|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Регулатор на напрежение
|
|
Автор |
HackerMy (непознат) |
Публикувано | 30.05.18 16:46 |
|
Имам един такъв проблем: Имам захранване DC 12V/5A трябва да получа от него захранване, което мога да регулирам в малка граница(от 9V do 10V) и тока е в границите на 2.5А - 3А.
Какво се опитвам да направя: По една или друга причина трябва да поддаржам 15 - 17'C температура в малко по обем пространство. Реших да използвам Пелтиер елемент(много евтин $2 за 12V/6A(около 75W)). Купих евтино ON/OFF контролерче за температура и направо заспа работеше идеално докато не изгоря(за около месец като работеше 1час вклучен и 1.5 часа изкючен). Оказа се, че Пелтиера не може да работи в ON/OFF режим - чупи се механично поради резките температурни разлики. Сега с новия Пелтиер елемент установих(по метода на пробите и грешките), че ми е нужно да е включен постоянно на 9.5V/2.5А и температурата се поддаржа окло 15'С.
Та идеята ми е да ползвам MOSFET, но нямам опит в електрониката(особено аналоговата) - по това дето прочетох ще ми трябва MOSFET с приблозителни параметри: Vds>=20V, Ids>=6A, Rds<0.1OM i Vgs(max) <=12V(Е те това никъде не мога да го намеря - всичките имат Vgs = 20V).
Та въпроса ми е дали съм на прав път с MOSFET-a или има и по лесен начин да се направи и какъв точно тразистор да избера.
Благодаря предварително.
| |
|
не си заслужава цирка.
Подобно може да се къпи и у нас.
| |
|
Мерси за отговора, но наистина ми трябва друго решение.
Знам, че има готови разработки, но една от задачите на проекта е да ниска цена и просто изпълнение. И трябва да е линейно регулиране импулсите пречели на пелтиера - трябва да се филтрира изхода....усложнения.
Проблема е, че трябва да сложа второ захранване (16v), само защото не мога да намеря MOSFET s Vgs<=12V.
| |
|
Пич, при тестове на пелтиета с 5-минутни цикли минимума на издържливост е 25 000 цикъла.
Цикъла включва 2,5 минути нагряване от 30 до 100 градуса и 2,5 минути охлаждане пак до 30градуса.
С твоите цикли от по 2,5 часа би трябвало да изкара няколко години.
Ама за 2$ ти какво очакваш ????? За без пари толкоз.
Иначе да, по принцип е по-добре линейно регулиране ама когато гоним наистина много дълъг живот.
Аман от тъпи компютърни симулации... Айде влачи...
| |
|
Да така е. Би трябвало да издържи доста време, но да не забравяме, че е произведено в Китай.
В крайна сметка намерих необходимия транзистор (IRF3708 - 30V/62A/12mОМ/Vgs<=12V) Вече го поръчах (5 х $1) само дето сте ги чакам 3-4 седмици дотогава ще карам с IRF530 и второ захранване от 16V.
Схемата си работи идеално. Вчера я пуснах и държи температура между 14.5 и 16.5С(Както се очква). Не знам защо мислиш така - ако си видял грешка ще съм ти благодарен ако споделиш. А защо ми трябват тези 12 волта на гейт-сорса --> ами когато там подавам 12 волта на дрейн сорса напрежението е 7 волта(когато транзистора е проектиран за 20волта на гейт-сорс --> случая с IRF530). За да изкара напрежение окло 10волта трябва да подам на гейт-сорса поне 15-15.5 волта (затова и сложих временно второ захранване на 16 волта, защото ми е по-лесно в момента). Като дойдат транзисторите трябва само да ги сменя и да преизчисля колко трябва да е R4 и с това проблема приключва - евтино, просто изпълнение и работи както се очаква(поне засега).
Редактирано от HackerMy на 31.05.18 17:05.
| |
Тема
|
Re: Регулатор на напрежение
[re: HackerMy]
|
|
Автор |
Origo (Тролей) |
Публикувано | 04.06.18 11:53 |
|
Няма да стане така, да си знаеш, друг параметър определя това което искаш да се получи. И да управляваш линейно е абсурд. Трябва ти понижаващ DC-DC преобразувател. Изкарва ти пак постоянно напрежение към пелтието, но не грее два пъти повече от него едва ли не.
Тролеите напред!
| |
Тема
|
[re: Origo]
|
|
Автор |
HackerMy (непознат) |
Публикувано | 04.06.18 19:21 |
|
Мерси за отговора. Но явно не си прочел предния ми коментар. Въпроса не е дали ще стане иле не, защото то вече е станало и работи (трябваше само да сменя второто захранване от 16волта на 19волта и R4 на 50KOm). Вече 5-6 дена работи...е МОСФЕТ-а гре - не е като да не грее но с радиатор върши работа засега. Ваъпроса по-скоро е колко надеждно е направено и дали може да се направи по-добре...или ако обясниш защо смяташ, че не е добре....да започнем с параметъра дето говориш....кой параметър точно ми трябва, за да се получи по-добре?
Идеята ми е, че всеки може да си даде мнението едно нещо дали е добре направено или не, но без обосновка защо мисли така....То аз ако знаех как трябва да се направи - нямаше въобще да питам.
| |
Тема
|
[re: HackerMy]
|
|
Автор |
Origo (Тролей) |
Публикувано | 06.06.18 11:16 |
|
Трябва ти по-ниска стойност на параметъра Gate-Source Threshold Voltage - VGS(th) или прагово напрежение за определен ток. Като цяло им гледай характеристиките на дрейновия ток в зависимост от напрежението.
Другия обаче по-читав вариант е да не караш мосфет-а в режим общ дрейн когато ще ти трябват 4-6 волта над изходното напрежение, а да го използваш в режим общ сорс. Така ще ти трябват само 4-6 волта за управление, а ще си следиш и поддържаш изходното напрежение с обратна връзка. Така без невъзможни за намиране транзистори ще си свършиш работата.
Но като цяло не бих направил линейно управление за такова приложение, поради простата причина че се губи много мощност. От една страна охлаждаш, а от другата пелтие-то нагрява, отделно ти грееш и от стабилизатора (регулатора).
А това което ти трябва е понижаващ DC-DC преобразувател, като такива се намират на много места, и вече ти беше даден линк към един такъв с много хубава цена!
Тролеите напред!
| |
|
Ето ти професионално решение за прецизен контрол на температурата с Пелтие, макар че май не ти трябва чак такова.
Иначе бих казал да си намериш някакво готово импулсно захранване за, да речем 9 волта или 12 волта, с тример за регулиране. В повечето случаи би трябвало да успееш да го регулираш на 9.5 волта. Другия вариант е с DC-DC. Ако трябва му сложи допълнителен LC филтър щом толкова се тревожиш за изглаждането на напрежението.
И се казва Пелтие, а не ПелтиеР. Името е френско, там не се произнасят всички букви. И напрежението у нас е прието да се означава с буквата U, а не с V, макар че това не е проблем по принцип.
| |
Тема
|
[re: Origo]
|
|
Автор |
HackerMy (непознат) |
Публикувано | 11.06.18 17:33 |
|
Дааа...май ще трябва друг подход....с мосфет-а работи, но с големи загуби. Поръчах
. Да се надяваме, че ще успея да заменя единия потенциопетър с термистора за температурата....Как мислите дали ще се получи?
Редактирано от HackerMy на 11.06.18 17:34.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|