|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Да те тресне 380V
|
|
Автор |
Miru2 (непознат) |
Публикувано | 28.09.11 13:41 |
|
Наскоро чух история от миналото, как човек в продължение на секунди се е хванал за две от фазите преди друг да успее да го издърпа за ризата. Досега смятах, че тресне ли те 380V и си свършен. Мен лично ме е удрял ~220V, но само през фазата. Но да хванеш директно две фази с двете ръце и да оцелееш, чак ми е трудно да го повярвам. Чували ли сте подобни истории?
Miru2 = Miru (за инфо.-системата на dir.bg нещо явно се скапа и ме отряза от първия псевдоним)
| |
Тема
|
Re: Да те тресне 380V
[re: Miru2]
|
|
Автор |
Fordesc (Улав,ама много!) |
Публикувано | 29.09.11 15:57 |
|
През 80-те години имах колега, който проверяваше 220V~ с език... Когато го "избъзикаха" и му дадоха да провери два проводника, м/у, които имаше 380V~, той ги пробва, хвърли ги и каза, че това е много високо за него. Та, всичко е относително. Вътрешно съпротивление на индивида, моментното му физическо и психическо състояние, влажността и т.н. Рядко се умира от удар с това напрежение, но, все пак, да те пази Господ, ако не можеш да се пазиш сам!
Поздрави!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 29.09.11 16:25 |
|
Повечето пишещи тук би трябвало да имат квалификационна група, а един от основните въпроси там е "поражение от електрически ток" и въпроса е доста добре разяснен там. Та накратко, през жизнено-важен орган трябва да протече ток с определена стойност (милиампери, в зависимост от стойността и ефекта). Ако пътя на тока мине през сърцето си отиваш най-бързо, за разлика ако не мине през жизнено-важен орган тока може да е много по-голям и да се стигне до овъгляване и да оживееш. Отделно друг голям проблем е, че най-ниското съпротивление се явяват нервите и вътрешните органи - така че може за момента да си добре НО в последствие да се появят проблемите.
С други думи, всичко над 36 волта по спомени може да те утрепе а аз познавам човек който е оцелял след близка среща с 20 киловолта.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
[re: Диaн]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 29.09.11 17:27 |
|
Случаи много.
1.Счупване на разединител 110 кв. Резултат- силно обгаряне на единия човек,на другия му нямаше нищо.
2.посягане към шини 6 кв.Резултат силно обгаряне,но оживя.
втори аналогичен случай-резултат мъчителна смърт.
В крайна сметка с ел.ток шега не бива.
Много експерименти са правени в концлагерите.Там човешкия живот не е струвал нищо.
Зависи как е посегнато към проводника.При поражение от ел.ток се свиват мускулите респ.пръстите и проводника се захваща по-силно.
След проверка за отсъствие на напрежение винаги преди да работя докосвам проводника с опакото на ръката.
При работа по въздушни линии има много силни индуцирани напрежения от съседни линии.В правилника по ТБ са описани доста неща.За съжаление някои "умни глави " смениха стария правилник,който беше много добър с някакви постоянно поправени недоносчета.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
Miru2 (непознат) |
Публикувано | 30.09.11 15:07 |
|
Холдъне, по всичко личи, че много неща си видял по въпроса. Съдя и по други твои писания. Жалко, че не можеш да напишеш някоя книга по въпроса - аз лично бих я прочел. Мисля, че твърде малко внимание се обръща и по учебници и в техническата литература на авариите, които са се случвали и на нещастните случаи. Както ни обясняваха в университета, нашите правилници са писани с кръв. Само че в правилника или наредбата няма обяснения кое защо е написано - сам трябва да гадаеш. А като не знаеш каква беля може да стане си склонен да нарушаваш правилата. То поначало нова техническа литература, дето да е с голяма пълнота на съдържанието просто няма - цената й би варирала от 300-1000 лева и едва ли биха се продали повече от 10-20 бройки. Повдигнах темата защото ми разказаха тази случка дето човек докато работи се намерил един "умник" да премести табелката "Не включвай, работят хора!" и да дръпне шалтера в момент, когато енергетика е хванал двете фази. Също и една интересна случка, за щастие пак без жертви, какво става като в РУ-срендо напр.изключиш разединителя преди прекъсвача.
Miru2 = Miru (за инфо.-системата на dir.bg нещо явно се скапа и ме отряза от първия псевдоним)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
qumen (новак) |
Публикувано | 30.09.11 17:02 |
|
Едно време, около 80 те години имаше бюлетин по охрана на труда в който се описваха случаи на поразени от електрически ток в страната или в работещите в енергетиката. Тези случаи се обсъждаха при инструктажа. Може би Холдън си спомня за него, аз много смътно. После всичко изчезна, никаква информация, пълно затъмнение.
А този, на който са махнали табелата " Не включвай работят хора", не е изпълнил техническите условия:
1. изключване на напрежението.
2. поставяне табела "Не включвай работят хора".
3. проверка за напрежение.
4. поставяне на заземление преносимо или стационарно.
| |
Тема
|
[re: qumen]
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 30.09.11 17:05 |
|
Бюлетините още ги има, май последната година изчезнаха иначе всяко 3-месечие ги получавахме за енергетиката със анализ кой как и защо.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
[re: Диaн]
|
|
Автор |
qumen (новак) |
Публикувано | 30.09.11 20:01 |
|
Благодаря, с това ти ми подсказа, че не е лошо отново да ги потърся от охраната на труда в електроснабдителното дружество, ако не са станали вече за вътрешно ползване.
| |
Тема
|
Има един индиец
|
|
Автор |
stefsto (новак) |
Публикувано | 06.10.11 16:20 |
|
Даваха много време като реклама по Дискавъри един индиец, който се "включваше" последователно на телевизор, котлон и всякакви ел уреди, които заработваха без проблем Токът минаваше през двете му ръце, главата и ръка, крак и ръка, в крайна сметка му нямаше нищо. Беше просто изумително. Та да знаете има и такива хора.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
V6O (К.К.) |
Публикувано | 08.10.11 12:03 |
|
"Чували ли сте подобни истории?"
Да, и макар да е на повече от 30-40 години, явно ме е впечатлила, за да си спомня за нея. В наш вестник или списание беше писано за човек, болен от рак, решил да си сложи край на живота "включвайки" се в контакта. Не успял да умре, спасили го, а след това се оказало че вече не е и болен. Невероятно е, не зная и дали е истина, но какво ли не се случва на тоя свят.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|