Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:41 04.05.26 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Солар и Леднови  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано01.11.13 23:47

Не ми се мисли а и не можах да намера схема.
Има ли някой тъпа схема на солар-лед което да работи с батерии, лед диоди и отделно захранване на 220в.
Идеята ми е следната, не винаги има слънце достатъчно да зареди батериите а именно да се зареждат батериите през деня на ел.мрежа а вечер да се включеат диодите да светят.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: Солар и Леднови [re: Timo]  
Автор dian_dimitrov-60955 (uguoT)
Публикувано02.11.13 21:14

нещо такова?

само трябва да му "забраниш" да работи мрежовото захранване когато зарежда от мрежата.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Солар и Леднови [re: dian_dimitrov-60955]  
Автор neznaiko22 (член)
Публикувано03.11.13 13:33

А да се направи схемата от градинските лампи със
съответна преработка де?
В случая, за да заработят лампите от батерията ще трябва
да се изкл. мрежовото захранване.

Публикувано03.11.13 17:36

По скоро това:

С млко преработка но в основата е твоeто предложение.
На тъмно си включва, зарежда батерията от сл.панел и от ел.мрежа.
Благодаря!

Редактирано от Timo на 03.11.13 21:13.

Автор dian_dimitrov-60955 (uguoT)
Публикувано03.11.13 21:36

да де ама...
Вярно че си противореча ама... по спомени КПД-то на малките трафове е под 50% така че постоянно включения траф няма ли да "изяде" повече енергия на празен ход от колкото ще се икономиса от солара? ако солара захранва реле което да изключва трафа от мрежата?. И дали няма да се зареди от мрежата преди да напече достатъчно слънцето за да започне солара да зареди въобще нещо?

Колкото до диодите бих ти препоръчал да им направиш "драйвер" нещо такова:

А бе вариации много въпроса е да ти хареса на теб и да ти върши работа, погледни раздела "схеми" на радиолоцмана и от там раздела "осветление" - понякога има добри попадения, просто това беше първото за което се сетих.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор dnaunseq (пристрастен)
Публикувано03.11.13 22:54

Нашият дизайн се прояви.

От мрежата не трябва изобщо да зареждаш батерията. От мрежата трябва директно да светиш диодите (когато батерията е празна). А батерията да се зарежда само от слънце (освен ако не е предназначено за аварийни приложения).

Тема Re: Солар и Леднови [re: dnaunseq]  
Публикувано03.11.13 23:08

За пофта е, за да светят само вечер и да не им свършва батерията а относно тока колко да изгори?
Имам градински ламби и те си работят с енергоспестителите но вътре ще им пусна по един диод, когато ги изключа вечер да отбелязва летището.

Схемата не е довършена за сега е на идеен проект и симулация, така че давайте предложения и забележки. Мисля че е практична.

Публикувано03.11.13 23:17

Има и друг вариант. Горе-долу засичаш към колко им свършва светенето (след 3-4 часа) и тогава за същия час с програматор за време включваш други диоди от мрежата и си готов без да пипаш поялник, всичко със закупени компоненти от магазина. (ПП: с програматора няма да харчиш и ток в "stand-by").

А за цялостно интегрирано решение, да трябва си схема.

Автор hidrazin4o (старо куче)
Публикувано04.11.13 10:19

Това солар-лед го направи само лед. Изхвърли соларните клетки и оттам нататък всичко става лесно и ясно. Щом имаш до тях кабели соларчетата стават излишни. Пък и по-евтино става, и по-сигурно, и надеждно.
Ето, и при мен има проблеми със соларните клетки.

Редактирано от hidrazin4o на 04.11.13 10:24.

Тема Re: Солар и Леднови [re: hidrazin4o]  
Публикувано04.11.13 11:16

Зависи, солара има фючъръстичен изглед. Т.е., също е въпрос на стил. Хората обичат да демонстрират просперитета си, пускаш някакви светлини на жените и други подобни. Обаче в случая го правиш без да хабиш невъзобновяеми ресурси.

Иначе ако затвориш соларите в мега-централи и всичко минава по едни дебели старомодни кабели, някак си се губи контакта с технологията. Аз като си взема "Technics" искам уредбата да ми е вкъщи, да я пипам, да я показвам. Има ниша и за двете.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.