Тема
|
надпис върху неръждавейка
|
|
Автор |
Ecvane (непознат
) |
Публикувано | 05.04.10 22:32 |
|
Колеги искам да правя надписи върху ламарина от неръждавейка от 2 до 3 десети дълбочина.Тъи като има много тънки линии и извивки не може да се направи на гравир машина и освин това е по баво и скъпо.Чувал съм че има химичен начин за разяждане на метала със фото резист или не знам там какво покритие лаково и след това се разяжда метала със солна или азотна киселина не знам точно.Ако някой може да ми каже технологията и дали може да се направи в домашни условия.Предварително благодаря.
|
|
Тема
|
Re: надпис върху неръждавейка
[re: Ecvane]
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 06.04.10 09:48 |
|
Поразтърси се малко бре човек, хората ецват платки от години, технологията я има:
Има и варианта да си забъркаш химикала сам, някъде имах рецептата трябва да се поровя, има и вариант да се ползва лазерен принтер НО мисля че е добре да се поровиш сам и да го намериш ;) доста по-лесно е от колкото със фото-метода.
Проблемите - ще разяждаш неръждавейка а не медно фолио, така че вероятно ще ти трябва нещо по-сериозно от железен трихлорид така че може резиста или тонера на принтера да не устискат. Така че ще трябва да се пробва :(
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
|
|
Тема
|
[re: Диaн]
|
|
Автор | пoп нaфъpфopий (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.04.10 10:29 |
|
Диане ти къде го прати човека в първи глух коловоз Това е неприложимо за неръждавейка чадо.Виж за платки става ама неръждевайката си е сериозен метал особено с тези надписи.Недей да даваш акъл като не си пробвал.
|
|
|
Отче, човека е чувал и пита - показвам му какво е. Ако не си забелязал за успокоение на душата съм уточнил че вероятно фоторезиста няма да устиска на азотната киселина ;) а е предназначен за работа с железен трихлорид който не е толкова агресивен.
|
|
Тема
|
Re: попе...
[re: Диaн]
|
|
Автор |
CATV () |
Публикувано | 06.04.10 11:32 |
|
На азотна киселина няма проблем да "устиска", аз с такова си правя платките че имам много киселина.
По скоро незнам дали има адхезия към неръждавейката т.е. дали ще "прилепи" добре.
Иначе да метода с киселината е добър и става за финни детайли.
Другото е лазерно графиране, също правят доволно сложни форми, носи си файла на фотошоп и си плаща не е сложно
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
Публикувано | 06.04.10 19:25 |
|
Хм... пробвай да питаш и в .
Тема
|
[re: walkman™]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 06.04.10 19:46 |
|
Бе хората го правят.Имам приятели на които им е част от бизнеса,ама да ги занимавам с глупости не си струва.Ако е поръчка за няколко стотин хиляди става.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Silverado (HIмана) |
Публикувано | 06.04.10 20:16 |
|
Обемно ерозийна машина дали би свършила работа - с меден или графитен електрод - 2-3 десети няма да е гайле при равна повърхност. При релефна пак става, но по сложно. А например с пясъкоструен апарат?
|
|
Тема
|
[re: Silverado]
|
|
Автор | Ecvane (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.04.10 21:27 |
|
Имаме обемна ерозия но не може да се направи електрода пак казвам много тънки стени има текста
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 06.04.10 22:54 |
|
Ай стига не можел да се направи електрода, до колкото се сещам точността при обемната ерозия беше под 1/10 от милиметъра.
Да съм ти линк с технологията и какъв спрей да търсиш ако не искаш да си го купиш от конкретния магазин, потърси и как се "печатат" пистите с лазерен принтер - там печата се на гладка хартия от лепенка и после с ютията.... После правиш 2-3 теста да видиш кое ще свърши работа. Ако не се получи пак се появяваш и докладваш - кое се е издънило и по какъв начин, все някой ще се сети как да се оправят нещата. Има електрокорозия, електохимия... има варианти само да ти се опитва.
Ако искаш се опитай да нанесеш защитното покритие със ситопечат.... Все пак като нанасяш тънки линии имай в предвид че като яде киселината навътре почва да яде и под линиите.
|
|