|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Заплащане на реактивна енергия
|
|
Автор |
plavy (непознат) |
Публикувано | 12.04.13 20:00 |
|
Здравейте,
От чисто любопитство се интересувам какво е техническото основание за по-високата цена на капацитивната енергия спрямо индуктивната?
Мога да се справя и с литература по темата, но не успях да открия такава.
| |
Тема
|
Re: Заплащане на реактивна енергия
[re: plavy]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 13.04.13 01:32 |
|
го видя?
Успехът се гради на знания и собствена религия!
| |
Тема
|
[re: plavy]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 13.04.13 09:37 |
|
Потребяваната индуктивна ел.енергия понижава напрежението,което не е опасно за съоръженията.
Наличието на мощни капацитивни консуматори повишава напрежението,което е опасно за съоръжения и консуматорите.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
plavy (непознат) |
Публикувано | 14.04.13 22:48 |
|
ОК,
Благодаря.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 15.04.13 18:52 |
|
ммм нещууууу куца тука обяснението...
Това е когато имаш индуктивен характер на товара в мрежата, когато обаче характера на товара е капацитивен нещата са коренно противоположни.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
[re: Диaн]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 15.04.13 21:22 |
|
Я прочети пак какво съм написал.Нали знаеш,че имам опит с тиристорно регулируема компенсираща установка за реактивна енергия с мощност 110 MVAr. И са ме учили шведи и швейцарци от АСЕА и Броун Бовери.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
нekoй cи (некой си) |
Публикувано | 17.04.13 14:12 |
|
Я обясни по-подробно какво имаш предвид, че нещо не съм много съгласен.
Ако не беше го написал ти, щях направо да кажа, че са глупости.
| |
Тема
|
[re: нekoй cи]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 18.04.13 07:12 |
|
Същото,което съм написал.Включването на мощни капацитивни товари в мрежата повишава напрежението. При индуктивните е обратно.Разпределителната мрежа има много големи реактивни компонети.Включането на допълнителни реактивни мощности съизмерими с тях, нарушава баланса им и се получава промянана напрежението.
Начините за изчисление са доста сложни.
Преди години се ползваха модели ,които отразяват със съответните реактанси фзически.
Т.е. Генераторите бяха истински,но в умален вид.Респективно електропроводите се заместваха с комбинация от индуктивности,кондензатори и активни съпротивления.Първият модел в БГ беше на Сименс в сградата,където сега е президенството. Впоследствие беше подарен на ВМЕИ София.
Сега при наличието на мощни изчислителни машини мисля не се практикува пресъздаване с физически елементи.
За да се обясни нагледно трябва да се начертаят векторните диаграми при различните режими.
Това не е само теория,а и практика.Както писах имам 40 г. стаж в енергетиката.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 18.04.13 17:48 |
|
То никой не спори колко и какъв е стажа ти, още повече че знаеш много повече от повечето от форума взет на куп. Просто въпроса беше малко по-различен "защо се предпочита индуктивния а не капацитивния косинус" или нещо такова.
С прости думи на прост човек ако не възразяваш - във мрежата има голям источник на капацитивна енергия това са далекопроводите и кабелите, от друга страна капацитивен ток много трудно се комутира (дъгата се гаси по-трудно), при синхронните генератори капацитивния ток ги "бута напред" по спомени се казваше "ефекта на котвата" и много трудно се поддържа честотата или нещо такова (2 пъти бях на ликвидация това помня).
Въпросния ефект с повишаване на напрежението му се вика "резонанс" (паралелен) т.е. тази част в която си ти се разтоварва от "пяната в бирата" и за това се повишава напрежението при теб. Ако обаче започнеш да товариш с капацитивна енергия над резонанса започваш "да балбучиш пяна" която започва да действа противоположно и товари проводниците, имаш загуби и пада напрежението - елементарни сметки са.
Другата седмица ако не си зает може и да се видим да го обсъдим.
Иначе търпя критика ще се радвам някой да ме поправи ако бъркам.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
[re: Диaн]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 18.04.13 19:07 |
|
Когато е трябвало, съм се оправял с разните енергии и енергетички.
Сега си пия бирата и си гледам кефа.
Капацитивния товар повишава напрежението,което е кофти за всички.Индуктвния го сваля.Пак кофти,но не ти гърмят уредите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|