|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
Управление на двигател на помпа
|
|
Автор |
aladin.bg-33356 (търпелив) |
Публикувано | 31.05.14 23:27 |
|
Става въпрос за помпа ВИДА-5 с двигател 1,1кВт/220В, но е възможно да отида на друга подобна с по-малка мощност.
Идеята ми е да мога да намалявам оборотите на помпата и по този начин да намаля налягането. Това което показва краткото ми проучване, а и това което си спомням е че това е асинхронен двигател с навит ротор. Което значи, че управлението му може да стане само с промяна на честотата на захранващото напрежение.
Разните прости методи както при колекторните машинки (дрелки и др.) за жалост са неприложими.
Вие какво мислите по въпроса?
Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.
| |
Тема
|
Re: Управление на двигател на помпа
[re: aladin.bg-33356]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 31.05.14 23:43 |
|
С автотраф е най лесно.
От дърт телевизор можеш да ползваш трафа и да си навиеш.
| |
Тема
|
[re: Timo]
|
|
Автор |
hidrazin4o (старо куче) |
Публикувано | 01.06.14 12:28 |
|
Стига си се бъзикал с човека.
Оборотите - с честотен инвертор.
Да намалиш налягането в изхода не ти трябва такова нещо. По магазините за тази цел има регулатори на налягане.
| |
|
налягането се регулира с байпас от входа към изхода с некъф спиртелен кран
| |
|
Метода на "пантата" който ти е предложил байпас е най-доброто решение в твоя случай, просто тези помпи хем са монофазни хем и по спомени са с центробежен изключвател. С други думи ако оборотите паднат под тези на изключвателя ще работи постоянно пусковата намотка и от там ще ти изгори.
Не съм запознат със случая но да си се замислял за готов хидрофор?
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
[re: hidrazin4o]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 01.06.14 18:00 |
|
Толкова разбирам толкова казвам инак с байпас или регулатор е най добре но цената му доста височка.
С автротраф става но не трябва както казаха да има центробежен изключвател.
| |
|
Да, мислех си и с редуцил. На Филбо струват 32лв/бр.
Но има друг проблем - водата ми в кладенеца не е много чиста. В нея има разни мръсотийки и за това слагам "едър" филтър на смукателя - да не влизат само най-големите, а малките да минават. Това ме опасява, че ще блокира вентила на редуцила.
любя, тача и милея.
| |
|
Това е много добра идея! Наистина ми убягна този вариант, докато умувах за решение.
Сърдечно благодаря!
любя, тача и милея.
| |
|
Разбира, че има центробежен включвател. Преди повече от 10 год го бях малко ремонтирал, понеже задържаше. Тогава за последно сменях лагерите на мотора.
Байпасния вентил май се очертава най-елегантното решение, а и най-евтиното.
Всъщност ми идва на ум и развие на идеята.
Смятам да ползвам помпата за автоматично напояване. Тя и сега си напоява, но на майка ми вече й тежат годинките за да ходи често до ранчото и да пуска помпата.
За това варианта който ми хрумна е автоматично включване и изключване на помпата и система за капково напояване.
любя, тача и милея.
| |
|
С байпас ми изглежда най-евтино. ще ми коства един вентил, тройник и парче маркуч допълнително. Тези неща струват по няколко лева.
С инвертора може би е най-ефективно в енергийно отношение, но това че има центробежен включвател май го игнорира напълно като вариант.
Освен да го махна, има инвертори които могат да вършат и неговата работа, но май са скъпички.
любя, тача и милея.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|