|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Та в общи линии какъв ми е зора - решил съм да правя една щуротия със стъпкови двигатели но най-лесно ще ми е да ползвам някой мастиленоструен принтер за донор. Днес разкостих един HP и греда... правотокови мотори с енкодери, явно от много време не съм ремонтирал принтери.
Та препоръчайте някоя мастилница с 2 стъпкови двигателя че да не се набутвам с друг "донор", гледам на Lexmark се продават доста... и те ли са с правотокови двигатели?
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
|
Ако правилно съм разбрал - си склонен да купиш нов принтер само за да му вземеш стъпковите моторчета?
Не е ли по-лесно да потърсиш направо стъпкови моторчета?
Примерно в някой вехтошарски магазин на цар Симеон до женския пазар?
Или пък зависи от цената, която си склонен да платиш, дори има и във farnell, макар че са скъпи, гледам цените им почват от 20 евро.
Иначе е трудно да познаеш така даден принтер какво има вътре докато не го разкостиш. Нещо ми се върти в главата, че във флопитата имаше стъпкови моторчета, и дори едно време правех разни ефекти за дискотеки с огледала със стъпкови мотори, но беше отдавна, не помня откъде ги взимах тогава.
| |
|
Хич не ми се купува нов, просто има хора които се мъчат да се оттърват от стари принтери най-вече мастиленоструйни поради скъпия консуматив. Намират се принтери за по 5-20 лева което за цяла механика която да модифицирам колко до експеримента ме устройва идеално. Иначе поразрових за стъпкови двигатели ама нещо не ми харесаха цените Nema 17 двигателчетата които по принцип ще ми свършат идеална работа тръгват от 12$ от китайско и нещата се обезмислят.
Двигателчета от стари флопита 5" имам няколко ама там зора е че са 7,5 градуса на стъпка или нещо такова и трябва допълнително модификации за предавки, по принтерите бяха 1.2 градуса на стъпка (200 за оборот) или с готовата предавка.
| |
|
Да, и аз изхвърлих преди година-две един мастилен принтер HP.
Вероятно ще намериш такъв евтино. Само дето не се знае предварително какво има вътре.
| |
|
Как ще ги управляваш ? Какво ще правиш ? Не може да нямам няколко такива двигателя, и то BERGER. Сега ме мързи, ще ти постна снимка, мисля че знам къде са тез двигатели. И не ги продавам, а ги подарявам.
Ако разбираш от електроника, ще ти подаря и разни платки, американски, от поточна линия за производство на флопи дискове са мисля, ония най дъртите, големите. Имам едни водачи, линеали от таз машина, манипулатор. Интересното, че мазилният флуид е въздух. Алуминиеви паралелопипеди, шлайфани и вакуумно покрити с нещо твърдо, титан или иридий, корпусът е много точно по повърхностите, и се подава въздух под налягане, - никакво триене !
| |
|
Когато пусках темата имах малко повече свободно време НО на шефовете им дойдоха куп светли идеи и... сега нямам време да се обърна. Иначе идеята се нарича "eggbot", "spfere bot" или при руснаците "яйцебот" т.е. машинка за рисуване на яйца за радост на детето по великден, напиши го в ю-туба и ще видиш куп такива проекти. Управлението го имам - ардуино и 2 контролера за стъпкови двигатели. Просто двигателите с които разполагам са от стари 5" флопи-та НО са със 7.5 градуса на стъпка и трябва да правя някаква редукция иначе по-лесния вариант е с двигатели със стъпка 1.2 градуса и директно да си закача молива на тях.
| |
|
Разбрах, трябват ти по фини. Не знам колко им е стъпката, от българска електронна пишеща машина са.Мога да ти пратя подобни неща,и то за моя сметка,само за факта,че някой си човърка мозъка. Аз пък искам да създам крачещ екопринтер, който да плете сферични домове от дрянови пръчки, и ги принтира с пръски глина.Дряновите пръчки, еднакви ще ги клонирам с хидропоника.Сто долара къща за семейство ми е целта. Боя се, че няма да успея, и цифрата ще се надуе до 250
| |
|
Благодаря ще откажа, просто поради липса на време, и на мен ми се иска да си поразмърдам мозъка за нещо мое НО сега се налага да се попреквалифицирам че с шефовете нещо имаме генерални различия на тема "труд и работна заплата".
Колкото до дряна бих се замислил, бавно расте а и не знам как ще се оправиш с хидропониката да не се окаже че дървесината е пореста като на топола. Бих ти препоръчал да ползваш стъбла от слънчоглед или царевица - доста разпространен материал из северна България. Има масла из стъблата и не гният много лесно, има покриви на по 50+ години направени с кал и слънчогледови стъбла и не са мръднали.
| |
Тема
|
Re: стъпков двигател от принтер
[re: tirtirlin]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 10.04.16 21:59 |
|
Браво, работи ти мозъка. Мен ме кефят такива неща. Аз пък имам опит с професионална машинка която се разхожда сама и върши някаква работа не е заводска и искам да я пресъздам по мой си начин на макетна основа. Малко прилича на онези които следят черните линии но няма нищо общо, без GPS и тем подобни. Подобно на домашните роботи за почистване. Нямам време за реализация и май ще си остане в "мечти" инак имам мерак.
Най-дългият път започва с първата крачка...
| |
|
Стана ми интересно, би ли описал по-подробно каква ти е идеята?
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|