Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:43 07.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Тема Електронни везнинови  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано24.11.13 01:11

виждали сте по магазините за електроника, че се продават везни за да се тегли човек на тях. Цените им са от 18 до около 70 лв. (за марковите)
Някой знае ли на какъв принцип са изградени?
Ниската им цена, нищожната им консумация и приемлива точност... едно само знам, че не са на тензодатчици.

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Тема Re: Електронни везнинови [re: Aлaдин]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано24.11.13 01:25

Напротив точно на тензодатчици са и са 4 броя. При почукване на везната се установява грешка и чека се включва след извесно време минава на стенбай.
Не са като професионалните тензо но ако решиш да ги ползваш за малки модели стават.
Първата ми работа беше да му видя карантията.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Автор Chasing Rabbits (некой си)
Публикувано24.11.13 09:56

Тук един човек си е задал същия въпрос, и става ясно, че се ползва резистивен мост, само в едното рамо на моста е свързан сензора, който много вероятно е тензодатчик. Само че аз си мислех, че е по-скоро резистивен датчик, който реагира на натиск, а не на разтягане, каквито са тензодатчиците по мои спомени.
Ако е тензодатчик, значи трябва да има някакъв материал, който да има известна еластичност на натиск, но да е линейна, или съобразена с характеристиката на тензодатчика, за да се получи що-годе линейно показание.

П.С. Сетих се за дискусията ни относно термометрите. Наскоро прочетох някъде, че тези битови медицински термометри показват доста вярно и точно, ако се мери температура в устата, под езика например. А под мишницата не, както показва и моя и не само моя опит. Може би проблема е не в точността на измерването, а в термопроводимостта. Явно при наличие на течност (слюнка) сензорът се загрява до нужната температура, а подмишницата се разчита на допир на кожата. Явно при живачните това работи, а при електронните - не. Не знам защо.

Редактирано от Chasing Rabbits на 24.11.13 09:59.

Тема Re: Електронни везнинови [re: Timo]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано24.11.13 17:48

Интересно ...
А тензодатчиците не предполагат ли относително голям ток?
Асъщо разгледах няколко кантарчета външно, захранваха с по 1 или 2 батерии от типа 2032.

любя, тача и милея.

Тема Re: Електронни везнинови [re: Chasing Rabbits]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано24.11.13 17:56

По моите разбирания понятието тензодатчик включва целия комплект, т.е. еластичното тяло и залепената върху него лепенка с тензорезистора.
Има конструкции за натоварване на опън, както и такива на натиск.
Във Варна има една фирма ("СТИВ") която изработва тензодатчици, като си купуват трите им компонента (лепенка,лепило и еласт. тяло). Но те правят промишлени везни. Еластичното тяло така се изчислява, че да бъде винаги в зоната на еластични деформации.

ПП Относно термометрите ... аз лично като сверявам показанията на 2 термометъра предпочитам да го правя в съд с течност, ако обхвата на температурите го позволяват.

любя, тача и милея.

Тема Re: Електронни везни [re: Aлaдин]  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано24.11.13 18:02

Тези тензодатчици ги има и в Ибей, обаче е по-евтино да си скопиш един кантар от Кауфланд за 15 лв. Аз си извадих два датчика и вече 3 месеца работят при тежки условия безотказно.
Датчиците ги има в по-добро и в по-калпаво изпълнение. Аз попаднах на по-доброто със по-масивна тензогреда без нитове. Един датчик е един полумост и е доста чувствителен. Ако не се лъжа дава 2мВ/5В/кг.
Там, където съм го сложил сигурно го блъскат със 300-400 кг, като на кантара му дават макс 180 кг. Обаче аз му дадох по-малко от 0,5 мм междина и той си забива в упор без да изпита пластична деформация.

Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Тема Re: Електронни везнинови [re: Exhemus]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано24.11.13 18:06

О, благодаря за съвета!
То май за много неща стана тъй, че е по-изгодно да се извади някой чарк от вече готово изделие

любя, тача и милея.

Автор Chasing Rabbits (некой си)
Публикувано24.11.13 18:35

Е да де, ама за медицински цели...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.