|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Българи във Финландия
|
|
Автор | OperatorCNC (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.02.08 01:03 |
|
Здравейте , живея и работя във Финландия и бих искал ако има тук българи-оставете някакви кординати ,да сформираме Българската общност тук.
| |
Тема
|
Re: Българи във Финландия
[re: OperatorCNC]
|
|
Автор | aifos (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.02.08 15:27 |
|
Можешли да посредничиш в намирането на работа във Финландия,имам познати който живет там ,но засега нищо?
| |
Тема
|
[re: aifos]
|
|
Автор |
Gerylin (Suomalainen) |
Публикувано | 25.02.08 21:31 |
|
влизаШ тук и сам си търсиШ ..
без език си за никъде
не разчитай много на помоЩ от познати
и успех
Do what you want to do and everything else will be revealed to you.
| |
Тема
|
[re: Gerylin]
|
|
Автор | Bu (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.10.08 13:11 |
|
Zdraveite, az zaminavam za Finlandia na 6.11 . Priatelia mi e ot tam, finlandec e, i shte jiveq pri nego. Razbirame se na angliiski no shtom shte jiveq tam i shte rabotq, trqbva da naucha ezika. Nqkoi moje li da mi preporycha kyde v Jyvaskyla moje da ima kursove za chujdenci, ili v universitet ?
| |
Тема
|
[re: Bu]
|
|
Автор |
Koфтият (ентусиаст) |
Публикувано | 18.10.08 13:50 |
|
От един мой познат, бандит с международен опит, съм чувал следното нещо :
- Като пристигна в някоя страна/град, първото нещо, което правя е купувам карта на града и я изучавам в детайли. Второто нещо - веднага си купувам местен вестник.
Вероятно във втората част на неговото изказване се съдържа и отговорът за теб.
Добра идея е и инернет. Ключови думи - курсове по финландски език в град Х, финландски език за чужденци в град Х, частни уроци по финландски в град Х, новопристигнали в град Х, държавни програми за новопристигнали в град Х........... (всичкото това на английски, чичко Гугъл ще намери отговор)
| |
|
в клубовете е по лесно : като гарджето с отворената човчица и мама гарга налива вътре
сега сериозно.ето ти сайта на унито .. там трябва да има курсове...ако не в полицията и б.по труда има броШури..хората са отзивчиви..а и приятелят може да помага,да не е само за красота ,я
айде и успех
| |
Тема
|
[re: Gerilin]
|
|
Автор |
Koфтият (ентусиаст) |
Публикувано | 19.10.08 16:26 |
|
Златна си . И въпрки всичко, сега наистина си е много по-лесно, за всяка страна. Нали виждам около себе си какво става. Нови хора идват и почти знаят повече за града и страната от мен, дето живея тук. Спомням си нашето поколение като дойдохме какво знаехме. Хем ми се смее, хем ми се плаче.
На питащия в темата - желая успех
| |
Тема
|
[re: Koфтият]
|
|
Автор | Bu (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.10.08 20:18 |
|
Благодаря ви много за пожеланията :) Линка който ми дадохте се оказа доста полезен. Ще ви държа up to date за това което се случва с мен, за да бъда от помощ и на други които са тръгнали по моя път. Въпреки че на мен най голямата помощ е че половинката се отзовава за всичко, сега се е наел работа да ми търси :) Само че ми е пределно ясно че без език работа няма да намеря, така че ще действам с ученето :)
| |
Тема
|
Re: за Bu
[re: Bu]
|
|
Автор |
Gerilin () |
Публикувано | 23.10.08 09:27 |
|
реШих да ти дам няколко съвета като за начало
когато пристигнеШ във Финландия с цел постоянно пребиваване,първото което трябва да направите с приятеля ти, е да се регистрираШ в полицията по местоживеене..така ти се дава постоянен адрес на пребиваване в страната + Henkilotunnus (о:то в италик е умлаут,но браузърът го форматира дори с prе),еквивалент на наШето ЕГН,които ти трябват навсякъде
Финландия е селскостопанска страна и освен, ако не си дървосекач,някакъв специалист по селскостопанска техника или медицинско лице ТИ ТРЯБВА ЕЗИК...финландците са Шовенисти и колкото и да са любезни не биха те наели ,ако не им говориШ езика..
разбира се има програми ,където те вкарват във фабриката и не виждаШ дневна светлина с месеци или години,където не ти трябва нито фински,нито български,но там плаЩат изкл.малко за часовете в които работиШ.
дори за една проста работа като чистачка ти трябват сумати курсове за смески на препарати,хигиена и т.н + ЕЗИК..
затова пОчвай отсега има сайтове за онлайн изучаване
от сега ти казвам ,че е голямо предизвикателсто : единствен по рода си в света. от курсове НЯМА да го научиШ и Ще ти дам пример заЩо:
saada е получавам (в инфинитив)
veli е брат
syntymаpаivа е РД
lahja е подарък
изречението :
Sain veljeltаni syntymаpаivаlahjaksi (а:тата в италик са умлаут)
означава:
Получих подарък от брат си за рожденния си ден.
докато измислиШ теоретическата постройка на изречението и Ще стане утре
да не споменавам ,че има 16 падежа и всеки един от тях променя корена на думата по неописуем начин..глаголите съЩо се изменят и в никой речник и в никой курс не можеШ да изучиШ всички форми...няма и да ги среЩнеШ...
да прибавим и местните murteita (диалекти) и картинката е повече от трагикомична
(лирично отклонение:в началото няма да можеШ да разбереШ дори указанията з аготвене на храната по магазините,но ако знаеШ немски,чети Шведския им превод...от личен опит ти казвам ,че повече Ще разбереШ)
специално финският език се учи с практика..практикувай го ,колкото е възможно повече ,заЩото преобладаваЩия процент чужденци ,който го учат по над 2 години държавна поръчка/курсове/университет не могат да си кажат мислите ...
учи езика от приятеля си,от ТВто,от магазина..отвсякъде
преведи си всички документи и дипломи на английски оЩе от Бг,заЩото Ще ти трябват навсякъде тук...за всяко неЩо се изисква удостоверение
когато си намериШ работа трябва да си извадиШ следните документи:
Kela-kortti : соц:здравна карта
Vero-kortti : данъчното таксуване ,на база РЗ,вид работа и т.н
Банкова сметка ,по която Ще ти се превежда заплатата
Matkavakuutus : застраховка при пътуване,коятое задължителна във Финландия
като цяло можеШ да научиШ повече за Финландия
успех и пиШи като пристигнеШ..скайпът ми Gerylin
Редактирано от Gerilin на 23.10.08 12:38.
| |
|
всъЩност ако искам да кажа изречението от примера по горе ,трябва да поставя непряко допълнение ,за да се получи :
Sain tаmаn kirjan veljeltаni syntymаpаivаlahjaksi
или просто:
Sain veljeltаni syntymаpаivаlahjan
ако трябва да съм абсол. точна..
и за да не съм толкова черногледа Ще ви спомена колежка ,която за 3 месеца проговори базисен фински...НО тя е :
> естонка (естноският е много близък до финския,неЩо като български и сръбски)
> бе ден и ноЩ с фин ,който не знаеШе грам чужд език,въпреки това бе доста комуникативен..на фински
> наложи й се за подписва сериозни договори .. изцяло на фински...
Ще не Ще ,Ще го научи,няма къде да ходи
така,че има надежда
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|