Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:23 04.11.25 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Тема Въпрос към финланците във форуманови  
Автор MeчoПyxчo (любопитна)
Публикувано27.06.10 10:21

здравейте,

имам нужда от малко информация от първа ръка и се надявам някой да може да ми помогне;

поради наличието на работен договор за 2г ми дадоха статут "перманентно пребиваваща" тук; семейстово ми също се регистрира и получи постоянни SSN; аз обаче получих пълния пакет от Кела докато синът ми (който е 2,5г) и мъжът ми, получиха лимитиран Кела пакет и то само за 1г., без право на Кела карта т.е според Кела те са със статут "временно пребиваващи". Според информацията на Кела на английски, семейните членове получават същия статут като главния кандидат т.е като мен...но според скромният ми опит дотук във Финландия доста често има разлика в написаното на финландски и английски (а моята борба с финландския език започна само преди няколко месеца

)

Струва ми се ненормално толкова малко дете да не се води преместило се с мен постоянно; Има ли някой преместил се със семейството си и какъв пакет от Кела са получили те?

благодаря Ви!

Тема Re: Въпрос към финланците във форуманови [re: MeчoПyxчo]  
Автор Frenger (She)
Публикувано27.06.10 10:54

по принцип е така - членовете на семейството получават статута на работещият...сега обаче е много трудно първо да се получи КЕЛА карта въобще и след това да се ползват предимствата й впоследствие..
проблемът е ,че с кризата ,която вилня по света и тук,Кела натрупаха много дългове,правителството също..следователно те затегнаха много сериозно издаването на перманентен статут и на соц. карта..а доколкото чух увеличиха и с 2 години времето за придобиване на гражданство /това обаче само по слух,не съм го проверявала официално/

в момента е много трудно за имигрантите тук...
една позната работеща естонка с работещият й приятел и малко дете с епилепсия чакаха за Кела карта над 3 месеца,ходиха да се разправят много пъти и впоследствие осигуриха на детето необходимия документ /картата/,за да го заведе на невролог майка му

съветът ми е първо да видите на какво основание им е отказано правото на перманенен статут на пребиваващи в страната и след това да ходите да се разправяте в КЕЛА офиса по местоживеене...с малко натиск и упортсво мисля ,че ще стане !

може да попитате директно семействата,които пишат при мамите от финландия...ще ви пратя линк към темата им на лична заради изискванията на ДИР.БГ
те биха ви дали най точен съвет

успех

Тема Re: Въпрос към финланците във форуманови [re: Frenger]  
Публикувано27.06.10 11:17

благодаря ти, Frenger! Сериозно се замислям да обжалвам решението на Кела, но първо ще отида да видя дали има някаква причина за подобно решение и да разбера как да процедирам с възражението

всъщнот моето семейстово е регистрирано като постоянно пребиваващо тук -и в полицията и в Маистрати, но Кела въпреки, че подадохме документи с формата за постоянно пребиваващи (Y77e), им даде 1г хартиен сертификат за някаква си проформа здравна застраховка;

благодаря за линка, ще питам мамите

Тема Re: Въпрос към финланците във форума [re: MeчoПyxчo]  
Автор Tamperelainen (минаващ)
Публикувано30.06.10 17:33

Според мен, е пълна фантастика случилото се.
Надявам се да е някаква грешка. Аз нямах проблем с моето семейство, всички имаме КЕЛА. По принцип е вярно, че се чака по няколко месеца за решение за членовете на семейството, но това е по-скоро свързано с изясняване на каква адапционна програма да се приложи - курсове, бюро за безработни, надбавки, социални помощи и в това число и здравните осигуровки, което най-вече зависи от заплатата на работещите членове.
Аз живея повече от 7 години тук и впечатлението ми е, че всички по институциите са много коректни и напълно знаят какви са им поверените задължения, така че вместо да питаш наляво надясно от тук и от там, направо ги търси директно до изясняване на проблема.

Ако не ти е на зор, може да постнеш документа някъде, да го преведем

Тема Re: Въпрос към финланците във форуманови [re: MeчoПyxчo]  
Публикувано30.06.10 18:44

фантастика

ама хумора ми го отнема днес..... днес каква стана в Кела...ами била съм "временна" и затова мойте хора били орязани...а аз "ама как временна, нали имам договор за 2г и Кела карта имам и ето написано"....отговориха ми "не е вярно, договора Ви е от 01.07.2010 до 30.06.2012 и това не са 2 години; трябва да е до 01.07.2012"....мда...отказах се да водя полемики на тема "календар" и се обърнах към секретарката на отдела....е имам договор сега до 01.07.2012....да видим какво следва....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.