ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:56 30.07.14 
Българи извън България
   >> Българи в чужбина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Balgarski restorant v Germania  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 05:48



Privet na vsichki v kluba. Jiveya v Kaiserslautern Germany. Podgorvyam otkrivaneto na balgarski restorant tuk. Pri nas ima 140 balgari, koito s udovolstvie biha hapvali nashenska kuhnya. Osven tova nemzite sa chrevougodnizi i sa dobri potenzialni klienti sashtoto imat pari. I taka pitam vi - koe ot balgarskata kuhnya nai-mnogo vi lipsva v chujbina? Kakvo bihte hapnali s kef v edin balgarski restorant. Predvaritelno vi blagodarya sa mneniata i preporakite.



Тема Magiнови [re: magi]  
Авторnjakoi (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 07:18



S tova koeto shte napisha neiskam da ti ybija entusiazma.Tyk v Johannesburg i v Pretoria zhivejat okolo 15 000 - 20 000 bulgari predi bjaha dvoino poveche.Bjaha otkrivani i zakrivani za 6 godini 7 bulgarski restoranta.
V momenta nai-ydobnija variant se okaza edna pizeria durzhana ot bulgari kudeto ima i menj s bulgarska kuhnja - kebapcheta, kyfteta, shkembe chorba, shopska salata, bulgarska rakia,... - misulta mi e che vkysa e neshto koeto se promenja nai-trudno.

yspeh



Тема edna rezepta ot menнови [re: magi]  
Авторnjakoi (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 07:53



BOZA ;-)


Chisto byalo brashno se peche vav furna ili otgore varhu pechkata do pozhaltyavane. Za edna doza sa dostatachni 400 g. Za da ne se prepeche samo ot ednata strana, a po sredata da ostane surovo, brashnoto se barka postoyanno.Sled kato e gotovo to se razrezhda do ryadka kashica s malko studena voda i se izsipva v 5 l. Vryashta voda, kato postoyanno se barka. Dobavyat se i 400 g. zahar. Vri 15 min. i se snema ot oganya. Sled kato poizstine leko, se precezhda. A sled kato izstine napalno se kvasi s 500 ml. Kupena boza, koyato da e leko prokisnala /da ima vazkisel vkus/. Razbarkva se otnovo. Na sledvashtia den bozata e gotova za konsumacia.
Zab. Predpolagam, che nyamash istinska boza za podkvasvane i zatova mozhesh da vzemesh malko hlebna maya i da ya podkvasish / kato kiseloto mlyako - sled kato poizstine do temperatura kolkoto da si darzhish prasta i slagash mayata /
Tova e mladezho pri domashni uslovia. Ako ti tryabva za po golemi kolichestva, shte se opitam da ti namerya oshte edna - dve recepti. Receptata shte bade sashtata predpolagam, no tryabva da ti opisha i neobhodimoto oborudvane.


I YSPEH ;-)




Тема Re: да питамнови [re: njakoi]  
Автор Debora (без титла)
Публикувано13.11.01 08:42



Благодаря за рецептата за бозата.
Може ли да те помоля да напишеш точно как става подквасването със мая което е - нямам боза.
Какво количество мая се слага за да се направи тази 500 мл подкваса.
И каква трябва да е тя - в хладка вода ли се разтваря маята и после да се добави в останалото.
Още нещо - в хладилника ли се оставя да престои или на стайна температура.



Тема Re: да питамнови [re: Debora]  
Авторnjakoi (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 10:09



Obiknovenno kogato podkvasjash temperatyrata na technosta v kojato slagash majata trjbva da e takava che kato si slozhish pokazaleza da mozhesh da izdurzhish bez da ti e goreshto okolo 30 sec.
Ne kazvam che parvijat put shte e spoluchliv- zavisi ot brashnoto, zavisi ot majata,
za sluchaja slozhi 1gr, sredno silna maja.
Kakto pri mljakoto otlivash v edna chashka postavjash majata i burkash dokato se raztvori, sled koeto izlivash technosta v po-golemia sud i burkash.



