|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Монитор зелен цвят
|
|
Автор |
Roadster_AMG (непознат
) |
Публикувано | 02.09.13 23:19 |
|
Здрасти! Първо искам да кажа, че съм нов в електрониката хоби ми е ама се занимавам по цял ден много ми е интересно
Проблема ми е следния: Монитора ми е от старите (CRT) AOC 7Glr и от доста време забелязвам, че леееко зеленее, но вчера изведнъж стана много зелен изгубиха се всички останали цветове. Оообаче като го тупна и се оправя за известно време, та ме съмнява, че е студена спойка или нещо елементарничко щом се оправя от удар сигурно мога да си го оправя?
На шасито пише: 715a743-2-a p cmpc-s760/s780/s790t/s ама нещо не успях да открия сървис мануал... та... някаква идея къде да търся проблема?
| |
|
поялник тинол, флюс и лупа. След това - евентуално сервиз. Щом е елементарно си го оправи.
| |
Тема
|
Re: Монитор зелен цвят
[re: hidrazin4o]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 03.09.13 01:36 |
|
Успехът се гради на знания и собствена религия!
| |
|
При така зададен въпрос отговорът е един - сервиз.
| |
|
Може и да е лоша спойка, може и да е нещо друго, например проблем с кинескопа.
Проблеми от типа лоша спойка са често много трудни за откриване. Оправянето е елементарно, но не винаги можеш лесно да откриеш къде е точно. Понякога трябва хубава лупа и часове почукване и пак няма откриване къде е.
Общо взето тези проблеми, които се появяват и изчезват когато си поискат са най-проблемни :)
Често пъти и в сервиз да го дадеш, там няма да направи магарията и ще ти го върнат като оправен, или като неоткрит проблем, а при теб пак ще си го има.
Е зависи от сервиза де. В някои не им се занимава, а други коректно ще ти кажат.
Най-лошото в случая е, че отнема много време, а времето е пари, и никой не иска да губи пари/време за оправянето на проблем, който няма да се рентира.
Аз имах навремето един страхотен огромен CRT монитор, имаше чудна картинка, ползвах го за нелинеен монтаж. Но с подобен проблем на твоя, губеше му се червения цвят. Но беше в гаранция и предпочетоха да ми го сменят вместо безуспешно да се опитват да разберат какъв е проблема.
А на мен проблема ми беше, че го смениха с по-новия модел, който обаче не беше толкова хубав. Менюто му беше орязано, и картинката не можеше да се сравнява с тази на стария, но пък работеше и трябваше да се примиря.
| |
|
Както вече споменаха колегите съфорумци, вероятната причина действително е студена спойка, която за съжаление е доста трудна за откриване.
Досега два пъти съм се борил с подобни неща, като и в двата случая спойката беше на платката, поставена на кинескопа - разпознава се лесно при усукването й и загубата или появата на цветовете. Аз лично не си играх да търся конкретна спойка, а презапоих всички (не бяха кой знае колко) и проблемите изчезваха.
Препоръчвам ако ще се занимаваш - да не пипаш регулиращите елементи, поставени върху кинескопа и да не разместваш отклонителните системи.
ВАЖНО: В мониторите има доста високи напрежения, така че спазвай всички правила за безопасност при работа с ел. ток!
Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!
| |
|
Ако наистина смяташ, че ще се справиш - дерзай!
| |
|
Както са ти казали колегите най-често проблема е на платката на кинескопа, видеоусилвателите доста греят и от топлинните разширения и свивания спойките се пукат, личат си от километри, имах монитор който правеше такъв проблем, видеоусилвателите бяха с дискретни крайни транзистори и още на пръв поглед си личаха скапаните спойки, след презапояване заспа, обаче съществува вероятност при теб да е някъде другаде проблема, и да се окаже доста труден ремонта, но първо виж това.
Тролеите напред!
| |
|
Я да ръсна малко мозък и аз
Обикновео кабелите са доста стабилни НО когато се клатят (кабела си виси зад масата и някой го подритва) се пречупват или при куплунга на компютъра или при излизане от монитора - там пък ако монитора се клати при клатене на масата. Я вземи и си изтегли програмката Ntest за да видиш цветовете и разклати кабела и виж да не да се появи/изчезне някой цвят.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
Re: Монитор зелен цвят
[re: Диaн]
|
|
Автор |
нekoй cи (некой си) |
Публикувано | 03.09.13 22:35 |
|
Възможно е, но аз досега не съм видял прекъсващ такъв кабел.
Виждал съм кофти VGA кабел китайски, който е твърде тънък и зле екраниран, съответно се вкарва брум или моар в изображението.
Но разбира се, и това, което казваш е възможен сценарий.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|