Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:10 14.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема GPSнови  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано09.08.13 01:33

Темата не е много за този клуб, ама знам, че тук има хора които ползват смартфоните си интелигентно. И понеже не ща да си правя регистрации из други клубове за това ще ви питам за нещо дето не ми е ясно.
Има ли телефони (като марка или модел) които да имат идентична навигация като тази на класическите устройства за навигация?
За какво иде реч. Искам да си купя смартфон, ама да го съчетая и с навигация, щото това нещо го ползвам 3-4 пъти в годината. И не ми се дават 300 кинта за толкова рядка употреба.
Моето проучване показа следното. Истинските навигации работят с GPS спътници или с руската ГЛАСНОСС (май така се казваше), Конектват се с нея, софтуера триангулира отстоянията от тях и ти определя местоположението. Телефоните обаче масово ползват т.нар. A-GPS (asosiated)т.е. "квазинавигация". Доставчика на мобилна услуга изпраща чрез клетките си сигнали на базата на които се оптределя положението.
Доколкото разбрах единствено Нокия Лумиа предлагат истинска GPS със спътникова връзка, понеже можели да определят положението и с извадена СИМ карта. Това добре, но в характеристиките на продуктите си самите Нокия пишат че телефоните им били с A-GPS. На кое да вярвам тогава?

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Редактирано от Aлaдин на 09.08.13 01:35.

Тема Re: GPSнови [re: Aлaдин]  
Автор RC (старо куче)
Публикувано09.08.13 08:30

В отговор на:

с руската ГЛАСНОСС (май така се казваше),

ГЛОНАСС

---------------------------------

Автор Timo (собствен ник )
Публикувано09.08.13 11:53

Аз съм с Галакси и има всичко. Работи идеално даже може да си го ползвам като дистанционно.
Пере, Готви,Чисти

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: GPS [re: Aлaдин]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано09.08.13 12:36

Сега... ползвам оригинален GPS (китайче всичко по кутията беше с йероглифи няма как да го сбъркаш) и телефон HTC (и той оригинален) та имам поглед на нещата.

В общи линии и телефоните ползват спътниците които ползват големите им събратя НО при първоначално включване докато "си намери спътника" минава време и се ползва хитринката A-GPS или казано по нашенски - намира грубо според клетката на оператора къде е и къде са спътниците (ползва няколко кб мобилен интернет ама оператора таксува първоначални 100) и вече си включва само корекциите на местоположението (иначе влачи инфо от спътника и го изчислява). След като го изчисли вече си има точността на големия който си ползва изцяло спътниците. Ако не искаш да ти влачи нет - просто можеш да изключиш функцията а-гпс ама тогава телефона ако е на "гпс-сянка" и не може добре да "види" спътниците и може да се "закача" и 20 минути в града, на полето няма проблем. Има и телефони само на а-гпс така че се чете внимателно.

Колкото до софтуер и т.н. мини и разгледай форума:

В общи линии моята навигация (телефона и той) е с Win Mobile така че можеш да и закачиш Igo, Garmin, Ozi explorer, Tom Tom и още нещо ама не помня какво беше. Ако се закачиш а Гармин си им клиент "до живот" - не си струва високата цена сякаш, по-добре вземи китайче на половин цена. Ако вземеш телефон с андроид из форума има обяснено как и какво се инсталира - мисля че можеш да сложиш IGO и Гармин.

В общи линии - ползвам навигацията рядко но в сравнение с телефона макар че са с един и същи софтуер навигацията е много по-добра - по-бързо засича местоположение, по-рядко губи сигнал и се чува по-добре.

Ако нещо те интерисува питай ще отговарям до колкото знам мога и да ти потърся още малко информация. Като софтуер препоръчвам Igo - картите се обновяват относително често.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор scanner_ (сканерист)
Публикувано09.08.13 13:39

Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят за GPS системите (и GPS на американците, и ГЛОНАСС на руснаците) е, че устройствата изчисляващи координатите са ПРИЕМНИ устройства. Те не се "кънектват" с никого. Те приемат сигнали от спътниците, триангулират и изчисляват позицията.
A-GPS означава Assisted GPS. Това е подпомагане на GPS системата, чрез активно изтегляне на ефемеридите на GPS спътниците, като по този начин се намалява рязко времето от (студен) старт на приемника до получаването на първата валидна позиция. Това изтегляне може да стане чрез GPRS/3G или пък WiFi - според както е настроен телефона. С или без A-GPS, навигационния приемник ще си работи, но във втория случай му е необходимо повече време за даване на координати. Независимо от платформата на смартфона, можеш да намериш доста програми и карти. Аз ползвам андроид и Sygic и съм много доволен.

Тема Re: GPSнови [re: Диaн]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано10.08.13 00:56

Мерси, Диане!
От този проблем с навигациите съм си патил - с Гармин-а на един мой приятел преди 2 год се лутах по улиците на Брюксел, понеже се шашваше от отраженията на сградите.
А иначе нета в чужбина, доколкото знам, си е направо резачка, за това някои си го изклюват да не стават големи сметки...