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор petunija (непознат)
Публикувано13.11.01 13:42



zdravei magi, idejata e prekrasna . az ziveja vuv fankfurt am main i s udovolstvie shte posetja restoranta. uspeh! napishi adresa, molja!



Тема sa petuniaнови [re: petunija]  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 13:52



v momenta isbiram pomeshtenie. inache telefonat mi e 0631-3607347



Тема Re: sa petuniaнови [re: magi]  
АвторBVP (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 14:00



Pulneni chushki s iaize i sirene (stuffed peppers) !

Uspeh!!



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
АвторAlly (Нерегистриран)
Публикувано13.11.01 15:07



tarator
gjuvech
ljutenica
BG rakija i BG vino
za shopskata salata si e jasno i bez da go spomenavam ;-)
BG sirene i vsichko det se setish s nego (da me izvinjavat sichkite grucki, frenski i turski sirena, ma bulgasrkoto ovche sirene si e the best)
pecheni chushki
turshija
kiselo zele i vsjakakvi mandji s nego
sarmi- lozovi i zelevi
kapama
pulneni chushki s oriz
-''- s oriz, kajma i bjal sos
chushki bjurek
lukanka i pasturma
kjufteta po chiranski
banica + boza ;-))))
jufka
tulumbichki

oh ajde stiga che ogladnjah :-)))



Тема Re: да питамнови [re: njakoi]  
Автор Debora (без титла)
Публикувано13.11.01 18:59



Благодаря. Ясно ме и, че може да не стане от раз, но пък ще пробвам докато стене.



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор Debora (без титла)
Публикувано13.11.01 20:06



Кавърма, паниран кашкавал, сирене в гювече, крем карамел, туршия камби (пълнени с карфиол, зеле и моркови), паниран мозък и паниран език, чушки бюрек (разновидност на тези със сирене), супа топчета, шкембе чорпа ( надали немците ще я уважат), но пък супа "Телешко варено" ще оценят по достойнство, курбан чорба.
Ами повечето от популярните са ти написани вече, пожелавам ти успех с ресторанта.
Има една дебела книга по която се готви от едно време по заведенията за обществено хранене, ресторанти и т.н., в нея има всичко за което можеш да се сетиш, както традиционна българска така и много специалитети на различни кухни. За съжаление не мога да си спомня името й само за цената имам спомени че беше 35(може и по-скъпа да е сега), с дебели луксозни корици и издедена от автори в екип. С такова бедно инфо май ще е проблем да я откриеш.



Тема SA Deboraнови [re: Debora]  
АвторMAGl (Нерегистриран)
Публикувано14.11.01 03:34



blagadoarya ti Debora. v Bg prepodavah English v tehnikum po obshtestveno hranene i milsya che ot tyahnata bibi0ooteka shte moga da vsema tasi kniga. sega problemat mi e che tuk kako navsyakade naemite sa visoki a as vse oshte ne sam sabrala parite. porado tasi prichina sega sapochavam da rabotya po au pair programata, koato e mnogo popular tuk i da ponatrupan malko pari.



Тема Поздравления,нови [re: magi]  
Автор Cилвa (позаседяла се)
Публикувано14.11.01 14:17



Маги! Наистина се надявам да отвориш ресторант с български гозби, с удоволствие ще го посещаваме!

От нещата, които съм готвила на германци, май с безусловен успех се ползва кавърмата. Аз я правя с много лук, нарязан на тънки колелца, гъби, червена чушка /става и с холандските, макар е по-добре да е с "нашенска" от турски магазин/, после я запичам на фурна с няколко разбити яйца отгоре. Става много красиво и в гювечета, но тук нямам... Може да се прави освен със свинско, също и с пилешко или пуешко.

Друго - колегите ми не можаха да разпознаят в "Снежанката", която приготвих прословутото тук "Садзики". Приготвям я с 10%-ово мляко /пак от турските магазини, не си спомням фирмата, ама има май само едно - с една девойка, опаковка от 1 кг/, и с много орехи.

