Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:32 16.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Тема С ученик в Австриянови  
Автор kwadrat (Неразбрал)
Публикувано26.05.10 11:41

Здравейте хора,
Искам да помоля за помощ от някой препатил
Значи казусът е следния:
Очертава се възможност да се преселя във Виена, което не ми се изпуска
Проблемът е че имам дете в 5ти клас, което хал хабер няма от немски.
Да се запише на септември в Австрийско училище ми се вижда нереално, та възниква питанката, какви са вариантите
1) Има ли някъде в тоз град австрийски българско школо, където детето може да изкара 1 год. и да си завърши 6тия клас? След 1 год. вече се надявам езика да не е пречка и .. наравно с местните
2) Ако няма вариант 1, то има ли вариант "частен ученик" - което си представям като - учи си сам в къщи с жена ми и отвреме навреме прави по някой изпит да речем в посолството (или даже да се гостува в БГ за изпита не е проблем) и накрая пак да се признае успешно завършена годината?

Или разбирасе нещо друго за което не съм се сетил...

Мерси предварително на всички отговарящи.

Тема Re: С ученик в Австриянови [re: kwadrat]  
Автор DarkSideМодератор (of the moon)
Публикувано26.05.10 11:41

аз ти пиша как е в Белгия, 90% съм сигурен че в Австрия ще е същото, значи длъжен си по закон да запишеш детето в местно училище, към посолствата на БГ има БГ училища (за децата на персонала), но те не заменят училщето, обикновено са един път седмично по два - три часа литература, история и география, т.е. специфично българските предмети само. Oт това училище има смисъл само ако смяташ да се връщаш обратно в БГ, защото обикновено то ти е далече и в неудобно време, губиш цял ден да го закараш, да го чакаш и да си го прибереш, а за детото е допълнително натоварване, защото има допълнителни домашни и уроци освен тези в местното училище и за всички ви ще е голям зор за да получите накрая една БГ диплома за завършен клас, която няма да ви трябва ако ще оставате за постоянно. Kачеството на обучение там не е високо, училището е като килйино, събират се по няколко класа в една група, etc ...
Това че детето не знае езика не е голям проблем, преди десетина години бях в същата ситуация, най-голямата ми дъщеря беше в 4 клас и изобщо не знаеше езика, а когато завърши средно беше първа по успех по френски език, надминавайки съучениците си, на които това е роден език. Е, в началото имаше зор, помагах й, но тя дръпна много бързо, изобщо не се притеснявай за това. Децата ми пристигнаха в края на май (точно преди 10 години - юбилей!) и лятото ги дадохме на нещо като летен лагер към училището (сутрин ги водехме, вечер си ги прибирахме, а те ги караха някъде с автобуси и там ги занимаваха с игри и физически активности), което също помогна за езика.

Автор .Jess. (толерантна)
Публикувано26.05.10 15:33

За Австрия не знам как е.
Дарк ти е писал за Белгия, аз ще ти кажа как е в Германия.
В големите градове училищата имат специални допълнителни занимания за ученици, идващи от други страни. За някои препоръчват първо да посещават само тези курсове, докато детето научи езика, за други (с някакви познания за езика) едновременното посещаване на редовни занятия + курсовете.
Недей я изпуска възможността само заради детето, това не е никакъв проблем за него, само за теб в момента

. На място на всички проблеми му се намира колая, а децата учат невероятно бързо, казвам то го от опит с 2 броя .
Ако знаеш немски, потърси в нет-а как стои точно въпроса във Виена, ако не, обади се тук, аз да ти потърся.

Тема Re: С ученик в Австриянови [re: .Jess.]  
Публикувано28.05.10 11:27

мерси и на теб и на Дарка за информацията.
Това също е част от проблема че незнам немски и аз ще го уча на място и няма да мога да помагам в училище

Мерси

Публикувано28.05.10 12:26

Ето ти станицата на австрийското министерство на образованието на английски

Ето тук можеш да пишеш и да зададеш всички въпроси, които имаш

Ето тук може да попиташ патили българи, много добър сайт

разгледай и връзките в него, сигурно намериш нещо

Успех!

Тема Re: С ученик в Австрия [re: .Jess.]  
Публикувано31.05.10 15:22

Мноого благодаря!
Ако всичките българи бяхме такива, нямаше да има такъв форум

Публикувано31.05.10 15:46

Ааааа, не е така.
Освен да размени на мнения, във форумите човек може да научи страшно много, дори когато не очаква.

Тема Re:нови [re: kwadrat]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано06.06.10 21:09

Пиши как вървят нещата при вас.

Събрал си доста инфо, искам само още веднъж да ти напомня, че детето трябва да ходи в нормално местно училище, всичко останало е допълнително.

Бъди организиран, няма да е лесно.

Когато мине денят, ходете на детска площадка докато детето си намери приятели. Много е важно да чува местна реч.

Преди малко дъщеря ми ми чете нещо.
Има 2 системи на четене, едната е на срички, другата е цели думи. Четенето на цели думи е много разпостранена и това предполага децата да знаят какво четат.

Случва се да четат грешно сходно звучащи думи.

Ако детето не знае значението, няма да може да направи дори аналог.

А при 5токласник нещата не са само до четене, а до разбиране на целият текст и усвояване.

Успех

п.п. За Австрия: дори да си учил немски на курс, няма да ти е полезен Може би само като граматика и основни неща, но там немския определено не е училищен

Да не говорим за австрийски изговор и правопис.

by himbeer

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.