Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:39 10.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема 13.8 V 15 Aнови  
Автор MC2010 (новак)
Публикувано17.03.14 07:50

Разглеждах много схеми на захранващи блокове 13.8 V/15А, но не търся курсов проект, а нещо, което е изпробвано :-). Някой е правил подобно токозахранващо устройство, някакви препоръки и т.н.

Харесъл съм ето тази схема, но L723 нещо не ми харесва :-)

Тема Re: 13.8 V 15 Aнови [re: MC2010]  
Автор hidrazin4o (старо куче)
Публикувано17.03.14 09:14

Много си е добра тая 723. И защо точно 13,8? Ако те устройват 12 волта - едно захранване от комп. Ако все пак трябва да е 13,8 няма проблем да се преработи.
Погледни темата по-надолу:

Автор dian_dimitrov-60955 (uguoT)
Публикувано17.03.14 09:21

Преди време се бях засилил да си правя от преработено компютърно захранване с TL494 - схемата беше от една руса книжка "зарядни устройства" или нещо такова в електронен формат. Ако те интерисува да търся книжките?

намерих ги :)

линовете са активни 120 часа, гледаш 2-рата книжка 57 лист или 110 и 111 страница, АЦП-то можеш спокойно "да го резнеш" и на негово място да сложиш такъв волтмер:

или нещо подобно което си мери само напрежението, ако не ти се чака евтина доставка от китайско има ги из продавалника по 5-15 лева.

Редактирано от dian_dimitrov-60955 на 17.03.14 10:44.

Автор LZ5PL (новак)
Публикувано17.03.14 15:56

Схемата сигурно е добра, но ми е доста сложна.
От 15 години захранвам радиостанцията си с една самоделка, но за съжаление нямам под ръка начертана схемата. Станцията консумира на предаване стандартните 20 А при което изходът на захранването малко "кляка" (трансформаторът е за 12 А), но не съм имал досега лоши оценки за качество на сигнала, така че не се наложи да търся по-мощен трансформатор.
Ще се опитам да обясня схемата, дано в общи линии стане ясно.
Имаме трансформатор 220/20 V, 12 А (такъв имах готов, иначе 18 V е достатъчно) -> грец -> кондензатор 10 хил. микрофарада -> стопяем предпазител 25 А -> стабилизатор 7815 в метален корпус, който управлява 4 бр. паралелни 2N3055 -> кондензатор на изхода 500 мкф шунтиран с 1 нанофарад -> паралено на изхода делител -> от него при превишаване на напрежението над 15 V се отпушва бързодействащ тиристор, който шунтира изхода и предпазителят изгаря преди пренапрежението да е повредило радиото (изпробвано е !

). Падът върху транзисторите докарва изходното напрежение до около 13,5 V. Сигурно може да се подбере по-точно да стане 13,8 V, но не виждам особен смисъл.
Разбира се има и разни сервизни удобства - ампермер и волтмер на изхода, мек пуск (входният електролит е голям и съответно пусковият ток може да гори предпазителя на страна 220 V).
Ако някой се интересува може да потърся схемата. Няма нищо специално, като я правих основният проблем беше да намеря подходяща кутия и да направя механичния монтаж.

Тема Re: 13.8 V 15 Aнови [re: dian_dimitrov-60955]  
Автор MC2010 (новак)
Публикувано17.03.14 19:14

Благодаря за линка - много интересна книга, а има и други полезни неща в нея.

Тема Re: 13.8 V 15 A [re: hidrazin4o]  
Автор MC2010 (новак)
Публикувано17.03.14 19:16

13.8 V +- 10%, за една радиостанция е

.
Не съм пробвал със захранваща блок от РС, вероятно ще вкарва някакви смущения.

Тема Re: 13.8 V 15 Aнови [re: LZ5PL]  
Автор MC2010 (новак)
Публикувано17.03.14 19:29

Видях подобна схема, докато търсих в нета - това си е класическия захранващ блок, но вместо 2N3055, са използвани KD607. Има предпазител на +, който изгаря, когато се отпуши тиристора при повишено напрежение, след пробив на някой от силовите транзистори и т.н.
Електролитните ми кондезатори 2 бр. по 22 000 мкф, стари български от 1984 г.
Не са работили никога, но нямам идея как да ги проверя дали са изправни в момента.
Ако намериш схемата, качи я да я видя.
Гледам схемата на ASTRON, защото нали са "маркови"

Автор dian_dimitrov-60955 (uguoT)
Публикувано17.03.14 19:54

Щом е 13.8 +/- 10% то това е автомобилна радиостанция, спокойно би трябвало да работи на 12 волта. Това за брумовете от захранващия блок от PC до някъде си прав, но ако намериш някой стар Fortron дори без преработка мисля няма да имаш ядове с брумовете, при евтините китайци им ги няма изходящите филтри и може наистина да пищи и вкарва шумове. Ядовете за които се сещам са му защитите, като решиш да предаваш и дръпне повече ток и може да сработи защитата и да изключи.

Друг вариант за който се сещам е.... импулсен траф за лунички :) само гледай да набараш някой захранване с чип и да можеш да буташ обратната връзка. Когато си на високата честота филтрите ще са ти много по-малки от колкото при 50 херца и от там цената на блока ще падне доста. Друг вариант - стар акумулатор и го захранваш с малко зарядно 3-4 ампера.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.