Други неща, които се харесват:
агнешки котлети със зелен лук, магданоз и джожден
телешки или свински пържоли без кости с моркови и чесън /рецептата е на П. Чолчева/
свинско с праз-лук
пиле-паприка - пак от Пенка Чолчева /аз го готвя от пилешки гърди с много печени червени чушки, нарязани на ленти, домати и чесън/
телешко/свинско-тербелия /не помня дали точно така се казваше - готви се месото със сос от кисело мляко, оцет и моркови на пръчици - пак от Чолчева/

Внимавам да ги сервирам обаче месото отделно от зеленчука, че иначе се шокират що е то

Сигурна съм, че ще имат успех и:
Руло "Стефани" /е, малко е гръцко, ама си е популярно и в България/
капама /ама голям зор, докато се направи.../
предястие от гъбки, запечени с кашкавал и масълце в шапчиците
пиринки /така баба ми казваше на кюфтета от лапад, лук, брашно и яйца - смесваш и пържиш, аз ги правя тук със спанак, че на лапад не съм попадала/

Баницата се радва на безусловен успех на всички български купони, ама немците много-много не й обръщат внимание. Пък и е вкусна най-вече топла, така че не знам дали е удачно меню за ресторант. Иначе баницата е цяла отделна тема: зелник, тиквеник, баница с праз, спанак, лук

Смятам, че много ще върви и леща/боб чорба и супа топчета, а и идеята на Дебора за телешкото варено също е чудесна!

Не си спомням дали някой спомена за:
пържени тиквички в подлучено кисело мляко и копър
пържени патладжани със сос или като имам-баялдъ
Традиционното вретено - на скара или пържено в панировка
супа от коприва, киселец, лапад /е, може и баналния спанак.../


За по-специални случаи:
чевермета, оркестър с традиционна музика и танци /хм, защо не - откога не съм си тропвала истинска ръченица.../ - ама това ще е май за по-нататък, като потръгнат нещата... Май измежду българите, с които общувам тук има и такива, които са наясно с фолклорната ни музика. Ей, ама аз като се размечах - отиде тя! Ама не е случайно - на мен ми е стара мечта да отварям ресторант... Да не забравиш да обявиш тук, когато е готов! Ще му спретнем един малък сайт и скромна реклама, че иначе няма да има къде да настаняваш всички желаещи



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор memory (stranger)
Публикувано14.11.01 15:05



BOB!!!
Ama bulgarski, bez da sladni, c 4ybrica.
Oh, kak mi lipsva takuv restorant v Canada!!!
MI6-ma6, le6ta, drysan kebap.
Potekoha mi ligite....

And the longest path is from many small paces.


Тема mersi na vsichkiнови [re: Cилвa]  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано14.11.01 18:25



blagodarya na vsichki, koito mi davat idei. cheta vsichko mnogo vnimatelno.
daveite, pomagaite s idei.



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: memory]  
Автор Cилвa (позаседяла се)
Публикувано15.11.01 12:02



Ами направете си и в Канада - там непрекъснато се увеличава българското попълнение, така че - добра идея е!



Тема Re: mersi na vsichkiнови [re: magi]  
Автор Cилвa (позаседяла се)
Публикувано15.11.01 12:11



То българина е поне силен в идеите! Ти да му мислиш после как да ги осъществиш.



Тема от българските манджи ми липсват, а обожавам:нови [re: magi]  
АвторДecи (Нерегистриран)
Публикувано16.11.01 04:32



яхния от боб
л*тите чушлета на маика ми
пататник
пълнени чушки
сърми




Тема Re: от българските манджи ми липсват, а обожавам:нови [re: Дecи]  
АвторFinch (Нерегистриран)
Публикувано16.11.01 17:53



Germancite, s koito kontaktuvam kato doidat v Bulgaria nabljagat na shopskata salata, musakata, pechenoto pile s kartofi/zadushenoo predvaritelno s chesun i chubrica/, kavarma, tas kebap i estestveno skara na durveni vuglishta...
Luchnik
Mesnik
Zelnik
Bob s luti chushki
Lutenica...

i edin suvet za skarata - purzolite stavat po-cochni i vkusni ako predvaritelno se nalozat da prestojat njakolko chasa s mashterka, black papper, luk i kopar na semena...



