Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:41 08.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Чужбина, деца, паспортинови  
Автор NikiFin (рекордьор)
Публикувано23.10.10 11:32

Получих това от БГ посолството ама имам малко неяснотии

ИНФОРМАЦИЯ
относно режима за преминаване на българската държавна граница от малолетни и непълнолетни лица, непридружавани от родител/и

Уважаеми граждани на Република България,

Бихме искали да Ви информираме относно режима за преминаване на българската държавна граница от малолетни и непълнолетни лица, непридружавани от родител/и. Информацията е предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР.

1. Малолетен или непълнолетен български гражданин може да напусне територията на Република България, като на граничния контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ представи валиден паспорт или лична карта, и нотариално заверено писмено съгласие в оригинал от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител. Копие от писменото съгласие остава за съхранение на ГКПП.
Писмено съгласие за пътуване не се изисква от родител, комуто са отнети родителските права с влязло в сила съдебно решение, или когато съдебен орган е заместил съгласието на отсъстващия родител и е разрешил пътуването.
В случай, че в удостоверението за раждане е вписана само майката, писмено съгласие се изисква само от нея - в случай, че не придружава детето. На ГКПП се представя оригинал на удостоверението за раждане на детето.
Писмено съгласие се изисква само от преживелия родител в случай, че другия е починал. Обстоятелството се удостоверява на ГКПП с издадения смъртен акт.
Съгласно действащото законодателство в случаите, когато между родителите съществуват разногласия или единия родител е в неизвестност, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му. По молба на родител съдът може да замести съгласието на отсъстващия родител и разреши на детето/децата да пътуват със съгласието на родителя, който действително полага грижи за детето.

2. Съдебните решения във връзка с упражняването на родителски права и по-точно с правото на единия родител да осъществи пътуване с детето извън границите на държавата, на която детето е гражданин, без съгласие на другия родител, попадат в обхвата на Регламент (ЕО) № 2201/2003 на Съвета относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, с който се отменя Регламент (ЕО) № 1347/2000 (Регламент Брюксел ІІ а). Съгласно чл. 1, т. 1, б. от Регламент Брюксел ІІ а, той се прилага по граждански дела, свързани с определяне, упражняване, делегиране, ограничаване или лишаване от родителската отговорност и по-специално правото на упражняване на родителски права и правото на лични отношения (чл.1, т. 2, б. а).
Съгласно чл. 21 от Регламента решение, постановено в една държава-членка, се признава в друга държава-членка без изискване за специални процесуални действия. Тази разпоредба е доразвита в чл. 621 от Гражданскопроцесуалния кодекс, според който съдебно решение или друг акт се зачита от органа, пред който се предявява, въз основа на препис, заверен от постановилия го съд, и придружаващото го удостоверение, когато акт на Европейския съюз изисква това.
Предвид горното не е нужно съдебното решение на съд на друга държава – членка на ЕС относно пътуването на непълнолетното дете да се признава изрично от български съд. Достатъчно е на граничния контролно-пропускателен пункт да бъде представен заверен от съответния съд препис на съдебното решение. Тъй като в Република България официален език е българският, този заверен препис трябва да е придружен и от легализиран превод.

3. При смесените бракове, съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство, детето/децата са български граждани по произход поради факта, че единият родител е български гражданин. Съгласно тази разпоредба гражданството се придобива автоматично, без да е нужно каквото и да било действие на лицето или неговите родители.
Според чл. 20 от Закона за българското гражданство български гражданин, който постоянно живее в чужбина, може да поиска освобождаване от българско гражданство, ако е придобил чуждо гражданство или ако има данни за открита процедура за придобиване на чуждо гражданство. От текста на разпоредбата е видно, че този гражданин може да бъде само пълнолетен и дееспособен.
Освобождаването на родителите от българско гражданство освобождава от българско гражданство и ненавършилите 14-годишна възраст техни деца само ако е направено искане и за тях. За освобождаване на децата от 14 до 18-годишна възраст се изисква и тяхното съгласие.
От горното може да се направи извод, че ако родителят български гражданин не желае това, другият родител - чуждестранен гражданин няма правна възможност да изисква освобождаване от българско гражданство за общото им дете.
Освобождаване от българско гражданство се извършва по молба на заинтересуваното лице, подадена лично в Министерството на правосъдието или в дипломатическото или консулското представителство на Република България. Дипломатическото или консулското представителство на Република България задължително дава мотивирано становище по молбата.
За малолетните молбата се подава от техните родители или настойници, а за непълнолетните тя се приподписва от родителите или от попечителите им. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права.
Процедурата за освобождаване от българско гражданство завършва с указ на Президента на Република България. Указът влиза в сила от деня на издаването му.
В случаите, когато родители – чужди граждани не желаят децата им да получат българско гражданство, но единият от родителите е български гражданин, те следва да бъдат запознати с процедурата за освобождаване на децата им от българско гражданство.
Деца от смесени бракове, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, които не са освободени от българско гражданство, следва да бъдат снабдени с български документи за самоличност и в отношенията си с българските държавни институции да се представят с тях, включително и при пътуване до и от Република България.
Не се изисква писмено съгласие от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител при пътуване на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ от съответната държава.
Такива документи могат да бъдат карта или положен в българския паспорт стикер за дългосрочно пребиваване в съответната държава, както и лична карта или паспорт, с които би могло да се удостовери придобиването на гражданство на държавата, в която са издадени. Същите следва да бъдат представени на ГКПП при напускане на Република България.
Относно малолетните и непълнолетни чужди граждани се прилага разпоредбата на чл.43, ал.3 от Закона за чужденците в Република България съгласно, която се забранява напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница.

