Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:05 17.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема ецване на платки от фотошаблоннови  
Автор начинае_щ ()
Публикувано17.06.00 00:02

някой да има идея как може да се направи или от къде може да се купи фоторезист (за ецване на платки от фотошаблон)

Тема ецване на платки от фотошаблоннови [re: начинае_щ]  
Автор Тони ()
Публикувано17.06.00 13:34

Фотолак се продава в магазините на Конрад но не ми харесва кой знае колко. За да му хванеш цаката трябва да правиш доста опити. Първия проблем е с нанасянето, с пръскане както пише в упътването е трудна работа, слоя не става равномерен, а и всеки път е с различна дебелина. Ако имаш стар грамофон слагаш му постояннотоково двигателче с регулатор на оборотите и го ползваш за центрафуга, слоя става поти идеален, но имай в пртедвид че заготовката трябва да бъде поне с по 5 мм по голяма от двете страни от платката . С този метод след като я напръскаш я пускаш отначало на ниски обороти а след това постепенно ги увеличаваш. Имай в предвид че слоя става доста тънък и ако искаш можеш да я пръснеш и втори път. След това доста трябва да си поиграеш с осветяването, почни от 80-100 с. като ако се отеля и изображението при проявяването намаляй времето на експониране. При еднократно нанасяне май най оптималното време е около 25 с. като използвам улична лампа с отстранен балон, но слоят е доста тънък и може да падне при ецването. Можеш и сам да си направиш фотолак, което е по добрия вариянт, първо защото има по голям вискозитет и при нанасяне с центрофуга получаваш по дебели слоеве, а и е доста устойчив. За такъв лак ти трябва 10 гр. поливинилов алкохол, 1,5 г. амониев бихромат и 100 мл. дестилирана вода. Оставяш алкохола да набъбне в вода след което го разтваряш в останалото количество и добавяш амониев би хромат. Тая рецепта още не съм я пробвал но ми я каза човек който се занимава с полиграфия иначе в тая дето я има по книжките май бихромата беше 6 гр. а имаше и етилов алкохол, с нея съм пробвал и стана хем материалите ми не бяха много чисти. Абе я иди виж на smst.4h.com там съм пуснал статийка за печатни платки и мисля че имаше и рецепти.

Автор Enter ()
Публикувано27.06.00 23:36

Купуваш си самозалепващо фолио от книжарницата. ползваш го за реклами. от отпадака (обратната страна) печаташ на лазерен принтер позитив фотошаблона....слагаш го вирху платката и гладиш с ютия ........ с малко проби ще му хванеш чалъма !!!!!

Тема ецване на платки от фотошаблоннови [re: Enter]  
Автор начинае_щ ()
Публикувано28.06.00 11:34

Enter, не ми е ясно само това ли ще е фотошаблона или той се купува отделно (от къде), като се поставя м/у отпадъка от фолиото и платката?

Автор Enter ()
Публикувано06.07.00 17:18

Вземаш от самозалепващо фолио или самозалепваща хартиа обратната страна (тя е отпадък на тези които правят реклами) печаташ на гладката срана с лазерен принтер печатната платка в позитив ........ налагаш от страната на отпечатаното върху медното фолио на заготовката и гладиш с домашна ютия внимателно отлепваш след като изтине това е

Тема ецване на платки от фотошаблоннови [re: Enter]  
Автор vm ()
Публикувано14.07.00 19:21

Пробвах технологията, но или тонера се размазва или част от него остава изцяло върху хартията. Имам два въпроса: 1. Дали тонера трябва да остане изцяло върху платката? 2. Колко да е гореща ютията?

Тема ецване на платки от фотошаблон [re: vm]  
Автор Тони ()
Публикувано17.07.00 22:19

Moже да пробвате с фолио за печат в-у текстил, с нормално не оспях да го направя. Фотометода си е най добре, само да си приготвите добро лакче и нямате проблеми. Ако лака ви е проблем пробвайте ситопечат , за една бройка не си струва но ако си намерите рамка може да я ползвате многократно, за нея не ви трябва много устойчив фотолак, става и такъв на желатинова основа.

Тема ецване на платки от фотошаблоннови [re: Тони]  
Автор electron ()
Публикувано11.08.00 01:07

izvinjavaite, ce se namesvam v diskusijata, no imam njakaoko vuprosa otnosno nestata, koito mi trabvat za fototehnologijata: 1 Fotolak 2 Zagotovka za platkata 3 Shablon otpecatan na paust 4 Lampa s kojato se eksponira shablona vurhu platkata 5 njakakva kiselina za ecvaneto... E tova li e vsicko....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.