Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:36 07.07.25 
Политика, Свят
   >> Емиграция
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Да си ползвам ли зелената карта или не?нови  
АвторДaниeл (Нерегистриран)
Публикувано15.11.08 20:31

Работя в България и получвам 800 лв. месечно (533 $).
Живея във собствено тристайно жилище в центъра на града и разполагам със всички удобства за комфортен живот (вкл. достъп до Интернет. сат. тв, плазма, климатик, и пр.).

Обособих част от жилището си и да я отдавам под наем за 300 лв. (193$), с което достигнах съвкупен месечен доход от 1100 лв (726$).
За квартира в САЩ вероятно бих плащал 500$ (моля коригирайте сумата ако е нужно).

В България предвид разстоянията не ползвам нито кола, нито градски транспорт. Цената на горивото в САЩ е 1 $ на литър (?). Нека приемем, че колата ми харчи 7 литра на 100 км. и много грубо да приемем, че това е и разстоянието, което трябва да взимам всеки работен ден до работа и обратно. За 22 дни това прави 154$.

Тоест за да запазя сегашното си ниво на доходи в САЩ трябва да получавам 726$ (българският ми мес. доход) + 500$ (разход за квартира) + 154$ (гориво) = 1380$. За да запазя стандарта си на живот обаче трябва да получвам много повече.

В България плащам по 50 лв за ток през лятото и около 100 лв. през зимата
Водата ми е 15 лв. през всички сезони.
Интернет + телевизия 30 лв.
Данък сгради + такса смет 150 лв./год.
Разпръснато през годината това прави по около 117 лв (78$) постоянни месечни раходи.
Нямам други пермаментни/циклични разходи.

С остатъка от парите си (648$/мес.) посрещам всичките си нужди – храна, дрехи, умерени забавления + изплащане на поредният предмет, взет на лизинг. Всичко това без втора работа и без губене на два часа дневно в път от дома до работа и обратно.

Имам ли шанс в Америка като новодошъл да имам същия или по-висок стандарт на живот? Вероятно живеейки там имате и други разходи, за които изобщо не предполагам. Моля споделете как е положението при вас. Имайки предвид, че социалния и материалният живот в родината ми е на удодетвотелно ниво според вас има ли смисъл изобщо да мисля за имиграция /със зелена карта/.

В този ред на мисли приблизително колко трябва да изкарвам там, за да живея така както и тук? С какво избщо бих се обогатил /не само в материален апект/, че да си заслужава една такава сериозна стъпка. Моля премерете плюсовете и минусите според собственият си опит, взимайки предвид изходното ми положение тук.

Благодаря.

Тема Re: Да си ползвам ли зелената карта или не?нови [re: Дaниeл]  
Авторtyjtyj (Нерегистриран)
Публикувано22.11.08 06:07

все пак не упоменаваш каква професия имаш и дали можеш да я практикуваш в щатите-защото там с хубава професия заплатата ти е повече от удовлетворяваща.

Тема Re: Да си ползвам ли зелената карта или не?нови [re: tyjtyj]  
Автор Malvina*** (новак)
Публикувано06.12.08 08:11

Ако имаш хубажа професия която е призната тук и знаеш МНОГО ДОБРЕ английски ще си ОК.
От моят опит - живея в Силиконовата долина - едно от най-мечтаните места ж САЩ - такъв потенциал имат около 0.05 % т хората идващи тук.
Така ,че стой си в Бг, ако неискаш да плачеш с горки сълзи !

Тема Re: Да си ползвам ли зелената карта или не?нови [re: Malvina***]  
Автор | (</dev/random)
Публикувано06.12.08 22:14

Силиконовата долина едно от най-мечтаните места в САЩ? Хехе, разбирам защо плачеш с горки сълзи :)

Automating a mess yields an automated mess. -Michael Hammer

Тема Re: Да си ползвам ли зелената карта или не?нови [re: |]  
Автор Malvina*** (новак)
Публикувано07.12.08 01:48

Не разбрах къде точно забеляза сълците ми, но щом така си решил(а) ОК

Сподели кои са мечтаните места за живот в САЩ,давай ще стане интересен разговор

Ако изобщо имаш какво да кажеш .........

