Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:09 13.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Отново за езика на горките деца..нови  
Автор Malvina*** (член)
Публикувано25.10.10 23:47

Реших да споделя с вас малко смепниизрази.
Вчера бяхме на парк,няколко българчета и майките.Ние си говорим децата играят.По едно време разбираме , че всички са брали някакви шикалки(плодчета ) от един храст и са ги пробвали на кус.
Разбира се проведохме разпит на всяко едно колко е изяло точно.И моята София гледа притеснено и вика "Ай плювдет ! "

Какво да и кажеш?Прихнахме да се хилим
На следващият ден още 2 бисера :
Уер а май джапанки ? и
Донт тач май гащи.
В банята иска да ми каже да закаа хавлията "Хукни го на хуката "

А така добре говореше само до преди 2 месеца български.......

Тема Re:нови [re: Malvina***]  
Автор Bиливap (Counselor)
Публикувано26.10.10 00:26

Горкото дете, сигурно не се усеща какви бисери ръси

Тук се наслушах на детски бисери на двуезични деца, които започват едно изречение на единия език и го завършват на другия. Но ще мине

П.П. Аз бих си водила записки на бисерите и бих им ги дала да четат като пораснат достатъчно

Do what works or do what's right?

Тема Re: Отново за езика на горките деца..нови [re: Malvina***]  
Автор irini ()
Публикувано26.10.10 19:23

Ние (забелязвам и при други възрастни емигранти) така говорим, та ти очакваш от децата нещо друго...
Обичайно е да кажеш думата на езика, където се намираш и да и поставиш българско окончание, когато говориш на български език.
Обичайно и невероятно смешно, когато се замислиш, какво точно си казал. За да бъде избегнат този момент, е добре (ако желаеш детето ти да говори правилно на български) или да го запишеш на българско училище (наред с местното) или да го насърчаваш да контактува в личните си контакти на български език (което е малко трудно, да не кажа - невъзможно, в чужбина). Успех, все пак. И не забравяй, че децата много лесно учат.... и забравят. Ако отрочето ти отиде в България, точно за седмица вече ще говори перфектен за възрастта му български език.

Тема Re: Отново за езика на горките деца..нови [re: irini]  
Автор NikiFin (рекордьор)
Публикувано27.10.10 01:18

е.... чак за една седмица няма да е. Изпитано

Публикувано27.10.10 01:19

яй вил гушкам те иска да ме гушкаш

ги май фибичка дай ми фибичка

пълни сме с бисери. Ама мнооог ми се спи да си ги спомням

Тема Re: Отново за езика на горките деца..нови [re: irini]  
Автор Malvina*** (член)
Публикувано27.10.10 01:33

Това вее е практикувано и в 2-те посоки.
Бързо преминаване на български и после бързо пак на аглийски.

Тема Re: [re: NikiFin]  
Автор Bиливap (Counselor)
Публикувано27.10.10 08:34

Хаха, НикиФин, като написа "яй вил гушкам те" и се сетих за едно детенце тук, което ми подаваше една книжка и казваше "яй вил лесе" (аз искам да чета), а аз отговарям "лес да" (чети тогава), а всъщност то имаше предвид аз да му чета

Детските бисери са супер

Do what works or do what's right?

Тема Re:нови [re: Bиливap]  
Публикувано27.10.10 10:42

те това "гушкам те" май го ползват като една дума. Много са зле с БГ граматиката. И както много деца склоняват и спрягат БГ думи с датски окончания.

Не знам дали това е бисер ама Давид непрекънато ги пуска от сорта

Холд кефт дин клоун

Млъкни клоун такъв (по мой адрес)

Тема Re: Отново за езика на горките деца..нови [re: NikiFin]  
Автор irini ()
Публикувано27.10.10 11:46

Хайде, да кажем - за месец....
Моето семейство е било някого, когато съм била малка, в чужбина и съм говорела само местния език. Моите родители казват, че когато сме се върнали в България, точно след седмица- две съм комуникирала перфектно на български. Аз не си го спомням този момент, но предполагам, че е така.

Автор irini ()
Публикувано27.10.10 11:51

Браво на теб. Някак така трябва да бъдат възпитавани билингвалните деца. Разбира се, ще има и подобни "смешки", описани от теб горе. Това е неизбежно.
Няма да забравя, когато сестра ми спусна ,при проверката на гръцката граница, следния израз :
"Какво ми се вглеждате в документите, аз съм с гръцко качество (вместо "гражданство" - думите са със сходно звучение )!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.