|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Откривателятна РогозенскотосъкровищеработивИспания
|
|
Автор |
si2 (член) |
Публикувано | 21.02.09 14:06 |
|
Откривателят на Рогозенското съкровище работи в цех за каучукови уплътнения
http://frognews.bg//index.php?option=com_content&task=view&id=11217&Itemid=1
980 евро!?Толкова малко ли им пла6тат в Испания?
Съдбата на Пламен Иванов, който сега е работник във Валенсия, е темата на първото предаване на Мартин Карбовски по Нова телевизия "Емигранти". Дебютът - утре, събота от 18.00 часа.
Съдбата на първия герой в първия епизод на „Емигранти” е своеобразна метафора на случващото се с българите. Пламен Иванов е българин от Враца. „Съдбата ме свърза преди двадесет и две години с едно значително откритие в нашата археология – тракийското сребърно съкровище от Рогозен.” – разказва ученият, докоснал се пръв до „находката на века”. През 1986-та година той е най-младият сътрудник на музея и точно него изпращат да провери сигнала на съзнателен жител на с. Рогозен. И чудото става! Пламен държи в ръцете си първия съд от 20-килограмовото сребърно съкровище – най-голямото откривано до днес по българските земи. Днес откривателят на Рогозенското съкровище е немил-недраг български емигрант в Испания.
Как се стига до тук? Как откривателят на съкровище става гастарбайтер?!?
Пламен живее горе-долу добре със съпругата си Петя и двете си деца във Враца. В продължение на 15 години е уважаван музеен работник. Заплатата му е около 300 лева. Но през тежките ’97 и ‘98 години семейството му не успява да плаща сметките за парно и двамата с баща му се принуждават да продадат семейния камион, за да покрият дълговете. „Тогава просто видях, че не мога да си позволя лукса да работя за удоволствието!” – признава Пламен и разказва как е заминал първо за Италия, а после и за Испания, за да може да издържа семейството си. Спи в градинките по пейките и търси помощ и храна в църквите, бере грозде и работи като общ работник по строежите и през цялото време се страхува да не го хванат, че работи нелегално. Първите си седмици в Испания изкарва с по пет-шест евро на седмица и яде само филийки с пастет и течен шоколад. А първите пари, които изкарва, праща в България.
Един ден във Валенсия пристига част от Рогозенско съкровище и Пламен се нарежда на опашка заедно с останалите посетители, за да види съкровището си! Той признава, че нещо наистина се е сринало в живота му и споделя, че е имал и по-тежки моменти от този. След като е бил по строежите, на полето, в лунапарк и е влизал в току-що източени септични ями, днес Пламен работи в завод за каучукови изделия и получава 980 евро на месец. Става сутрин в пет часа. Разказва, че не отговаря на обаждания по време на работа и не обсъжда с колегите си филми или мачове, защото „там” просто не е прието. Сам се пере и поддържа. Дори сам си готви и въпреки това менюто му е ограничено – таратор и нещо месно – консерва или салам. „Глези” се с бира или чаша вино. Най-големите му разходи са за телефонни разговори с България. Прибира се при близките си два пъти годишно. Признава, че няма да се върне забогатял в България - за седем години не е спестил нищо - работи само за оцеляването на семейството си. И не мечтае!
„Престоят ми в Испания ми възвърна малко себеуважението!” – искрено заявява Пламен. – „В ония най-кризисни моменти вече бях сметнал, че не ставам за нищо и че съм някакво недоразумение на този свят!... Тук видях, че все пак мога да се справям с нещата достатъчно добре, за да се чувствам удовлетворен. Испания ми възвърна самочувствието, че струвам нещо!” Ето това е чисто български парадокс – там, където си на дъното на социалната таблица, там, където получаваш няколко пъти по-малко пари от испанците, където живееш самотно и безнадеждно – точно там ти разбираш, че ставаш за нещо. В България човекът, който намира съкровището на века, се е чувствал нереализиран и подтиснат.
Съдбата на Пламен е метафора на случващото се с българите – „тук” откривателите на съкровища най-често са безработни, „там” почистват септичните ями и се редят на чужди опашки, за да видят своите съкровища...
Пламен изпрати „хабер” на родителите си, които живеят в Мездра. Майка му Райна плаче често вечер. „На празници като седнем – него го няма!” – казва тя и споделя, че напоследък е много тъжен.
