Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:57 15.07.25 
Политика, Свят
   >> Емиграция
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Завърнали се в България - да споделим...нови  
АвторEkceмиrpaнт (Нерегистриран)
Публикувано23.07.07 21:15

Здравейте!

Ето една тема, за нас - завърналите се емигранти - нека тук споделим своите впечатления от България, такава каквато беше при заменаването и, и такава каквато ни посрещна. Какво се промени? А какво не? Какво ви направи най-силно впечатление?
Аз живях 7 години във франция. След като заминах, се върнах през отпуската следващата година. Парвото нещо, което ме изуми, бяха блоковете на Дружба, покрай които се налага да минаш, за да стигнеш до центъра. Буквално бях забравил колко отвратителни места има в България. Върнах се преди две години, но сигурно скоро пак ще замина - колкото повече стоя тук, толкова повече се уверявам, че нищо не се е променило и че ще са върна окончателно в България, когато тя ме заслужи. Дано не звуча прекалено напушено.

Поздрав.

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: Ekceмиrpaнт]  
Автор@@ (Нерегистриран)
Публикувано24.07.07 00:04

ne si parvija, nito poslednija...do 6-tija mesec pove4eto "varnali se" hukvat obratno...

ti pak mnogo si izkaral

Авторami sega (Нерегистриран)
Публикувано30.07.07 13:07

"...че ще са върна окончателно в България, когато тя ме заслужи."

И с какво тя трябва да те заслужи? А ти какво направи за България през това време ? Всеки иска,ама нищо не дава от себе си.Извинения всеки намира,ама никoй не иска да си направи труда да промени нищо.
Аз се върнах.Не е лесно,проблеми всеки ден,ядове на работа,ведомствата често ти лазят по нервите по ред причини и доста други неща добре известни на всички.Но животе ми е далеч по-спокоен и пълноценен отколкото в чужбина.Не се оплаквам,защото всичкото това е налице и в чужбина,но никoй не си признава.Тук съм си у дома и това е най-хубавото.

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: ami sega]  
Автор jaime14 (BORN FREE)
Публикувано31.07.07 06:29

I kakvo ti lichno shte napvish ot sebe si za da promenish neshtata? Bi triabvalo da imash iasna idea, sled kato pitash drugite. Chuvstvash se po-polezen i spokoen tam, a nie tuka. Ti prosto za sebe si si nameril reshenie. Tova,koeto e dobro za teb ne e nepremeno dobro za drugi hora. Zelaia ti uspeh i shtastie s napravenia izbor.

Автордeжa вю (Нерегистриран)
Публикувано20.08.07 23:09

изглежда говоря с роднина на господин смело сърце
глътка въздух е поста ти
мина време,работно,дъждовно,загубено
кой знае..
ние ли остаряхме или поумняхме
или сме вечно недоволни от емигранският ни живот
та гледаме надалече към хълмове брулени
смешно ми е даже
след 6г.престой тръгвам назад
все пак имам шанса,който много българи в българия нямат
да се върна...
връщам се след 10 дни
успех на теб

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: дeжa вю]  
Автор Koфтият (член)
Публикувано21.08.07 05:30

Tи по принцип, себе си за емигрант ли броиш или за гурбетчия ? Дори и да не е пряко за теб, всички тези, с по 5-6 години в чужбина за емигранти ли ги броите ?
Аз съм много далеч от тази позиция на разсъждения. За пет години човека 'имигрант' или изобщо не я е докарал до гражданство в дадената държава, не я е докарал до собствен дом, до твърди приходи, до деца в местните училища, до финансова обвързаност в една или друга степен. Той е сменил за пет години пет квартири, още не е научил накъде е Север, накъде Юг. Но така да го научи, че дори и пиян да го завъртят с кола пет пъти в кръг, в непознат квартал, пак да може да каже къде е . Да чувства посоките, като в родния си град. Той за пет години е сменил пет работни места и разбира се........кофти е в чужбина. Да, не е много розово. Върни се в България, там да 'видиш на бълха окото'.

Чужбината момчетааа, не е лесна. Тя е като свободата........намира се на върха на бойното копие.

