписвал по чаша вино с една супена лъжица мед. Казват, че много засилвало организма.
|
|