Днес милиони българи живеят разделено от децата си, родителите си, дори съпрузите си. Стотици хиляди български семейства на всякаква възраст се разбиват заради емиграцията. И стари и млади, свиквайки да живеят разделено, забравят са любовта си и се отдават на любимото на българите оцеляване. Емиграцията ти помага да оцелееш. В същото време често тя разбива живота ти, отнема ти това, за което винаги си мечтал и което всъщност си искал да спасиш чрез емиграцията. В този филм няма да покажем жената на Пламен - тя хладно отказа да се снима. Направи това, докато Пламен работеше във Валенсия сам за бъдещето на техните общи две деца. „Не е добре млади хора да се делят!” - казва майката на Пламен. – „Единствено от това ме беше страх и може би така ще стане!”
Самият Пламен признава, че раздялата си казва думата и двамата със съпругата му Петя са свикнали вече да живеят сами. „Надявам се да се върна възможно по-скоро и да продължим живота си – да не го започваме отначало!” – обръща се Пламен към нея.
АК 47 Джурова
2009-02-20 14:16:04
Наистина - метафора на живота ни.
От Рогозенското съкровище направиха "кариера" - "Библиотекарят", както е известен Иван Маразов в архива на ДС (и с НАШИЯТ кандидат за шеф на УНИЦЕФ - Бокова, кандидат-президентска двойка). Още и "големият" български учен Валерия Фол (щатно спусната за "правилна" съпруга на Ал. Фол) и т.н и т.н...
Днес, тези решават кой е учен и кой - не е!
А, Пламен Иванов - за него са септичните ями!
| |
Тема
|
Re: Откривателятна РогозенскотосъкровищеработивИспания
[re: si2]
|
|
Автор |
eFFeXX (ronin) |
Публикувано | 21.02.09 16:25 |
|
този човек със сигурност не е откривателят на Рогозенското съкровище .... което е без значение всъщност, но това:
И стари и млади, свиквайки да живеят разделено, забравят са любовта си и се отдават на любимото на българите оцеляване.
звучи доста гадно !!! и това също:
В същото време често тя разбива живота ти, отнема ти това, за което винаги си мечтал и което всъщност си искал да спасиш чрез емиграцията.
за съжаление има доста истина в това ...
Desunt inopiae multa, avaritiae omnia!
| |
Тема
|
[re: eFFeXX]
|
|
Автор |
si2 (член) |
Публикувано | 21.02.09 17:03 |
|
Всъ6тност,това на което си наблегнал е най_важното от темата,съдбата на цял един народ и държава.
Но все пак се 4удя,как могат да се покрият раzходите,та и да иzпра6та6 пари при 980 евро месе4но zапла6тане.
Аz както каzах,никога не гласувам,но zаради хора,като теzи 6те си раzмърдам zадните 4асти таzи година и 6те пропътувам до посолството и 6те гласувам zа Костов.Никакви комунисти пове4е.О6те пове4е и след като про4етох това:
Никой не трябва да се съмнява какво ще е следващото управление, то ще e правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС, категорично отсякъл Ахмед Доган преди десетина дни на сбирка с партийни авери в Созопол. Забравете всякакви десни коалиции, отсякъл Доган, Костов няма да влезе, СДС е труп, АТАКА ще я изолираме и имаме точна договорка с Бойко и Сергей по въпроса. Коалицията ще е между нас тримата - с Бойко и Сергей, няма да допусна пожарникарят да си разиграва коня. Аз съм свалял толкова кабинети, че мога да му направя живота черен на Бойко, ако не слуша... Хубавото е, че той слуша, защото знае какво можем да му извадим, успокоил лидерът своите авери.
Схемата, начертана от ДПС-вожда, се потвърди дни по-късно при посещението на шефа на ЕНП у нас Вилфрид Мартенс. Той даде гъвкав отговор на журналистически въпрос за коалиция ГЕРБ -БСП и много категоричен против всякаква връзка ГЕРБ-АТАКА.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Бapбapeлa (петата стихия) |
Публикувано | 21.02.09 17:16 |
|
Ако питаш сегашните управници ще го изкарат че не е направил кой знае какво за България. Друго си е другарката Мургина - която е крила с години далаверите на хора, приближени до властимащите. или Ковачки - дето хем има заведени срещу него дела за за злоупотреби , хем си прави партия и иска да влиза в управлението на държавата. Или 'батко', дето от Брюксел настояват да бъдат прекратени договорите с него, а нашите не щат . Или Татяна Дончева- която от два месеца прави циркове свързани със закона за конфликт на интереси, само и само да се отложи във времето неговото действане.