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: Koфтият]  
Публикувано21.08.07 14:05

това,което си написал е повече от глупаво
всички тези,които са 5,6 години в чужбина вероятно са хора излезли от родината си,
мераклии,
отшелници в непознати за роднините им стани,
изобщо това са някаква група хора дето си щъка някъде ,НОо не са емигранти!
все пак,за да си емигрант,трябва да си минимум 10 години навън
да имаш гражданство,
записани деца в местните учелища,
да не си сменял квартира в продлжение на 5г. и т.н, глупости в тоя род
Най-важно, за да си емигрант трябва да си кофти човек
ех кофти,
късметлия си ти,
ние да му мислим с нашият неемигрански живот

чужди езици не панимаеш,няма смисъл от обяснения

Автор figurati (Mindreader)
Публикувано21.08.07 20:23

5 години учих в Солун, ей го къде е - на 6 часа път...но няма тополи с хвърчащ пух, а палми, няма Перловска река, а залив, няма намусени хора, а хор, които знаят да се веселят и без да са мъртвопияни, както и да излизат по улиците и да надигат глас когато не са доволни от управлението. Много неща харесвам у южните ни съседи, но и много не харесвам - всички знаем коко са особени тез някогашни византийци, но и те си имат "чалъм"...ние дали имаме вече не знам...
На практика още не съм се върнала (след месец се дипломирам), а вече мисля накъде другаде да хукна...работа имам, желание нямам да седя тук...не ми е по-добре, не ми е по-конфортно, не ми е по-спокойно.

Мъчно ми е, че го казвам...
Повечето ми приятели не са тук
Щастливи са в някоя друга родина...

The pure and simple truth is rarely pure and never simple.

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: дeжa вю]  
Автор Koфтият (член)
Публикувано22.08.07 01:53

Добре бе, не се задирай сега и не го удряй на сарказъм ! Седни и ми обясни от кой момент натам един човек се приема за имигрант ? Да те отворя на една малка тайна - човек може да се приеме за имигрант от момента, в който пристигне в другата страна. Но тук вече важен е и фактора като как точно той пристига. Колко ще стои си е негов въпрос, може да го удари на носталгия още на следващата седмица.

Ти ми обясни къде точно попадат хората с по пет шест години в чужбина и завърнали се обратно в България ?

Айде моля ти се, че аз съм малко глупав и бавно загрявам.....?

И да те отворя на още една малка тайна, да ти дам половината от отговора - тези, стояли 5-6 години и постоянно мислили за завръщането си в България, са имигранти точно толкова, колкото и аз съм космонавт. В същият момент, тези, дето са на 5-6 години отвън и през цялото време умуват и работят по въпроса как да се устроят в дадената страна и как да останат в нея (и да не се завърнат в България) са си абсолютни имигранти, дори и още на следващия ден да се наложи да се върнат в България. Рано или късно, те ще си осъществят целта....

???????

Тема Re: Завърнали се в България - да споделим...нови [re: Koфтият]  
Публикувано22.08.07 02:18

твърде много са ти въпросите

не помня,кога съм се приела за емигрант
знаех,че ще остана години или до края на живота си
не ми е отнело много време приемането..

пристигнах легално,останах нелегално,после пак легално..
да това има значение,за да бъдеш емигрант трябва да си легален
иначе нямаш право и на това
знам го,минах от там
адаптирах се
слях се с пейзажа
не адаптацията ме кара да тръгвам
а кинтите

за носталгия към родината не съм говорила никъде
не съм си и помисляла
нямам никакво намерение да живея в България
напротив
намеренията са обратни,
но не съм застрахована
никой не е
прибирам се за да замина пак
другаде,отново
чувството,че тръгваш от някъде където си живял години
е странно
6-годишен живот в 20кг.не се събира
и други странни неща има,
но, историята продължава

тези,които се прибират след 5.6 години как са ли?
хора,които милеят за България вероятно,
които нямат страх,
които не са скитници,чергари
които наистина нямат място другаде,
или пък си имат други лични причини,
които ти и аз не виждаме,
защото сме се адаптирали по лесно
и имаме по голям праг на поносимст

не им завиждай
бъди пич!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.