любя, тача и милея.

Тема Re: GPSнови [re: scanner_]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано10.08.13 01:00

Абсолютно си прав за конекването

Благодаря за информацията!

любя, тача и милея.

Редактирано от Aлaдин на 10.08.13 01:01.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано10.08.13 11:28

Проблема не ти е в шашването от отражението, в интерес на истината ти казах каква е точността (10 фута мисля радиус), отделно като загуби някой спътник (работи в гигахерцовия обхват) и започне да води само по 2 спътника и някакви интерполации точността започва да пада. Отделно в софтуера на навигацията има отметка "стой на пътя" която много хора пренебрегват - т.е. ако отметката я няма те разкарва по околните ниви - ако я има те държи върху най-бликия път. Като се насложи всичко това в градове на които има тесни улички на гъсто и високи сгради повечето навигации имат този проблем с прехвърлянето на съседна улица или завиваш ама си стоиш на улицата - моята се стресна така в Габрово в старата част на града по центъра.

Ако ползваш някой смартфон имай в предвид че безплатните навигации може да ти изиграят много лоша шега, Гугълската влачи картите по нет-а Нокиа мапс също - обикновено питат ама ако не отразиш може да олекнеш с 5 мегабайта мобилен нет

ако си пък в държава извън ЕС със сметката става страшно.

По-добре вземи някое китайче 5" (поне на мен ми е удобно че са ми дълги ръцете и ми стои далеко от очите) - имат доста по-добра антена от смартфоните по лично мнение и по-малко се стряскат в градски условия.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: GPSнови [re: Диaн]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано10.08.13 12:15

При положение: щото това нещо го ползвам 3-4 пъти в годината Със смартфон е по добрият вариант, аз имам няколко програми в моят като едната е супер казва се "Real Time GPS Tracker" а другата е малко по неточна но е пътеводител "Навигация" тя си беше в телефона но има отрклонение около няколко метра.
За човек който постоянно пътува е по добре отделен GPS но при положение че ще му трябва няколко пъти няма смисъл. Iphone 5 е ориентиран много добре към навигацията но си е цифра.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Автор нekoй cи (некой си)
Публикувано10.08.13 13:31

Аз често пътувам, и макар че вече познавам наизуст повечето пътища в страната, все пак ми трябва GPS.
Имам опит с китайче, с гармин, и с мобилни телефони - Igo, TomTom, гугъл навигация в андроид и др.
Истината е, че не бива никога да се предоверяваш на навигация. Най-често върши чудесна работа, но понякога подвежда лошо. Независимо каква и навигацията.
Удобно е изчисляването на приблизително време на пристигане.
Ползването на телефон за навигация има следните неудобства - трябва да му сложиш подходяща поставка за да го виждаш постоянно, да му е достатъчно голям екрана, за да не се взираш докато караш, и да е включен постоянно да се зарежда, защото навигацията много бързо му пие батерията.
Освен това ако ползваш някоя система за предупреждение за катаджийски засади и камери, на мобилните телефони това хаби мобилен интернет.
Друго съществено неудобство е, че точно когато ти е най-важно да видиш точно къде да завиеш, и вземе, че ти звънне някой, и ти прецаква навигацията на телефона, т.е. губиш момента и пропускаш кръстовището примерно.
Ако си зареждаш и друг телефон в момента, или трябва да имаш вклячено друго устройство към запалката (аз например постоянно си зареждам батерия за електронната цигара), ти трябва и хубав разклонител за запалката. Такива не се намират лесно, има предимно много китайски боклуци, с тънък проводник, и често прекъсващи, което къса нерви на път.
Впрочем същото важи и за гармин, или друга специализирана навигация.
Китайчето, което съм ползвал, е с голям екран, и някакъв специален орязан уиндоус, но често софтуера му прави номера, посочва грешно име на село, през което преминаваш, често иска да направиш обратен завой, и да се върнеш от там откъдето си тръгнал, за да можеш да продължиш към желаната дестинация, и други подобни кретении, поради което се отказах от китайчето.

Гармина е горе-долу хубав, макар че и той дразни - често поради неточност в определянето на местоположението и бавен процесор закъснява с подаването на информация точно къде да завиеш. Това мисля е избегнато при по-новите със системата line assistance, но не съм го ползвал.
Въпреки постоянното обновяване на картите и добавяне на нови населени места, говоря за България, често като ти трябва да идеш в някое забутано село, и се оказва, че гармина не го знае, или по никакъв начин не може да ти помогне за адрес там, улици и такива неща.

Моето мнение е, че телефона, макар и да върши работа като навигация, все пак е по-добре да се ползва специализирано устройство. В твоя случай, щом рядко ще ползваш, може и да ти свърши работа. Макар че не е нужно да даваш 300 лева, в продавалник, в дата.бг и на други места може да се намери на доста по-ниска цена втора употреба, но запазен и да ти върши същата работа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.