Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:00 06.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Как да заредя предмет със статично електричество?  
Автор the_cursed-168118 (ще се върна)
Публикувано26.10.13 22:23

Здравейте, някой може ли да ми обясни, как мога да заредя предмет със статично електричество?
Знам, че като натрием целофана от цигарената кутийка във вълнен плат, после не можем да се отървем от него, защото започва да лепне... но ми трябва нещо по-силно и за по-големи предмети (вероятно, същия метод на зареждане ще е подходящ и за въпросното целофанче де).

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: the_cursed-168118]  
Автор hidrazin4o (старо куче)
Публикувано26.10.13 23:13

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: hidrazin4o]  
Публикувано27.10.13 00:28

Това ми изглежда доста фантастично... На мен ми трябва нещо за в домашни условия и без разходи.
Да речем, как да заредя голямо парче целофан вкъщи без много да му мисля...

Като стана въпрос, кой материал се зарежда най-лесно и най-силно със статично електричество?

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: the_cursed-168118]  
Публикувано27.10.13 00:37

Ебонит, плексиглас, стиропор ... Въобще голяма част от синтетичните материи.
Без много да му мислиш ставаш овчар или отиваш да пасеш патки. В по-добрия случай - общ работник.

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: hidrazin4o]  
Публикувано27.10.13 01:16

Ти да не мислиш, че е лесно да си овчар? Не е само да вървиш и да псуваш - трябва да знаеш всичко за овцете... Даже си има и училище за овчари (спвц. "Оператор на биологична единица" в селскостопанския техникум).

Хайде сега - често се случва и много хора го правят в дома си (наелектризирват нещо, да не си помислиш друго) ако им потрябва. Не е нужно да строиш цял генератор за да заредиш едно парче целофан. Само дето не знам как се прави.

Автор ramzes1977 (ентусиаст)
Публикувано27.10.13 10:20

Има машинки които се ползуват точно за измерване на това нещо и за неутрализацията на статичното електричество ! Ако чак толкова настояваш може да намеря такива работи ако искаш

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: ramzes1977]  
Публикувано27.10.13 10:33

Аз искам да го създам (да заредя предмет), а не да го неутрализирам.

Какво ще стане, ако взема един кабел, в единия му край, вържа за всяка жичка по едно станиолче (алуминиево фолио), а в другия край сложа един щепсел. После, включвам щепсела в контакта и приближавам станиолчетата до целофана (или предмета който искам да заредя)... Ще стане ли нещо?

И, от какво зависи дали предметът ще се зареди положително (с излишък на протони) или отрицателно (с повече електрони)? От материала на предмета или от начина ма зареждането (или от нещо друго)?

Автор Chasing Rabbits (некой си)
Публикувано27.10.13 13:39

Обясни какво искаш да правиш.
Зарежда се с високо напрежение, но постоянно, това от контакта не върши работа. И това с протоните, не го пиши, защото не е съвсем така. Протони не се избиват толкова лесно

П.С.
И изобщо ако вземеш да включваш щепсели, може да ядат жито твоите роднини и близки.

Редактирано от Chasing Rabbits на 27.10.13 15:04.

Публикувано27.10.13 14:50

Какво ще стане, ако взема един кабел, в единия му край, вържа за всяка жичка по едно станиолче (алуминиево фолио), а в другия край сложа един щепсел. После, включвам щепсела в контакта и хвана двете станиолчета.

Ще се наелектризираш здраво. Гарантирано!

Тема Re: Как да заредя предмет със статично електричество?нови [re: Chasing Rabbits]  
Публикувано27.10.13 16:09

Какво "по-точно" искаш да ти кажа? Това ще правя - ще наелектризирам целофан (може и нещо друго).

Доколкото прочетох в нет-а, положителния заряд се получава от увеличаването на протоните, а отрицателния - на електроните. Това, че електроните стават повече, не значи, че протоните се "избиват", а, че идват още електрони...
Разбра ме за какво говоря, но не отговори как се получава положително и отрицателно зареждане. От какво зависи? От материала който зареждаме или от метода на зареждане?

Е, като отъркам целофанчето от цигарена кутийка във вълнената си фланела и то започне да лепне навсякъде... да не би това да е "високо и постоянно напрежение"?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.