Тема Vsi4ko ima vav France blagodarenie na blizostta naнови [re: Ally]  
АвторSTRASBOURG (Нерегистриран)
Публикувано16.11.01 18:43



Ot tarator do gyve4.Samo banitza ne moga da si napravq,no ne se znae.Vse pak idva Koleda.Sega sam si zgotvil pile s kartofi.Mislq da si pravq kiselo zele.



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
АвторThe Fan (Нерегистриран)
Публикувано19.11.01 15:13



zdravei ami kakvo po tochno da ti pisha,moje bi mnogo neshta no ne se seshtam tochno kakvo mi se hapva nai mnogo!A i mislia che ako go napravite shte ima bogato menu taka che niama problemi samo ni pishi sus sigurnost kato go otvorite nie sme malko po nadaleche no shte doidem sus sigurnost pone edin put a a ko ni haresa i po chestichko shte vi budim klienti,hihihi haide uspeh i da pishesh kogato go otvorite ako izobshto mislite tova seriozno,zashtoto to samo na bulgari e trudno da se razchita,pone jiteiskiat opit tuk v Germany mi e pokazal tova!



Тема БЛАГОДАРЯнови [re: njakoi]  
Автор Debora (без титла)
Публикувано19.11.01 20:05



Безкрайно съм ти благодарна за рецептата на бозата.
Полвинката ми закусва баница и боза
Ще внеса някой подобрения по рецептата ти и ще ти напиша подобрения вариант.



Тема Re: Vsi4ko ima vav France blagodarenie na blizostta naнови [re: STRASBOURG]  
Автор Cилвa (позаседяла се)
Публикувано20.11.01 11:46



Тук, в Германия, за баницата няма проблеми - пълно е с турски магазини, където продават кори за баници, които приличат на домашно разточени. Баницата става така, както я прави баба ми - няма майтап! Потърси и в Страсбург турски или арабски магазини - може би ще намериш подобни - продават се в опаковки от 400 гр, по 3 кори в опаковка. Да ти е сладко!



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор avatarx (Mr.)
Публикувано20.11.01 20:32



Privet ot Chemnitz, ako dojda njakoj pyt do Kaizerslautern nepremenno ste go posetja. Kazi adresa na restoranta.
avatarx@usa.com

TMORO


Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор fano (непознат )
Публикувано21.11.01 15:38



Приготви и сготви кисело зеле със свинско и всички немци ще изпопадат по гръб!Може и сърми с кисело зеле, ама хвани някой да ти направи "Станимъшки сърми".



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: fano]  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано22.11.01 05:55



kakvi sa po-tochno tesi stanimashki sarmi?



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор Medea_forever ()
Публикувано22.11.01 10:22



Станимъка е старото име на Асеновград.
Идва от легендата за бабата , срещу Асенова крепост.
Станимъшки сърмички са малки сърмички-една хапка./колкото половин локум/ с листа от кисело зеле.

Чудесни са , но не са за ресторант...робски труд са.
Ако имаш добър готвач , за специалитет може да ги предлагаш- малко...както правят кюрдите при нас- 5 сърмички постни с лозов лист , дълги колкото показалец на дамска ръка -5 дм.
Ще имаш и друг проблем със станимъшките сърми-дебелото кисело зеле в ГЕрмания.
С тези листа е почти невъзможно да ги завиеш.
УСПЕХ в начинанието!
Когато го откриеш , пиши ,ще гледам да дойда



medea


Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: Medea_forever]  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано23.11.01 06:17



tvardo sme reshili s maja mi da go otkriem, no shte stane nai-rano naprolet. Imam manichko bebe i iskam oshte malko da mu se posvetya iszyalo. a sa gotvach sam namerila super profesionalist ot Bg.



Тема Re: Balgarski restorant v Germaniaнови [re: magi]  
Автор Cилвa (позаседяла се)
Публикувано23.11.01 10:13



Хайде, Маги - дръж ни в течение как вървят нещата, че аз вече редовно отделям стомашни сокове, като вляза в тази тема!




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.