|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
PCB
|
|
Автор |
Enter (непознат
) |
Публикувано | 14.01.01 01:06 |
|
Трябва ми тъпа и проста програма за правене на платки. Само не ми препоръчвайте някой голям кат ..... там по добре да седна и да я нарисуван на ръка. Пробвах ExpressPCB
много съм доволен само гадината не ще да печата защитили са я гадовете сакън да не си отпечата човек нещо. НЕЩО ЗА ЛЮБИТЕЛСИ ПЛАТКИ
мерси на всички отговорили
| |
Тема
|
Отг: PCB
[re: Enter]
|
|
Автор | Тони_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.01.01 18:04 |
|
Ами Protel някоя от старите версии, въпреки че и новите ги бива, ама старите са по малки.
| |
Тема
|
[re: Тони_anon]
|
|
Автор | Ентер_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.01.01 00:33 |
|
Изтеглих си protellite ама не ми харесва труден ми е за работа например: 1.така и не разбрах как се прави нетлист 2.тръгвам да местя нещо то прави дел 3.да завъртиш един елемет ходиш на маяната си 4.Абе некой да има други идеии ? стара слава ама умряла и са запазили по версиите си клавишите ...толкова са далеч от вин приложение не ми е удобен за работа
| |
Тема
|
[re: Ентер_anon]
|
|
Публикувано | 16.01.01 18:48 |
|
Абе така си мислиш щото не си почнал да работиш, местенето примерно става като натиснеш Ctrl и тогава хващаш корпуса, въртенето става с Space след като си хванал компонента, нетлиста е на Fail/Create netlist, лично аз го правя без да въвеждам корпусите в схемата за да не се бавя и после го редактирам и ги добавям ръчно. Да ти кажа не съм виждал нещо кой знае колко по просто, може би защото съм свикнал да работя с него. Има и нови версии, не знам коя версия си изтеглил, една от най удобните е 3.2 старичка но по приятна от 98, 99 също е добра.
| |
Тема
|
|
|
Автор | eng_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.01.01 20:40 |
|
Прав си , Тони. Проектирам платки от 85 г. насам и съм пробвал поне 17 различни програми. Протелът е разкошна. Учих я 2 седмици, но си развързах ръцете за дълго време. Трябва още лазерен принтер, ютия, сярна киселина, трихлорид или азотна и става малък цех за платки. Може и двустранни да се изработват. И като си помисля, че нейде искат 8 USD за квадратен дециметър. Толкова циреи да им изникнат на задника. И то на кв. дециметър. :))
| |
Тема
|
[re: eng_anon]
|
|
Публикувано | 18.01.01 18:45 |
|
Така си е, ама я кажи кво правиш с тая ютия, да не би да е нещо дето не съм се сещал? Да не би да вадиш miror на слоя и после с ютията направо върху платката, и ако е така става ли? Я кажи че аз тука се мъча с едни фотолакове, не ти е работа, особенно като не са хубави химикалите.
| |
Тема
|
|
|
Автор | eng_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.01.01 21:02 |
|
:))) OK. Няма нищо за криене. Намерих го методът в ИНТЕРНЕТ още преди 2 години, но янките го бяха описали със някаква сложна хартия за луксозен печат и почти се бях отказал.. Докато не се разходих из руските сайтове и не открих FIDONET-a :)) Принципът е следният. Правиш си проекта с WINDOWS-ка програма, за да можеш да принтваш 1:1. Правиш MIRROR и разпечатваш на лазерен принтер. По възможност на по-тънка хартия. Почистваш стъклотекстолита(експериментално установих, че най добре става с 2-3 минути в железен трихлорид и веднага вода. Не съм пробвал със солна киселина). После налагаш шаблона с лице към стъклотекстолита, 2-3 листа вестникова хартия върху сандвича и с максимално гореша ютия натискаш и после разглаждаш няколко минути (температурата и времето, също експериментално се установяват)Така тонерът се залепва върху медното фолио. Иде ред да се махне хартията... Янките го бяха описали , че става с гореща вода, ама нашата хартия не е като тяхната... Та, братушките напомниха, че целулозата се изяжда със сярна киселина (около 50%концентация)и хартията, случайно била от целулоза. Тонерът, понеже е някакъв полимер, остава непокътнат от сярната киселина. По-нататък е ясно и лесно. Досега само с трихлорид съм работил и не е имало проблем. Не съм пробвал с азотна киселина, щото ме мързи да я търся по всякакви невъзможни места из бедната ни държава.. ВНИМАВАЙ !!! Сярната киселина , когато се продава, е силно концентрирана и е много опасна. Съхранява се само в стъклени съдове.. И разреждането става по определен начин. Погледни химията от 9-10-и клас. В момента не си спомням кое в кое се налива (вода и киселина), но не е все едно. Евентуална грешка има фатален изход. Руснаците бяха написали, че дори и копчетата на панталоните не останали живи. Остави панталоните.. Е, успех. Чакам отзиви:))
| |
Тема
|
[re: eng_anon]
|
|
Автор | Moss_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.01.01 11:34 |
|
КОнкретно на въпроса за простата прогама за опроводяване има една такава на http://steve.sky.net.ua/files.htm#utils, барабар с описанието. PROTEL - обаче е класика и сигурно е по лесен за работа.
| |
|
Imam CADSTAR - starichak e , raboti pod DOS i pechata samo na ploter.
| |
Тема
|
[re: stephen]
|
|
Публикувано | 19.01.01 17:06 |
|
Ами смята да пробвам още понделник че нямам у нас лазарен принтер, ама дали ще издържи перхидрол?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|