|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Необходима ли е задължително ДТЗ
|
|
Автор |
vadon (непознат) |
Публикувано | 09.06.08 18:32 |
|
Промишлена инсталация - предварителна подготовка. Вана с разтвор, затворена отгоре с капак. Над ваната - затворен тунел с дюзи за пръскане. Помпа. Нагряване - нагр. спирали на керамични тела, поставени в заварени метални тръби на дъното на ваната /в досег с разтвора/. Захранване на нагревателите 380V.
Въпросът ми е: необходима ли е задължително ДТЗ освен авт. прекъсвач /все пак процесът е мокър/. Като допълнение - персоналът няма досег с разтвора при работа - придвижването е с конвейер.
Аз мисля, че трябва, но дали не прекалявам?
Благодаря предварително на всяко компетентно мнение и при възможност позоваване на норма.
| |
Тема
|
Re: Необходима ли е задължително ДТЗ
[re: vadon]
|
|
Автор | a (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.06.08 11:34 |
|
Да бе уточнил ваната от какъв материал е? Разтвора дали е токопроводящ?
| |
Тема
|
[re: a]
|
|
Автор |
vadon (непознат) |
Публикувано | 10.06.08 20:22 |
|
Метална вана, проводящ разтвор.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ДEЛЧO (непознат) |
Публикувано | 10.06.08 23:29 |
|
Няма норма която те задължава да използваш ДТЗ. Но е хубаво да се обърне внимание на защитното заземяване , зануляване
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 11.06.08 08:24 |
|
При тая технология имам чувството,че инсталацията няма да проработи с ДТЗ.Т.е. ДТЗ ще изключва винаги.
Елементарните битови бойлери са проблемни с ДТЗ.
По добре обърни внимание както те посъветваха на заземяването.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
подкрепям :)
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.06.08 08:47 |
|
Подкрепям Холдън, ще има много ядове със тази защита докато някой малко по-светнат не реши че може да я замости за да не се занимава и да направи по-голям проблем в бъдеще.
Просто и се набиват в главата следните неща персоналът няма досег с разтвора при работа - придвижването е с конвейер и Вана с разтвор, затворена отгоре с капак. Разгледай какво се казва по "Наредба номер 3" но щом нямаш досег с персонала няма защо да слагаш, за застраховка сложи блокировки на капаците да се изключва напрежението при отваряне и упомени изрично че ги има тези блокировки.
Според мен най-добрия вариант е добро заземяване и зануляване, щом имаш проводящ разтвор то това е някаква сол, така че ще има проблеми със електрохимичното окисляване на връзките така че предвиди заземяването и зануляването да са в подходяща кутия - на някой от краката на машината някъде на студено за закарва металната шина заварена или хваната по друг стабилен начин за казана - метална/пластмасова кутия с капак и връзките подходящо обмазани с грес или вазелин (мазнотия някава дето да не позволява окисляване). Прави се изрично предписание да се мери защитно заземяване/зануляване на определен период и връзката да се маже а да не се стяга суха.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
Re: подкрепям :)
[re: Диaн]
|
|
Автор | яя (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.06.08 13:25 |
|
а най дбрия вариант ако може да се направи изолация на външнатастрана на корпуса и заземяване, зануляване не бих правил, вероятно там сте и със собствен трафопост.
| |
Тема
|
[re: яя]
|
|
Автор | няkoй (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.06.08 19:46 |
|
и защо не би направил зануляване
| |
Тема
|
[re: няkoй]
|
|
Автор | яя (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.06.08 14:47 |
|
щото незнаеш какво представлява тази вана, човека ти каза че има два нагреватела ( нагревателни спирали), само че какви са тия спирали само той си знае,в метален корпус, разтвора е електропроводящ, дори бих му препоръчал, металната тръба да е изолирана допълнително с някакво платно устойчиво на температури, а не само на керамични тела. Зануляването може да се направи в зависимост от случая.
| |
Тема
|
Напротив ИМА
[re: ДEЛЧO]
|
|
Автор | elektromer (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.06.08 14:15 |
|
Има норма и тя е в наредба 3.
Ще карам по спомен:
Единия случай беше, тогава когато токовете на късо съединение не могт да осигурят необходимата и изискуема стойност за съответния прекъсвач.
Оценката е чрез параметите на импеданса на контура фаза-защитен проводник и има максимална стойност за съответния предпазител / прекъсвач.
Ако консуматора налага еди какъв си прекъсвач (номинални токове, криви на изключване и т.н.) , може да се окаже, че в точката токовете на късо съединение не осигуряват нормативната кратност и тогава се минава на дегектнотокова защита - ТОВА е описано като член в наредба 3.
Мисля, че имаше още един случай, но се касаеше за някакви опасни или особени помещения (за това не съм сигурен).
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|