|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Как да заредя предмет със статично електричество?
|
|
Автор |
the_cursed-168118 (ще се върна) |
Публикувано | 26.10.13 22:23 |
|
Здравейте, някой може ли да ми обясни, как мога да заредя предмет със статично електричество?
Знам, че като натрием целофана от цигарената кутийка във вълнен плат, после не можем да се отървем от него, защото започва да лепне... но ми трябва нещо по-силно и за по-големи предмети (вероятно, същия метод на зареждане ще е подходящ и за въпросното целофанче де).
| |
|
| |
|
Това ми изглежда доста фантастично... На мен ми трябва нещо за в домашни условия и без разходи.
Да речем, как да заредя голямо парче целофан вкъщи без много да му мисля...
Като стана въпрос, кой материал се зарежда най-лесно и най-силно със статично електричество?
| |
|
Ебонит, плексиглас, стиропор ... Въобще голяма част от синтетичните материи.
Без много да му мислиш ставаш овчар или отиваш да пасеш патки. В по-добрия случай - общ работник.
| |
|
Ти да не мислиш, че е лесно да си овчар? Не е само да вървиш и да псуваш - трябва да знаеш всичко за овцете... Даже си има и училище за овчари (спвц. "Оператор на биологична единица" в селскостопанския техникум).
Хайде сега - често се случва и много хора го правят в дома си (наелектризирват нещо, да не си помислиш друго) ако им потрябва. Не е нужно да строиш цял генератор за да заредиш едно парче целофан. Само дето не знам как се прави.
| |
|
Има машинки които се ползуват точно за измерване на това нещо и за неутрализацията на статичното електричество ! Ако чак толкова настояваш може да намеря такива работи ако искаш
| |
|
Аз искам да го създам (да заредя предмет), а не да го неутрализирам.
Какво ще стане, ако взема един кабел, в единия му край, вържа за всяка жичка по едно станиолче (алуминиево фолио), а в другия край сложа един щепсел. После, включвам щепсела в контакта и приближавам станиолчетата до целофана (или предмета който искам да заредя)... Ще стане ли нещо?
И, от какво зависи дали предметът ще се зареди положително (с излишък на протони) или отрицателно (с повече електрони)? От материала на предмета или от начина ма зареждането (или от нещо друго)?
| |
|
Обясни какво искаш да правиш.
Зарежда се с високо напрежение, но постоянно, това от контакта не върши работа. И това с протоните, не го пиши, защото не е съвсем така. Протони не се избиват толкова лесно
П.С.
И изобщо ако вземеш да включваш щепсели, може да ядат жито твоите роднини и близки.
Редактирано от Chasing Rabbits на 27.10.13 15:04.
| |
|
Какво ще стане, ако взема един кабел, в единия му край, вържа за всяка жичка по едно станиолче (алуминиево фолио), а в другия край сложа един щепсел. После, включвам щепсела в контакта и хвана двете станиолчета.
Ще се наелектризираш здраво. Гарантирано!
| |
|
Какво "по-точно" искаш да ти кажа? Това ще правя - ще наелектризирам целофан (може и нещо друго).
Доколкото прочетох в нет-а, положителния заряд се получава от увеличаването на протоните, а отрицателния - на електроните. Това, че електроните стават повече, не значи, че протоните се "избиват", а, че идват още електрони...
Разбра ме за какво говоря, но не отговори как се получава положително и отрицателно зареждане. От какво зависи? От материала който зареждаме или от метода на зареждане?
Е, като отъркам целофанчето от цигарена кутийка във вълнената си фланела и то започне да лепне навсякъде... да не би това да е "високо и постоянно напрежение"?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|