|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Измерване с осцилоскоп
|
|
Автор |
kikimor (зеленолюспест) |
Публикувано | 20.07.22 12:08 |
|
Здравейте!
необходимо ми да замеря формата на кривата на изхода на трифазен управляем изправител на 3 по 400 волта.
Осцикоскопа ми е разграфен до 50волта на деление, имам сонда 1/10.
Предполагам ако включа направо ще цъфне.... как ви са ми вариантите? Ако включа осцилоскопа през развързващ траф? /Машината е голяма и нея не мога да я отделя галванично...
Сонда 1/100 ще ми е нужна ли?
Не съм много наясно, така че ако може с повече обяснения!
Благодаря!
Много е трудно да откриеш черна котка в тъмна стая, особено когато котката я няма в стаята!
| |
Тема
|
Re: Измерване с осцилоскоп
[re: kikimor]
|
|
Автор |
Origo (Тролей) |
Публикувано | 21.07.22 11:10 |
|
400 волта делено на 10 дава 40 волта. Т.е. под едно деление на екрана на осцилоскопа ако действително става въпрос за 50 волта на деление обхват без 10:1 сонда. Иначе другото което си казал, да разделиш галванично осцилоскопа от мрежата е добре да стане, но тогава е възможно корпусът му да се офази та трябва да се внимава. Освен това, сондите 10:1 заради компенсиращия си кондензатор вътре а и по други причини имат ограничение по напрежение. Трябва сондата ти да бъде предвидена за 500 волта на входа.
Има вариант и външно от сондата да свържеш допълнителен резистивен делител, но там вече гаранция за това което снемаш няма да имаш.
Тролеите напред!
| |
Тема
|
[re: Origo]
|
|
Автор |
Публикувано | 21.07.22 11:47 |
|
Благодаря ти много!
Обаче съм в грешка, максималното е 5 волта на деление. 50 са били разграфени за сонда 1/10.
Открих ръководство за осцилоскопа, и там дават максимално входно напрежение 400 волта. При сонда 1/10 ще заеме целият екран и би трябвало да се види графиката. Не знам обаче дали да очаквам някакви пикове, които да са проблемни евентуално?
Как да разбера дали сондата е предвидена за високи напрежения? Маркировка някаква?
Тиристорния блок схема иларионов захранва постояннотоков двигател. Проблема е, че в едната посока не товари равномерно фазите. Упраляващите сигнали са еднакви за двете посоки, а не намирам проблем в групата на транзисторите които управляват тиристорите. Искам да погледна сигнала, за да се ориентирам какво точно се случва.
Може би ще е по добре да меря с осцилоскопа при откачен електродвигател, за да няма смущения и пренапрежения/не знам дали е правилен термина/ от него.
Но съм малко на границата и не смея да рискувам осцилоскопа...
Ще съм благодарен за някакъв съвет?
Успешен ден!
Много е трудно да откриеш черна котка в тъмна стая, особено когато котката я няма в стаята!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 21.07.22 19:34 |
|
Сондата я намерих визуално в нета, дават я до 600 волта, така че там сме добре. Друг е въпроса колко е вярно...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Origo (Тролей) |
Публикувано | 28.07.22 19:01 |
|
Не е такъв проблем щом я дават до 600 волта, трябва да става.
Аз гласувам да го свържеш и да гледаш. Друг е въпроса, дали знаеш както трябва да видиш! Закачи активен товар в звезда например, не оставяй изправителя на празен ход.
Поздрави!
Тролеите напред!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 28.07.22 22:58 |
|
Изхода на управляемия изправител са два кабела, плюс и минус, които периодично се разменят. Не разбирам как да включа в звезда?
Иначе съм намислил да вържа една печка Елва за активен товар.
Очаквам да видя трион, с паузи, или без зависи какъв е ъгъла.
Периодично схемата гърми транзисторите, които управляват тиристорите. и то гърми едни и същи. и не мога да хвана причината. Машината работи няколко дни, и опука един два.
Не съм наясно какво се случва с управляващия ток на тиристора, ако стане късо в силовата част. Не мога да определя дали изгарянето на управляващите транзистори е причина, или следствие на проблема. Можеш ли да ме ориентираш за управляващия ток при късо съединение във силовата част на тиристора?
Благодаря, че вземаш отношение по темата! Лека вечер!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 08.08.22 18:30 |
|
Направих измерването. Липсва едно зъбче от триона в едната посока. Смених единият тиристор от слабата фаза и зъбчето на триона се появи. Натоварването на фазите се изравни, за сега работи.
Можеш ли да ме насочиш за причина да гори управляващия транзистор на тиристора?
Лека вечер!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Origo (Тролей) |
Публикувано | 25.08.22 17:19 |
|
Без схема на изправителя не мога да допусна какво е възможно да се случва. Ако поначертаеш нещо от това което гледаш, мога да направя някои разсъждения.
Тролеите напред!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 27.08.22 20:22 |
|
Изобразени са диоди, но да се приеме че са тиристори всичките. Стандартна схема иларионов в реверс, пълен мост.
Другата схемичка е на управляващата част. Фототранзистора е част от оптрон. Гори транзистора BD135 който управлява тиристора.
Управляващите сигнали са едни и същи за двете посоки. Подават се на анодите диодната част от оптроните както за едната, така и за другата посока едновременно. За смяна на посоката се захранват катодите на диодната част от оптроните. Захранва се правилната шестица за съответната посока.
Няма схеми, свалял съм ги от платките. Захранването на управляващата част от схемичката се ползва и за такава управляваща схемичка в другата посока. Същото това захранване.
Ако нещо съм пропуснал, моля питайте!
Благодаря!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 12.09.22 13:15 |
|
Имам напредък някакъв...
Смених тиристорната касета с такава от друга машина. Освен тиристорите, там са и управляващите транзистори със схемичката. Същата история, гори същият управляващ транзистор. И тука вече зацилкям сериозно, защото няма никаква логика. Развързани са галванично през оптрон, и разрешението за отпушване на оптроните е едно и също и за шестте в една посока.....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|