Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:25 18.11.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Завъртащ трансформаторнови  
Автор eltehnik (непознат )
Публикувано05.04.13 12:33

Как е правилно да се каже?Завъртащ или въртящ трансформатор.
В единствината литература в която съм срещал тази машина,пише
че правилно да се каже завъртащ,а не въртящ защото роторът не
се върти а се завърта и Кт зависи от този ъгъл.

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: eltehnik]  
Автор нekoй cи (некой си)
Публикувано05.04.13 12:58

намерих ето този материал по темата

Разгледано е доста подробно. Само дето не се казва къде намира практическо приложение. В тази литература се нарича завъртащ се трансформатор, без повече пояснения, не знам дали говориш за същото.
Аз честно казано досега в практиката си не съм срещал подобно животно, но вероятно има места, където употребата му е уместна. За мен това е датчик, сензор за ъгъл на завъртане. Това което видях е, че има с линеен коефициент, както и с коефициент, пропорционален на синуса или косинуса на ъгъла на завъртане.
На теб за какво ти трябва?

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: нekoй cи]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано05.04.13 13:13

Ей човек... подмлади ме с близо 15 години

Иначе това "чудо на техниката" колкото и безмислено да се струва на някой, преди 20 и повече години е нямало алтернатива. В общи линии това си е аналогия на добрия стар ЛАТР (автотрансформатор) който всички познаваме - връткаш с ръчката и на изхода получаваш плавно изменение на напрежението до това което ти трябва. Тук пак плавно безстепенно се изменя изходното синусоидално напрежение със запазване на честотата НО нямаш триещи контакти като при автотрансформатора, правят се с мощности до няколо десетки киловати. Къде се ползва? вече май никъде то няма промишленост. Такива чудесии съм виждал с размери 100х100х150 см, въртеше се с редуктор и ел.двигателче виж за мощност не се сещам.

Мисля че е по-правилно човека насреща да те разбере за какво става въпрос не като единия от бившите ми шефове който зададе въпроса "ама това нещо на колелца ли е? дето да можеш да го завъртиш в удобно за работа положение?"

Опс, тъкмо гледам че си извадил нещо не от големите машини а от микромашините - това се ползва не за трансформация а за следене на ъгъл.
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Редактирано от Диaн на 05.04.13 13:18.

Тема Re: Завъртащ трансформатор [re: нekoй cи]  
Публикувано05.04.13 13:15

Да същата е машината за която питам. Прилагало се е(преди околу 50 години) ,на рулевото устройство за задаване на ъгъл на завъртане на рула на кораба,в автоматиката.
Едно време в Морското ни казаха ,че се казвало въртящ трансформатор,аз го четох по друг начин.Точно затова попитах за мнения.
Според обяснението което четох се казва,че това са трансформатори с променлив ,коефициент на трансформация зависещ от ъгъла на завъртане на ротора на машината.
Книгата е "Електрически Микромашини на Стефан Попадин" Част Втора

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: нekoй cи]  
Публикувано05.04.13 13:19

Материалчето е много полезно,мерси.

Автор sedemsedinudar (непознат )
Публикувано05.04.13 13:45

И аз мога да добавя нещо по въпроса:
Изучавал съм и съм виждал въртящ трансформатор. Използва се, например, в автоматиката по управлението на плавателни съдове, т. нар. автопилот или авторулеви. Въртящият се трансформатор е вид аналогово изчислително устройство (от най-архаичен вид). Името му е именно въртящ трансформатор (не въртящ СЕ трансформатор). За разлика от конвенционалния трансформатор, който всеки знае какво е, въртящият трансформатор притежава въртящ магнитопровод, и като така Кт зависи от степента на застъпване на площите на двете части на магнитопровода. Не е правилно да се казва завъртащ трансформатор, защото той нищо не завърта, обратно, него го въртят. Предполагам, че завъртащ трансформатор се е получило от некоректен превод от чужд език: вижте в речника: rotary transformer или rotatory transformer. Вижте и в уикипедия - има снимки.
Надявам се да съм бил полезен.

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: sedemsedinudar]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано05.04.13 14:50

Така работиха старире промишлени (маслени) електрожени. Мисля че по този начин се смъква и вдига напрежението в трафовете за средно напрежение.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: Timo]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано05.04.13 15:26

При трансформаторите намотките са навити на магнитопровода, само ги превключват насрещно или последователно, при трансформаторите ВН пак същата щуротия ама вече там се превключва под товар.

Това за което говорим е като асинхронен двигател с навит ротор, и вече със завъртането на ротора се изменя и коефициента на трансформация.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор Fordesc (Улав,ама много!)
Публикувано05.04.13 15:47

http://slovored.com/search/polytechnical/%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D1%89+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

http://download.pomagalo.com/911002/Vyrtyashti+se+transformatori+i+tahogeneratori/?search=

Поздрави!

P.S. Погледнете и "Селсини".

Редактирано от Fordesc на 05.04.13 15:48.

Тема Re: Завъртащ трансформаторнови [re: Диaн]  
Автор нekoй cи (некой си)
Публикувано05.04.13 15:55

Да, много приятна тема в която всеки да научи или да си припомни нещо.
Идеята да се ползва такъв трансформатор вместо т.нар. ЛАТР е чудесна, защото за разлика от ЛАТР, въртящия трансформатор осигурява и галванично разделяне.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.