Автор | (</dev/random)
Публикувано07.12.08 18:08

Ами щом твърдиш, че питащия ще плаче горко, лесно може да се предположи, че говориш от опит :Р

За всеки мястото е различно. Аз лично никога не бих отишъл да живея в Калифорния. Там е пренаселено, скъпо (дори и ако се вземат под внимание по-високите заплати). В Калифорния училищата са доста зле и т.н. А пък силициевата долина е най-лошото място от всички. Един познат се оплакваше, че продал 3 къщи в североизточните щати за да даде предплата за къща в Станфорд.

Аз лично бих живял в североизточната част на САЩ, или в някой от оазисите на Югозапада или Мидуеста. Нарочно няма да ги казвам, предпочитам да не бъдат налазени

Автор Malvina*** (новак)
Публикувано08.12.08 23:51

Ok:)
Сега вече ми се изясни долу-горе мнението ти.
1. Едма малка поправка - долината не е СИЛИЦИЕВА , а СИЛИКОНОВА

,
но предвид на това , че никога не си бил в Калифорния и харесваш мидълвеста ще ти простя великодушно тази грешка.
Сега по същество - Калифорния е най-гогатият щат и не случайно тук се акумулират адна голяма част отпарите на целите САЩ.
Повече подробности за щата нямам намерение да давам, всеки поне малко запознат знае фактите.
Силиконовата долина е умикално място - тук е съсредоточен бизнес от целият свят, климата е просто прекрасен, чистотата, пътищата са на много високо ниво.
Това за улилищата, вероятно има и по-добри на иист кост, но и тук са много добри.
Да не говорим, че на всеки 3 мили има хубав колеж, в района в 3 държавни умиверситета, за парковете да не говоря, поветето не сте и ги сънували.
Точка , спирам до ту.
Ако човека иска да кара тук - да ходи в Чкаго, на теб щом ти харесва на село - отглеждай си кравичките със здраве.
Хайде, ако наминеш надал обади се, да се раходя

Автор | (</dev/random)
Публикувано09.12.08 01:23

1. Тц, долината е _силициева_ или silicon на английски. Българската дума силикон идва от английската дума silicone и означава нещо съвсем различно. Поне това трябваше да си научил/а досега :)

2. В Калифорния съм бил много пъти на разни конференции и подобни, дори уча в UC. Ta не ми излизай със стандартния номер "не знаеш нищо за XYZ". Знам доста и точно затова не ми харесва. Няма как да ме примамиш с паркове след като живея обграден от национални и щатски паркове и гори. :)

3. За училищата в Калифорния също знам достатъчно. Един приятел седя осем години на село, за да може децата му да получат добро образование. И чак като завършиха училище и влязоха в добри университети, се премести в Sandia Livermore. :)

4. През януари ще ходя до Lawrence Berkely National Lab и Sandia Livermore National Lab (както и до университета ми), но не мисля да ти се обаждам. Няма за какво да си говорим :)

Та, да се върнем на темата, смешно е да твърдиш, че всички искат да ходят в _Силициевата_ долина. Ето аз например мога да си намеря работа там когато си поискам, но _не искам_ да ходя там :)

Редактирано от | на 09.12.08 01:29.

Автор Malvina*** (новак)
Публикувано09.12.08 23:43

По спокойно , ще вдигнеш кръвно !

Разбрах, че си наясно с XYZ.
Ливърморе, е малко около долината, но да кажем, че е в нея СИЛИЦИЕВАТА

Къщите са чувстително по-евтини от сърцето на долината, училищата - нямам идея, сигурно не са цвете.Там където са добри и къщите са скъпи.
И нещо да уточня прочети първият ми постинг и ще видиш, че съм написала " едно от най-женатите места" , а не най-желанотро както ти ме цитираш.
И аз неискам да пия кафе с теб, изглеждаш ми голям сухар:))))))
И по-спокойно го давай, мисля, че много правилно му обясних на момчето:) Мда.......

Тема Re: Да си ползвам ли зелената карта или не? [re: Malvina***]  
Автор | (</dev/random)
Публикувано10.12.08 03:12

Нищо не си обяснила на момчето, дори и не си се опитала. Опита се да се поФалиш как си успяла да отидеш на мястото, където само 0.05% от хората успявали да отидат, но беше поставена на място -- оказа се, че изобщо не са 0.05%, дори и 20% не са :). Ако искаха повече хора да ходят, щяха да го направят :) За щастие не искат, и в момента е достатъчно пренаселено. Ливърмор може да не е в Силициевата долина, но пък Бъркли и LBL са.

Редактирано от | на 10.12.08 03:25.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.