|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Въздушна междина
|
|
Автор |
mr Chaos (somebody) |
Публикувано | 11.12.14 14:48 |
|
Някой може ли да каже, по-малка ли е утечката на полето, когато намотката е навита върху въздушната междина както е показано тук?
| |
|
В текста на материала, който цитираш се казва, че утечка, или разсеян магнитен поток може да се намали с разполагане на възбудителната навакса върху въздушната междина, както и да се работи под прага на насищане на магнитопровода.
Според мен, по-скоро второто.
| |
|
За второто ясно. Първото ме интересува вярно ли е.
| |
|
Не.
Все му е тая къде е намотката.
Общия поток е равн на МВН-то на бобината разделено на общото магнитно съпротивление.
Има ги формулите в ОЕ, ама не ми се пише нещо.....
| |
|
То така е и нарисувано. Потока си е същия.
Ама единия път потока минава през магнитопровода, а в другия случай голяма част от него върти през околния въздух.
Това така ли е реално ме интересува.
| |
|
Има някаква логика да е така.
Но не мога да гарантирам, че реално е точно така.
| |
|
Сетих се, че мога да направя симулация с FEMM.
Вместо намотки сложих по два магнита отстрани на магнитопровода и намагнитени в една посока.
Единия път ги слагам при междината, другия - от другата страна.
Симулацията показва огромна разлика. Интересно...
| |
|
Зависи за какво се ползват резултатите. Ако имаш да пишеш някакъв научен труд може да ти се отговори така - "да вярно е, магнитното поле "смачква" разсеяния магнитен поток и той не е толкова разсеян и се избутва между полюсите което намаля магнитното съпротивление и т.н.", ако обаче искаш да го ползваш за някакви реални цели вече "далаверата" т.е. реалния резултат е много малък. Вече има и още нещо за което се сещам- зависи колко ти е голяма междината.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
|
В руските сайтове му казват ЗАЗОР и толкова време мина докато разбера какво е.
Аз обикновено слагам парче прешпан за да не шуми толкова не заради друго.
| |
|
Как реши, че резултата ще е малък?
Пробвал ли си нещо подобно?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|