Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:26 07.07.25 
Технически науки
   >> Енергетика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Заплащане на реактивна енергиянови  
Автор plavy (непознат)
Публикувано12.04.13 20:00

Здравейте,
От чисто любопитство се интересувам какво е техническото основание за по-високата цена на капацитивната енергия спрямо индуктивната?
Мога да се справя и с литература по темата, но не успях да открия такава.

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: plavy]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано13.04.13 01:32

го видя?

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: plavy]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано13.04.13 09:37

Потребяваната индуктивна ел.енергия понижава напрежението,което не е опасно за съоръженията.
Наличието на мощни капацитивни консуматори повишава напрежението,което е опасно за съоръжения и консуматорите.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: Xoлдън]  
Автор plavy (непознат)
Публикувано14.04.13 22:48

ОК,
Благодаря.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано15.04.13 18:52

ммм нещууууу куца тука обяснението...

Това е когато имаш индуктивен характер на товара в мрежата, когато обаче характера на товара е капацитивен нещата са коренно противоположни.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: Диaн]  
Публикувано15.04.13 21:22

Я прочети пак какво съм написал.Нали знаеш,че имам опит с тиристорно регулируема компенсираща установка за реактивна енергия с мощност 110 MVAr. И са ме учили шведи и швейцарци от АСЕА и Броун Бовери.

Автор нekoй cи (некой си)
Публикувано17.04.13 14:12

Я обясни по-подробно какво имаш предвид, че нещо не съм много съгласен.
Ако не беше го написал ти, щях направо да кажа, че са глупости.

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: нekoй cи]  
Публикувано18.04.13 07:12

Същото,което съм написал.Включването на мощни капацитивни товари в мрежата повишава напрежението. При индуктивните е обратно.Разпределителната мрежа има много големи реактивни компонети.Включането на допълнителни реактивни мощности съизмерими с тях, нарушава баланса им и се получава промянана напрежението.
Начините за изчисление са доста сложни.
Преди години се ползваха модели ,които отразяват със съответните реактанси фзически.
Т.е. Генераторите бяха истински,но в умален вид.Респективно електропроводите се заместваха с комбинация от индуктивности,кондензатори и активни съпротивления.Първият модел в БГ беше на Сименс в сградата,където сега е президенството. Впоследствие беше подарен на ВМЕИ София.
Сега при наличието на мощни изчислителни машини мисля не се практикува пресъздаване с физически елементи.
За да се обясни нагледно трябва да се начертаят векторните диаграми при различните режими.
Това не е само теория,а и практика.Както писах имам 40 г. стаж в енергетиката.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано18.04.13 17:48

То никой не спори колко и какъв е стажа ти, още повече че знаеш много повече от повечето от форума взет на куп. Просто въпроса беше малко по-различен "защо се предпочита индуктивния а не капацитивния косинус" или нещо такова.

С прости думи на прост човек ако не възразяваш - във мрежата има голям источник на капацитивна енергия това са далекопроводите и кабелите, от друга страна капацитивен ток много трудно се комутира (дъгата се гаси по-трудно), при синхронните генератори капацитивния ток ги "бута напред" по спомени се казваше "ефекта на котвата" и много трудно се поддържа честотата или нещо такова (2 пъти бях на ликвидация това помня).

Въпросния ефект с повишаване на напрежението му се вика "резонанс" (паралелен) т.е. тази част в която си ти се разтоварва от "пяната в бирата" и за това се повишава напрежението при теб. Ако обаче започнеш да товариш с капацитивна енергия над резонанса започваш "да балбучиш пяна" която започва да действа противоположно и товари проводниците, имаш загуби и пада напрежението - елементарни сметки са.

Другата седмица ако не си зает може и да се видим да го обсъдим.

Иначе търпя критика ще се радвам някой да ме поправи ако бъркам.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Заплащане на реактивна енергиянови [re: Диaн]  
Публикувано18.04.13 19:07

Когато е трябвало, съм се оправял с разните енергии и енергетички.
Сега си пия бирата и си гледам кефа.
Капацитивния товар повишава напрежението,което е кофти за всички.Индуктвния го сваля.Пак кофти,но не ти гърмят уредите.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.