|
Тема
|
дете-български език-чужбина
|
|
Автор |
Karinka (членка) |
Публикувано | 29.07.06 10:22 |
|
Здравейте!
Дали някой от вас се е сблъсквал с този проблем и му е намерил решение:
Племенникът ми е роден в България, но много малък заминава заедно с родителите си. Говори български, но не се справя с писането. Дали сте попадали на добър самоучител по този въпрос и какъв според вас е подхода да се научи на български. Определено му е интересно сам да го направи.
Благодаря предварително на отговорилите.
| |
Тема
|
Re: дете-български език-чужбина
[re: Karinka]
|
|
Автор |
Mi6ka (сива на точки) |
Публикувано | 29.07.06 11:39 |
|
Здравей!
В по-големите градове в чужбина и особено там, където българите са повече, има съботно-неделни училища - това е една добра възможност детето да научи български. Определено е по-забавно, а и по-успешно от ученето сам. Ако пък все пак настоява да учи езика сам - има интернет-самоучители, както и учебници. Пиши колко е голямо детето и в коя държава е, за да мога да ти дам повече информация.
| |
Тема
|
[re: Mi6ka]
|
|
Автор |
Karinka (членка) |
Публикувано | 30.07.06 00:04 |
|
13 години, момче, Канада
Да, има българско училище, но е далече от тях и не е удобно да го водят и взимат от там. Това лято е тук и прояви желани да учи да чете и пише на бългаски, което според мен е похвално и трябва да се поощрява.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mi6ka (сива на точки) |
Публикувано | 30.07.06 12:18 |
|
Предполагам, че "тук" се отнася за България
В такъв случай възможностите са доста повече.
Най-лесният вариант е да отидете в една книжарница и да намерите книжки и учебници за нормалното българско училище, в които той с твоя помощ ще упражнява и учи български.
Другият вариант е да му вземете учител, който е специализиран в работата с чужденци.
Третият вариант е да го пратите в курс по български за чужденци. Не знам къде точно в България си, но в големите градове има поне една фирма, която предлага тази услуга. Търси в Гугъл "Български език за чужденци" и дай името на града.
Намерих и този самоучител
Български език за чужденци; Самоучител с ключ за упражненията
Автор: Мира Ковачева
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 210x280
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-25
ISBN: 954-01-1798–4
Нашата цена: 22.50 лв.
Дано да съм била полезна.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Karinka (членка) |
Публикувано | 30.07.06 13:25 |
|
Да, правилно си се досетила - "тук" е България .
Това с учителите е добър вариант, но не и за двуседмичното му гостуване. Той си заминава обратно и ще трябва да учи българския без помощта на учител. Благодаря за "Бългаския език за чужденци", ще го потърся и ще се поровя за други такива учебници в книжарницата. За сега май ще минем на варианта да ми пише писма на латиница и в последствие да обърнем на кирилица. Пък той, ако продължи да има желание да научи български ще го мислим допълнително.
Благодаря ти за отговора!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mi6ka (сива на точки) |
Публикувано | 30.07.06 14:07 |
|
Тогава просто влезте в някоя книжарница и изберете книжки, които да отговарят на неговите интереси. Така не само ще си имате занимание за двете седмици /предполагам, ти ще му помагаш/, а и след това, когато се прибере в Канада.
Успех и ако детето има желание, нека да започне вече да учи кирилица.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mumko (Човек) |
Публикувано | 31.07.06 22:36 |
|
Здравей, имам абсолютно същият проблем и аз. Знам къде е отговора но е малко сложно. Единствения фактор когато детето е навън са родителите!!!
Аз имам голямото желание да науча сина ми на добър Български но с жена ми не се разбираме по въпроса - все казва : за какво му е Български ?
Та ако и двамата родители отделят по около 30 минути на ден детето ще го научи добре.
Митко
| |
Тема
|
[re: Mumko]
|
|
Автор |
Karinka (членка) |
Публикувано | 01.08.06 10:04 |
|
Един допълнителен език никога не е излишен! Освен това, независимо, че не живее постоянно в България, всяко от тези деца е по някакъв начин свързано с нея и все ще се наложи по един или друг повод да пребивава тук. Наблюдавам разни по-възрастни хора, израсли извън България, които се връщат тук по работа и не се чувстват комфортно от липсата на език. Както и да е. Това е дълга тема с много индивидуално решение.
Детето прояви интерес и аз като добра леля му купих самоучител на български език за чужденци и един двупосочен българо-английски речник. Всичко останало е в неговите ръце. Аз ще се радвам, ако той научи достатъчно български, макар и не съвсем граматически правилно. Поне да чете и пише.
| |
Тема
|
Много зависи от родителите
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 02.08.06 01:16 |
|
Ако няма българско училище в града, в който живее, единственият надежден начин е родителите да го научат.
Може да ползват учебниците за началните класове (зависи на какво ниво владее българския в момента).
Дъщерята на моя позната ходи на училище (2-ри клас) в Германия, а български учи вкъщи. Майка страшно много се занимава с нея.Последният път каза, че вече можела да срича
Хубаво е да чете книги. Деца, израстнали в чужбина, обикновено имат проблеми с акцент и правилно говорене. Разговорният език е недопустим за такова дете. Като научи книжовен-училищен-български, може да си обогати речника и с диалектни думи, но не и обратното (разговорен=>книжовен).
Успех.
| |
|
|
|
|