Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:49 17.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема PCB  
Автор Enter (непознат )
Публикувано14.01.01 01:06

Трябва ми тъпа и проста програма за правене на платки.
Само не ми препоръчвайте някой голям кат .....
там по добре да седна и да я нарисуван на ръка.
Пробвах ExpressPCB

много съм доволен само гадината не ще да печата
защитили са я гадовете сакън да не си отпечата човек нещо.
НЕЩО ЗА ЛЮБИТЕЛСИ ПЛАТКИ

мерси на всички отговорили

Тема Отг: PCBнови [re: Enter]  
АвторТони_anon (Нерегистриран)
Публикувано14.01.01 18:04

Ами Protel някоя от старите версии, въпреки че и новите ги бива, ама старите са по малки.

Тема Отг: PCBнови [re: Тони_anon]  
АвторЕнтер_anon (Нерегистриран)
Публикувано15.01.01 00:33

Изтеглих си protellite ама не ми харесва труден ми е за работа например:
1.така и не разбрах как се прави нетлист
2.тръгвам да местя нещо то прави дел
3.да завъртиш един елемет ходиш на маяната си
4.Абе некой да има други идеии ?
стара слава ама умряла и са запазили по версиите си клавишите ...толкова са далеч от вин приложение
не ми е удобен за работа

Тема Отг: PCBнови [re: Ентер_anon]  
Публикувано16.01.01 18:48

Абе така си мислиш щото не си почнал да работиш, местенето примерно става като натиснеш Ctrl и тогава хващаш корпуса, въртенето става с Space след като си хванал компонента, нетлиста е на Fail/Create netlist, лично аз го правя без да въвеждам корпусите в схемата за да не се бавя и после го редактирам и ги добавям ръчно. Да ти кажа не съм виждал нещо кой знае колко по просто, може би защото съм свикнал да работя с него. Има и нови версии, не знам коя версия си изтеглил, една от най удобните е 3.2 старичка но по приятна от 98, 99 също е добра.

Авторeng_anon (Нерегистриран)
Публикувано17.01.01 20:40

Прав си , Тони.
Проектирам платки от 85 г. насам и съм пробвал поне 17 различни програми. Протелът е разкошна. Учих я 2 седмици, но си развързах ръцете за дълго време. Трябва още лазерен принтер, ютия, сярна киселина, трихлорид или азотна и става малък цех за платки. Може и двустранни да се изработват.
И като си помисля, че нейде искат 8 USD за квадратен дециметър. Толкова циреи да им изникнат на задника. И то на кв. дециметър. :))

Тема Отг: PCBнови [re: eng_anon]  
Публикувано18.01.01 18:45

Така си е, ама я кажи кво правиш с тая ютия, да не би да е нещо дето не съм се сещал? Да не би да вадиш miror на слоя и после с ютията направо върху платката, и ако е така става ли? Я кажи че аз тука се мъча с едни фотолакове, не ти е работа, особенно като не са хубави химикалите.

Авторeng_anon (Нерегистриран)
Публикувано18.01.01 21:02

:))) OK. Няма нищо за криене. Намерих го методът в ИНТЕРНЕТ още преди 2 години, но янките го бяха описали със някаква сложна хартия за луксозен печат и почти се бях отказал.. Докато не се разходих из руските сайтове и не открих FIDONET-a :))
Принципът е следният. Правиш си проекта с WINDOWS-ка програма, за да можеш да принтваш 1:1. Правиш MIRROR и разпечатваш на лазерен принтер. По възможност на по-тънка хартия. Почистваш стъклотекстолита(експериментално установих, че най добре става с 2-3 минути в железен трихлорид и веднага вода. Не съм пробвал със солна киселина).
После налагаш шаблона с лице към стъклотекстолита, 2-3 листа вестникова хартия върху сандвича и с максимално гореша ютия
натискаш и после разглаждаш няколко минути (температурата и времето, също експериментално се установяват)Така тонерът се залепва върху медното фолио.
Иде ред да се махне хартията... Янките го бяха описали , че става с гореща вода, ама нашата хартия не е като тяхната... Та, братушките напомниха, че целулозата се изяжда със сярна киселина (около 50%концентация)и хартията, случайно била от целулоза. Тонерът, понеже е някакъв полимер, остава непокътнат от сярната киселина.
По-нататък е ясно и лесно. Досега само с трихлорид съм работил и не е имало проблем. Не съм пробвал с азотна киселина, щото ме мързи да я търся по всякакви невъзможни места из бедната ни държава..
ВНИМАВАЙ !!! Сярната киселина , когато се продава, е силно концентрирана и е много опасна. Съхранява се само в стъклени съдове.. И разреждането става по определен начин. Погледни химията от 9-10-и клас. В момента не си спомням кое в кое се налива (вода и киселина), но не е все едно. Евентуална грешка има фатален изход. Руснаците бяха написали, че дори и копчетата на панталоните не останали живи. Остави панталоните..
Е, успех. Чакам отзиви:))

Тема Отг: PCBнови [re: eng_anon]  
АвторMoss_anon (Нерегистриран)
Публикувано19.01.01 11:34

КОнкретно на въпроса за простата прогама за опроводяване има една такава на
http://steve.sky.net.ua/files.htm#utils, барабар с описанието. PROTEL - обаче е класика и сигурно е по лесен за работа.

Тема Отг: PCBнови [re: Enter]  
Автор stephen (непознат )
Публикувано19.01.01 12:11

Imam CADSTAR - starichak e , raboti pod DOS i pechata samo na ploter.

Тема Отг: PCBнови [re: stephen]  
Публикувано19.01.01 17:06

Ами смята да пробвам още понделник че нямам у нас лазарен принтер, ама дали ще издържи перхидрол?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.