Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:23 11.07.25 
Технически науки
   >> Енергетика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема CCGTнови  
Автор Vito Corleone (Vito Corleone)
Публикувано01.03.12 16:57

чез искаха да строят подобна централа у нас.. ама някой май ги спря

май тва сериозно удря аец идеята.
в турция правят 750 мегавата за 500 млн. евро,а ние тука искаме да направим 2 гигавата от АЕЦ за 15 млрд. евро...

Редактирано от Vito Corleone на 01.03.12 17:32.

Тема Re: CCGTнови [re: Vito Corleone]  
Автор expert /ne vinagi / (член)
Публикувано02.03.12 08:47

Звездите като се разположат благоприятно, ще се наредят нещата

Тема Re: CCGTнови [re: expert /ne vinagi /]  
Публикувано02.03.12 10:25

замалко да ме поласкае интересът ти :)

Публикувано02.03.12 11:05

Комбинираното производство не е нищо ново и си го имаме отдавна на много места. Аз поне не разбрах къде е новината...

Публикувано02.03.12 15:51

не знам дали има смисъл да продължавам да дискутирам тази тема с теб ако не знаеш каква е "тънката" разлика между класически ТЕЦ и когенерация от една страна и CCGT от друга

за това предлагам да се съсредоточим върху следното: кое е по-добре да се изгради - по-евтина централа на природен газ или по-скъпа атомна централа на уран при еднаква крайна мощност?

ако бях инвеститор този въпрос в първата му част изглежда решен

втората е дали такава (CCGT) електроцентрала ще е рентабилна тоест дали оперативните и разходи ще са по-ниски от приходите й в сравнение с атомната
ако и на този въпрос отговорът е положителен смятам, че темата АЕЦ за мене ще е финито.

от какво се формират оперативни разходи на едно предприятие - суми платени за суровини(в нашя случай гориво) в нашия случай това е най-сеирозния въпрос

отделно в оперативните разходи влизат такива за:
-персонал в CCGT централите той е средно 70-90 пъти по-малък в сравнение с АЕЦ
-и още - услуги и консумативи(може пак да се направи подобно сравнение ) и др....

искам да подчертая, че не съм против АЕЦ като технология - нямам екологични съображения, а само икономически

Редактирано от Vito Corleone на 02.03.12 16:03.

Публикувано02.03.12 23:07

Скука...нищо ново

и не е първата.

За другото-питай французите, които са с най-ниска цена на тока в ЕС, но произведен 75 % от атомни централи

Тема Re: CCGT [re: expert /ne vinagi /]  
Публикувано05.03.12 15:31

ти пита ли германците що се отказаха...?
аз не претендирам, че съм открил топлата вода и това, че има няколко мегавата инсталирани може да е добро начало..
идеята е че такава централа може да е пълноправен заместител на АЕЦ по всички критерии. и десетократно по-ниската и цена е основание аз лично да я предпочитам...
въпросната централа в Турция е 70% собственост на RWE - т.е има инвеститорски интерес, а нашата АЕЦ ще трябва да я строим с пари от бюджета...а това са пари за инфрастуктура, пенсии, вкл. и евтини кредити и тн.

с други думи Русия ще ни загроби с такъв дълг дето ще го плащаме ние, децата ни и родителите ни..

Тема Re: CCGT [re: Vito Corleone]  
Публикувано06.03.12 09:21

До 2022 г.- я камилата, я камиларя. Атомният ток в Германия е 23 % от всичкия, имат доста въглищни централи и огромни природни запаси от въглища. Всичко това беше под влияние на инцидента във Фукушима. Последната построена френска атомна централа е до морето, близо до границата с Германия. Ако гръмне, кел файда, че в Германия са закрити всичките.
Цената на тока у нас от централи комбинирано производство е непазарна, а изкуствено завишена, за да субсидира косвено топлофикациите. Така цялото население всъщност подпомага тези, които са на централно парно.
Русия щяла да ни зароби с АЕЦ - основният доставчик на газ нали пак е руски ?
Съдбата на малките държави без собствени природни ресурси е такава - да бъдат зависими винаги от някой Голям брат...

Публикувано08.03.12 15:31

"Русия щяла да ни зароби с АЕЦ - основният доставчик на газ нали пак е руски"
абе човек...
аз ти говоря за централата, самата тя... тя ще излезе към 15 млрд. евро. и вече отгоре горивото...

една газова централа със същата мощност която искат да бъде Белене както ти казвам за 15 път ще струва около 1.5 млрд. евро... 10 пъти пвече.. и да ще работи на газ(който ако не ти е известно не извира само в Русия)

това че природният газ е само руски е е заради роболепния русофилизъм на някои, които 23 години маат гащи из министерства и народни събрания

а иначе не е като да няма как да пуснем една тръба до турция(където вече текат потоци от няколко страни)
или до румъния, която преди няколко дни откри доста голямо находище..

ама думата диверсификация нещо плаши много хора

Автор Timo (собствен ник )
Публикувано09.03.12 01:49

Нищо ново под слънцето. Отдавна ги гледах на панаира така и не се наложиха. Цанков камък му е майката ще ходим за риба и ток няма да ни трябва

За БГ съюза винаги ще е заплаха и то не по малка от американците!
Проблема е че господ не винаги е Българин, раздава хонорари само на свойте

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.