Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:07 06.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Забравяте ли бьлгарския език?нови  
АвторMиpo (Нерегистриран)
Публикувано10.07.05 06:55

Аз не знам как е при вас,но споделете имате ли проблем с бьлгарския в Бг.
Аз останах изненадан,от следната ситуасия:
Та зна4и ка4вам се в асансьора на хотела,а там бяха още двама младоци,та те ме питат:" На кои етаж?",И аз по навик си отговарям на англииски.
А те :"Ти какво забрави бьлгарския или никога не си го знаел?"
Полу4и се сконфузна ситуасия.
А истината е 4е бьлгарския напоследьк запо4на да ми бяга.Та нали по4ти не го говоря тук,мисля 4е е нормално.
Как е при вас???

Тема Re: Забравяте ли бьлгарския език?нови [re: Mиpo]  
Автор Nirvana (?x?)
Публикувано10.07.05 11:15

Упражнявай го тука в форума, помага.

Аз като го говоря, в къщи или по телефона, забелязвам, че вече не обръщам внuмание на родовете, знам, че ше ме разберат и си давам така понакога небрежно. Иначе езика обеднява, аз литература само на немски чета, български статии чета от време на време само в нета, ама това нищо не е.

Общо взето като говоря бързо, говоря един "pidgin- български", пълна мешавица от български, немски и английски....Весела работа...ама не ми пречи хич...нито пък е гъзария, както биха си помислили повечето в БГ...

I 'm free! Be free!

Автор Гъцo (СЕЛЯНИН)
Публикувано10.07.05 11:17

6vetzartzite u4at bulgarski. Trima ot na6te moe razbirgat i govorat nekoi ne6ta. Nai obi4at da namerat nekoi drug na6enetz, da nau4at ne6to i da doidat da mi se pohfalat. Ne mi e iasno odeka toa interes?! Predpolagam, 6toto im govorim strahotni 6turotii, po na6enski ama na tehnio ezik. I s tva mai sum gi zaintriguvAl, kakov ezik moe rodi tekvia 4udesii?! Slu4va se da mi vodat naro4no nekoi tehni otvorkovtzi, da si probame kratunite. Razmazvam gi po site temi. Svetnal sum gi i za bogomilite i za nekoi drugi postijenia na Bulgarskio Duh. Za bilki, na4in na jivot i otno6enie kumto drugite. Trsat knigi koito im preporu4vam i si gi predavat edin drug. Malko se hvalim sega, ama ako 6tete vervaite. Mene si mi e drago ot te tva manenko obstoiatelstvo
Gu Tzo - selski posevi i semena

КВО Е ТВА?

Тема Re: Забравяте ли бьлгарския език?нови [re: Nirvana]  
Автор ghs (познат)
Публикувано10.07.05 11:20

И при мен се случва всекидневно. Нормалн като говоря само с един българин и то по 30мин най-много. Иначе като се върнах в България объркванията, смешните ситуации и други такива бяха неразделни още при кацането на летиштето

Тема Re: Ma ti si se europeizirAla ma Nirvagano?!нови [re: Nirvana]  
Автор Гъцo (СЕЛЯНИН)
Публикувано10.07.05 11:20

Yaa gLe?! Potz pootz

Gu Tzo - euroseloto

КВО Е ТВА?

Тема Re: A na kakov ezik tzovate be?!нови [re: ghs]  
Автор Гъцo (СЕЛЯНИН)
Публикувано10.07.05 11:23

Oti ya moem sekak, zavisi na kva vulna sum! Oba4e sum vuzpriel edni tekvia kolturni poprujvania, deuikatni

Gu Tzo - rugatelo deuikat

КВО Е ТВА?

Автор kem.kem. (любоп.бърборко)
Публикувано10.07.05 12:04

Не. Не забравям езика. Старая се доста да не ми "бягат" думи от българския.
Случват се недуразумения в БГ, но рядко, когато съм забързан "изръсвам" по нещо.........
Само веднаж ми се случи да кажа на роднина, че ще и купя свестни "клозетни очила" и това предизвика недуразумение, докато се усетих, че съм изръсил безсмислица и се поправих веднага.

Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано10.07.05 12:09

Не го забравям. Вкъщи си говорим на български, чета много на български, а често ми се налага и да пиша (не само тук). Ако не иска, човек няма как да го забрави.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Авторk (Нерегистриран)
Публикувано10.07.05 12:44

Da,слу4ва се,но в никакъв слу4ай уми6лено.Полу4ава се,когато бърzам да кажа не6то и първата дадена дума която ми идва на ума да не е на български.Или да се полу4и български с тук_там дума на 4ужд еzик.У дома не е проблем и не ни прави впе4атление,но в бг 6те те погледнат особено и zапо4ват да си мислят,4е го правим уми6лено.
Гре6а понякога при словореда.БГ граматика рядко ми се слу4ва да сгре6а,но и това ми се е слу4вало.

Тема Re: Забравяте ли бьлгарския език?нови [re: k]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано10.07.05 12:55

Като вица за стоножката съм. Греша, когато се замисля как трябва да се каже. Това се случва само при образуването на сложните минали времена. Например - седнАХ, но четОХ и разни такива.
Всъщност, не съм убедена, че много българи в България говорят и пишат по-правилно.
Особено депутати и журналисти

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.