Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:08 16.07.25 
Технически науки
   >> Енергетика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема сечение при максимален ток 120Анови  
АвторГoтвaчa (Нерегистриран)
Публикувано11.07.07 20:07

Здравейте енергетици.
Купих един голям конвектомат, но незнам с какъв кабел да го свържа към таблото.Гледах всички табелки но никатде няма информация за мошност или работен ток.
Един мой приятел има амперклещи и решихме да го свържем и влючим на максимано нагряване от горе и от долу с включена пара.Измерихме 120А на фаза и кабела СВТ 4х4 мм2 с който е го свързахме се загря за секунди.
Някой може ли да ми каже колко kW е това чудовище и с какъв кабел да го
свържа?
С алуминиев кабел ще ми излезе ли по евтино?

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: Гoтвaчa]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.07.07 21:17

По принцип не знам НО 120 А на фаза ти дава товар 26.4 киловата на фаза или общо към 80 киловата за целия конвектомат. По принцип за медни кабели се препоръчва токовото натоварване да е около 5 а/мм^2 или 120/5=24 квадрата или стандарта е 25 така че ти трябва 5х25 (може и 4х25 ама сам ще се сърдиш ако бие ток или ако имаш пуснато отделно заземяване). По принцип може да се закачи и на 5х16 както биха се изказали някои специалисти НО аз лично не съм виждал кухня в която лятото да е под 40 градуса което допълнително ще пече кабела (в каталозите токовото натоварване го дават за 20 градуса околни), от друга страна той няма да дърпа постоянно цялата мощност но по-добре заложи на 25 квадрата.

Ако не ме лъже паметта алуминиевите кабели са забранени за ползване във вътрешни инсталации и честно казано температура+висока влажност+разни изпарения, алуминий и бронзови клеми - направо ще се вкараш в приключение така че не вземай алуминия.

А бе човек я виж как се захранва конвектомата??? какви са му клемите че хубаво казвам 25 квадрата ама да не се окаже че всичко е предвидено за 16.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

АвторMaйcтop (Нерегистриран)
Публикувано11.07.07 23:02

Приготви масата с отбрани мезета и не пипаите нищо;-))Има много начини за свързване към трифазен ток-сте изгорите нагревателите!!!Смени елактротехника.
Ако е чешки или италиански максималната консумация е 8кW,за повечето модели

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: Диaн]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано11.07.07 23:26

Малко бъркаш,че са забранени.
За 120 А е алуминиев кабел 4х95 без да гледам справочника.В общи линии за алуминий е до 2 А на квадрат за кабели.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: Maйcтop]  
АвторГoтвaчa (Нерегистриран)
Публикувано12.07.07 00:57

25мм2 влиза във петте клейми и остава още място (пробвах с един стар кабел от склада) така ,че с 5х25мм2 определено ще стане.
Само не мога да схвана защо са пет жилата?
Заземлението е хванато за копуса на таблото а и нулевата шина е хваната за корпуса.Защо от едно място трябва да се слагат две жила до конвектомата ,може ли с едно и да се направи мост на зелената и синята клейма.

Публикувано12.07.07 10:07

На проводниците трябва да се кримпват за добър контакт метални "гилзи"Клемата е за максимум 16 А,ако се спазва стила на производителя.Жилата са 5---Р-С-Т са фазите,един е "земен център",а петiя е защитно зануляване на корпуса.Но се занuлява в таблито.Отделно поради вода,пара и др е нужно да имаш заземително въже поне 25 мм на гърба на конвектомата.

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: Maйcтop]  
Публикувано12.07.07 10:15

Според дребни букви в заявка свързването е различно.Ако сгрешиш,сте изгориш нагреватели за около 500 евро.Уреда втораа употреба ли е?"Berto,s"или на немска фирма?Ако можеш,прати ми снимка на doktor_m@abv.bg

Тема сечение при максимален ток 120Анови [re: Гoтвaчa]  
АвторИП51 (Нерегистриран)
Публикувано12.07.07 21:55

Първо кажи колко неща от печката ще вкючваш едноверменно

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: ИП51]  
Автор.... (Нерегистриран)
Публикувано12.07.07 22:14

Извинявам се че пиша тука, но незнам къде. На кой трябва да пиша за да дам предложение за нов клуб?

Тема Re: сечение при максимален ток 120Анови [re: ....]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано13.07.07 07:50

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.