Та към вешите имам следните уточняващи въпроси

1. Задължително ли е да направя и БГ паспорти на децата си и какви са санкциите ако не го направя.

2. Ако при положение, че децата ми нямат БГ паспорти как ще се сетят да спрат примерно мъжа ми на излизане от БГ с децата без мое присъствие и разрешение след като те се представят за датски граждани?

Тема Re: Чужбина, деца, паспорти [re: NikiFin]  
Автор steinbock (рогата)
Публикувано23.10.10 12:11

На първия ти въпрос отговорът е тази част от текста:

Деца от смесени бракове, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, които не са освободени от българско гражданство, следва да бъдат снабдени с български документи за самоличност и в отношенията си с българските държавни институции да се представят с тях, включително и при пътуване до и от Република България.

На втория - не знам, някой по-вещ да се изкаже от личен опит

Тема Re: Чужбина, деца, паспортинови [re: NikiFin]  
Автор J.aime (непознат )
Публикувано23.10.10 12:11

Здравей Ники,

Благодаря за инфото

Мой опит: Летяла съм с дете, с небългарски паспорт, моят също не е български.

Питаха ме дали бащата е българин ( а той е) и искаха разрешение от него, за това че ми позволява аз сама да летя с детето.

Това е така, защото децата по принцип имат български произход и следва да бъдат въведени в системата като деца на български гражданин.

Другото е, че самата политика на България е такава- да се следи спазването на този закон. Законът го има във всички европейски държави.

При теб нещата може и да не са такива, ако няма от къде да се разбере, че ти - майката си българка, когато мъжът ти лети с децата и без теб.

Ако той е чужденец, децата са с чужда фамилия, няма начин да разберат че те имат български произход. А чужди граждани, без български произход, не подлежат на този контрол.

Другия вариант е- като се разбере че децата са с български произход И БЕЗ българския родител на летището, мъжът ти да има късмет някой да потвърди в неговото посолство, че той може да бъде датски поданик, както и неговите деца, особено ако не са въведени в българския регистър.

Но в това има доста риск и късмет, защото българските власти винаги могат да излязат с правото си, че децата трябва да са регистрирани като такива на български гражданин.

И най-лесния вариант- упълномощи мъжа си, че му позволяваш да лети сам с децата.

Тема Re:нови [re: NikiFin]  
Автор Bиливap (Counselor)
Публикувано23.10.10 13:23

Много полезна информация

Аз също съм питала в посолството тук как стои въпроса с гражданството на децата, паспортите и пътуването, защото чета всякакви версии в Интернет и ми казаха, че ако са български граждани по произход (както твоите и както ще са и моите), то трябва да имат български документи. Ако не искаш да се занимаваш да ги регистрираш и да им вадиш документи или не искаш да имат българско гражданство, трябва да подадеш въпросната молба и въпросът е решен.
А мъжът ти може някой просто да го пита с какво гражданство е майката и ако каже "българско" -

Do what works or do what's right?

Тема Re:нови [re: Bиливap]  
Публикувано23.10.10 14:37

Ако не искаш да се занимаваш да ги регистрираш и да им вадиш документи или не искаш да имат българско гражданство, трябва да подадеш въпросната молба и въпросът е решен.

да. Ама доколкото рабрах не мога да подам подобна молба защото аз самата съм с БГ паспорт, от който нямам намерение да се отказвам за сега. Не че имам против и БГ гражданство на децата ми. Просто не ми се занимава с вадене на паспорти

Автор J.aime (непознат )
Публикувано23.10.10 15:03

Mисля че можеш спокойно да въведеш децата си като твои в българските регистри и до 16тата им година да не им вадиш паспорти. Това е един вид легално заобикаляне.

И след това или да си направят българските документи, или да се "откажат" от българското гражданство. ( отказа засяга само документите и оттам права и задължения в България, но не се изтриват от регистъра)

Така нещата ще са по-гъвкави.

Другото е, че за българските власти става все по-трудно да контролират деца от смесени бракове. Твоите деца без теб никога не могат да бъдат разпознати като български граждани, ако носят фамилията на бащата.

Така че като заначало ги въведи, за да си изправна пред българския закон, и не им прави паспорти.

Тук вече е писано относно в една тема на енгел2

п.п. Не съм сигурна че след 3тата годишнина на децата ще може да ги впишеш по регулярния начин, но това НЕ е мой личен опит, беше само посхвърляне от служителката.

Редактирано от J.aime на 23.10.10 15:17.

Автор Bиливap (Counselor)
Публикувано23.10.10 15:29

Не знам дали може да се избегне издаването на паспорти (те са малки за лична карта), но J.aime е написала, че може до 16-годишна възраст. Тогава може би изрична декларация ще е добра застраховка.
На мен ми се струва нелогично да се изисква декларация, че си съгласна децата да напуснат България само с бащата, при условие, че и ти живееш постоянно при бащата в чужбина. Разбирам, ако ти живееш в България и той е чужденец, но ако и двамата сте в чужбина ...

Ясно, че е голяма разправия.

П.П. В Дания трябва ли да избират едното гражданство преди да навършат 18 или могат да запазят и двете и след 18? Защото тук трябва да изберат едното, ако не изберат - губят норвежкото.

Do what works or do what's right?

Тема Re:нови [re: Bиливap]  
Публикувано23.10.10 18:52

мисля, че избират едното ама не съм 100% сигурна

Тема Re:нови [re: J.aime]  
Публикувано23.10.10 18:54

не знаех, че може да ги впиша в регистрите без да им правя паспорти

Автор J.aime (непознат )
Публикувано23.10.10 20:24

Доколкото знам всички държави от ЕС позволяват двойно гражданство помеду държави от ЕС.

Така че май едната ти грижа отпада

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.