Тук от 20 години тия, които влизат във властта не правят друго освен да крадат , да помагат фирмите на партиите да крадат народни пари , също на родата си да краде....и следствие от това е една арзрушена държава, в която куче влачи-диря няма , а партиите чакат следващите избори за да баламосат за пореден път народа че трябва да ги набутат във властта за да продължат да крадат тоя същия народ за техните ползи . а кой какво открил - това що да ги занимава. тяхната лична далавера къде е , че да ги интересува.
| |
Тема
|
[re: Бapбapeлa]
|
|
Автор |
Koфтият (пристрастен) |
Публикувано | 21.02.09 17:24 |
|
Щях да отговарям на другите двама по-горе, преди да бях прочел теб, но се отказах. Щях да им казвам, че 'България се заформя като една Слънчева страна и аз трябва сериозно да се замисля да се връщам'. Светло бъдеще и се предначертава........
Но ти отговаряш с достойнство тук, така че.....да не се повтаряме
В отговор на:
Тук от 20 години тия, които влизат във властта не правят друго освен да крадат , да помагат фирмите на партиите да крадат народни пари , също на родата си да краде....и следствие от това е една арзрушена държава, в която куче влачи-диря няма , а партиите чакат следващите избори за да баламосат за пореден път народа че трябва да ги набутат във властта за да продължат да крадат тоя същия народ за техните ползи . а кой какво открил - това що да ги занимава. тяхната лична далавера къде е , че да ги интересува.
| |
Тема
|
[re: Koфтият]
|
|
Автор |
Публикувано | 21.02.09 17:40 |
|
Няма как да си кривя душата - това е истината . Все уж правят нещо, накрая все не е направено и все се оправдават и 'айде дайте ни още един мандат'....еееее, стига - 20 години крадене стига бе.
Опитваме се да го променим и тук да спрем да 'връщаме назад', а за започнем да ' вървим напред' , но трудно.... ония така са се окопали - засега чудо трябва. да се надяваме Бат Бойко да спечели май-много гласове , не че е стока и той, но тия досегашните не стават , просто не стават. Най-добре управление от вън, ама не е възможно. Поне от Брюксел са се светнали от там да управляват и контролират европарите, които ще идват тук, защото докато тоя контрол е от нашата държава - краденето и нарушенията са 101 % сигурни.
макар че няма да гласувам за Бат Бойко. но опредлено ще гласувам и се надавам повечето хора да гласуват, а не да стоят апатични с мисълта ' няма смисъл , то нищо няма да се промени' .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Koфтият (пристрастен) |
Публикувано | 21.02.09 20:19 |
|
Или, с други думи, всички предизборни кампании са едни и същи по света. Всички кандидати са една и съща стока. Всеки от тях обещава и всеки от тях няма да си изпълни обещанието на 100 %. Единственият шанс на народа, в случай като този, е да съумее да прецени кой точно кандидат ще открадне, но по-малко от другия. Кой от тях ще си изпълни обещанието малко повече от другия.
Някой знае ли защо българинът се страхува от 'Управление от вън' ? Кое му е страшното на това ? Кога България е управлявала сама себе си след Освобождението и с кой управник е имала прогрес, социално и стопанско развитие ?
Защо излиза, че с един Фердинанд, дошъл от незнамкъдеси, България е имала повече прогрес, отколкото с един Георги Първанов.........също от не знам къде си ?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
si2 (член) |
Публикувано | 21.02.09 21:47 |
|
Ве4е официално има предложение България и Румъния да бъдат иzхвърлени от ЕС.Ло6о,много ло6о...Грабителите и мафиотите 6те се zарадват.Затова е нужно да се гласува.
Практи4ески zа мен,в ли4ен план,ни6то няма да се промени,zа6тото съм иzвън БГ отдавна и напълно официално,но zа6то да страдат българите?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 21.02.09 22:24 |
|
би ли ми дал/а линк към това предложение за изхвърлянето ни от ЕС . в нашата преса не съм срещнала такова .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дo диeз. (stretto) |
Публикувано | 22.02.09 02:20 |
|
И аз прочетох нещо такова в междугалактическата преса!ОФИЦИАЛНО
C#
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|