|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
LED лампи
|
|
Автор |
LZ5PL (новак) |
Публикувано | 15.02.16 10:49 |
|
Случаят е следният - част от осветителната инсталация трябва да работи в режим на аварийно осветление, като се захранва от акумулаторна батерия 220 V. В нормален режим същата инсталация работи от променливотоковата мрежа. Засега използваме класическите лампи с нажежаема жичка, но те полека отпадат от пазара, а и LED-осветлението консумира много по-малко и съответно намалява изискването към необходимия капацитет на акумулаторната батерия.
Предполагам че LED лампите имат на входа си токоизправител който да захрани схемата на инвертора и съответно биха могли да работят и директно на постоянен ток. Не съм го изпробвал досега и ме интересува някой опитвал ли е такова свързване.
| |
|
Аз не съм опитвал, но ако предположим, че в LED лампите има класически изправител с грец и кондензатор след него, то напрежението на кондензатора ще бъде около 310V или повече, (220*1.41)
Ако подадеш постоянно напрежение 220V то ще си е пак 220. Това може да окаже, а може и да не окаже влияние на работата, не знам.
В случай обаче, че в схемата има някакъв делител с кондензатор, лампата няма да работи.
Не разполагам с леснодостъпен източник на постоянно напрежение 220 V за да го проверявам. Може да се потърсят и схеми на LED лампи и да се видят популярните решения.
Реално не съм ти полезен, само споделям разсъждения.
Редактирано от Tom_cat на 15.02.16 13:45.
| |
|
Зависи от лампите.
Имаше едни боклуци тип "царевица"
Мисля бяха 108 светодиода 5мм.
Схемата беше 54 светодиода последователно и към мрежата
през диод и съпротивление ако не се лъжа.
Сами се сещате колко бяха надеждни.
Иначе на луничките драйвърите са нещо като това:
Но нека се намеси и професор хидразин да избие някой и друг
комплекс, да се изфука колко много знае и как от другите
нищо не става.
| |
|
И кое е това тава??? Май си искал нещо да сложиш а?
А схеми на драйвери колкото щеш.
Вече има драйвери без електролитни кондензатори както и драйвери монтирани направо в светодиода.
Тези вторите основно за COB LED. От диода стърчат само две жици и го шибваш директно на 230 волта.
Е, за другото - все някой трябва да знае и чете.
Щот много се навъдиха такива "разбирачи" като теб.
Ти за ПЕТ години едно тъпо компютърно захранване не можа да оправиш.
До сега не разбра ли че електрониката не е всеки и ти си последния дето ще се справи с нея.
| |
|
Явно никой не ти е отговорил в прав текст какво ще ти свърши работа. Та ако "драйвера" на лампата е нещо от този сорт:
много често решение при евтините лампи няма да стане сам се сещаш защо.
Ако обаче се ползва специализиран драйвер за захранване на диодите, на всичкото отгоре е от типа от 110 до 220 ще ти свърши перфектна работа:
Не ме питай "какви точно да сложа" защото при нас цената е според алчността на продавача, наскоро купувах от Илиянци китайски лампи 15 вата за по 5 лева бройката и от любопитство отворих едната - с такъв драйвер, един съсед ми донесе "маркова" при която "захранването" беше от грец, кондензатор и 2 резистора.
А да, нещо което се сещам - обикновено тези драйвери са с филтрови кондензатори, пусковия ток докато зареди кондензаторите е доста голям и ако се ползват нормални 16А ключове може и да залепнат ако имаш 15-20 лампи в паралел.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"Редактирано от dian_dimitrov-60955 на 15.02.16 21:36.
| |
|
Случаят е следният - част от осветителната инсталация трябва да работи в режим на аварийно осветление, като се захранва от акумулаторна батерия 220 V.
Такава батерия ми намирисва на подстанция.Но както и да е де, може и друго да е.
Тези лампи дето са най-евтините и нямат драйвер, не са само с един диод на входа а са с грец.
Пак ще работят но предполагам доста слабо.
А тези лампи дето са с монтиран истински драйвер обикновено работят в диапазона 85-265V и пак си имат вътре грец.
За останалото се грижи електрониката на драйвера.
Ето ти едно типично описание на китайски драйвер за LED крушка с 3бр. диоди от по 3W.
" 3X3W led driver,3*3W lighting transformer power supply for 10W high power led with 10w led chip ,input:85-277v output:8-15v
1.Input voltage:AC85V-277v
2.Output voltage:8-15v
3.Output Current:900mA +5%
4.Constant current led driver
5.Non-waterproof
6.In door use only!
7.Power LED which have only small space to install
8.ROHS
9.Can driver 10w high power led lamp,and using with 10w led chips. "
Тези с истински драйвери си личат най-вече по теглото - осезаемо по-тежки от ментаците с грец и кондензатор.
| |
|
...ама това лайно и професор ли е?
Весела и ползотворна година!
| |
|
Е сега вече ме разсмя с глас.
| |
|
Браво Диане, както винаги, докато другите се правят на интересни, ти си дал конкретен и ясен отговор на човека.
| |
|
Диане, и аз предполагам че в повечето случаи ще е нещо подобно като простата схема, но все пак исках да попитам някой който евентуално вече е отварял такава лампа. Простата схема ще работи само на променлив ток разбира се - навремето с нещо подобно си захранвах резервния 36-волтов поялник, за да не мъкна по обектите трансформатора му.
Колкото до специализирания драйвер - това би трябвало да свърши работа, но и в неговите спецификации пише само 80-265 V, без да уточняват променливо или постоянно/променливо. Това именно ме смущаваше, макар че на снимката на платката му вдясно се виждат някакви елементи, наподобяващи Грец.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|