|
Тема
|
Модулатор
|
|
Автор |
mr Chaos (somebody) |
Публикувано | 02.05.13 11:11 |
|
Някой може ли да предложи проста схема, която да модулира високочестотни правоъгълни импулси (около 40 50 килохерца) със нискочестотни такива (около 3 4 килохерца) ?
Импулсите са положителни и се подават от външни генератори.
| |
|
еми е
| |
|
Това го знам. Трябва ми схема която работи с външни генератори, не със вътрешни връзки между интегралите.
| |
Тема
|
Re: Модулатор
[re: mr Chaos]
|
|
Автор |
RC (старо куче) |
Публикувано | 02.05.13 14:43 |
|
Питаш какъв външен "ключ" с минимално количество елементи м/у изходите на двата генератора да има за да се получи на общия изход 40-50kHz модулирани с 3-4kHz ?
Ако ниската честота не беше kHz "схемата" ти е едно реле с един нормално отворен контакт.
Нискочестотния генератор управлява релето, а към NO контакт ти е свързан високочестотния.
Това правят и п/п елементи в ключов режим.
Не си уточнил какво излиза от генераторите освен, че импулсите са положителни и каква товароспособност трябва да има изхода както и неговото ниво.
---------------------------------
| |
Тема
|
Re: Модулатор
[re: RC]
|
|
Автор |
mr Chaos (somebody) |
Публикувано | 02.05.13 15:45 |
|
Това май ще свърши работа. Ясно ми е че това си е реле, просто не знаех как да го направя с транзистори простичко.
Изходното ниво ще е 2 3 волта най-много. Мощността части от вата.
| |
|
Този модулатор ти е нужен за да преместиш спектъра на нискочестотния си сигнал, явно.
С модулатора, предложен дотук резултата е амплитудна модулация на носещия правоъгълен сигнал. Ако модулаторът работи в режим на голям сигнал на модулиращия вход, за което изглежда си говорите, (на управляващия вход на ключа), тогава носещия сигнал ще се загубва напълно за интервалите, в които ключът е отворен. В тези периоди приемната страна е благосклонна да демодулира амплитудата на шума, ако входът не е наситен. А за да бъде наситен е необходимо да има DC връзка на приемното стъпало с изхода на модулатора.
Ако връзката със следващото стъпало е по AC път, тогава за преместване на спектъра отново в ключов режим на модулатора: модулаторът става съвсем прост - логическа схема XOR, т.нар. управляем инвертор.
С това се получава фазова манипулация на 180 градуса на носещия сигнал, като носещия сигнал се излъчва без прекъсване с номинална еднаква амплитуда и входът на приемното стъпало е постоянно наситен в едно от двете си състояния. И това прави приемника нечувствителен към шум.
Редактирано от Bpeдитeл на 02.05.13 20:20.
| |
|
Трябва ми схема която да включва и изключва носещия сигнал с честотата на модулиращия.
| |
|
Тогава вече я имаш тази възможност. Успех!
| |
|
|
|
|