Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:58 15.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Усилвател - кондензаторнови  
Автор TripSeeker (непознат )
Публикувано06.02.13 19:20

Здравейте пак! Сигурно ви е писнало от мен но... :)
Тоя път върпоса ми е следния: Имам един усилвател за 5+1 (реализиран с 2xTDA8947), но захранването, всичко е на една платка. Като го пусна бръмчи (особено на ниските честоти), а дори и без да му подавам звуков сигнал пак си бръмчи захранването. Предполагам някой филтриращ електролитен кондензатор е опукал. Хубавото е, че дори да са на една платка захранването и усилватела, са в 2 отделни секции и от захранващата секция просто отиват 2 дебели писти с 20в. и маса към усилватела. Най-лесното за мен е просто да отрежа секцията със захранването и да му сложа ново. Но не ми се ще. Пробвах да му сложа един кондензатор директно на пистата на захранването - 1000-1500uF - бръмченето почти изчезна. А като му сложих един ми се намери 4700uF - никакво бръмчене - кристален звук. (а между другото забелязах, че от толната страна на платката откъм захранващата секция има рязани писти, добавяни диоди, резистор и кондензатор, но това предполагам е правено от професионалист като е ходило на ремонт - след малко ще добавя снимки). Та какво ще ми препоръчате - да махна добавените елементи и да се опитам да възстановя платката в първоначалния си вид, да пробвам да сменям кондензатори, докъто улуча избушилия, да срежа захранващия блок и да си сложа мое 20в захранване, или (което за мен е най-лесно и изгодно) просто да го сложа тоя 4700uF кондензатор или няколко по 1000uF и да забравя за проблема. Най-важния ми въпрос е - ако просто добавя кондензатори в захранващата верига има ли проблем? може ли сега да свири добре, но след известно време заради това мое действие нещо друго да замине? (най-вече по блока с усилватела ме интересува, иначе по захранването да гърми - майната му).
Общо взето какво ще ми препоръчате в случая? Мерси предварително!

Тема Re: Усилвател - кондензаторнови [re: TripSeeker]  
Автор нekoй cи (некой си)
Публикувано06.02.13 20:06

Първо - какъв е усилвателя - някакъв фирмен или куча марка. Ако е нещо свястно, най-добре възстанови фабричната схема и подмени електролитните кондензатори. Дори да не са точно същите, може по-големи по стойност, и задължително по напрежение. Например ако в схемата имаш върху кондензатора 20 волта, кондензатора трябва да е за 36 или повече волта. Важно е да се спазва полярността.
Ако пък не ти се занимава, просто си остави този кондензатор, който си сложил, щом с него няма брум, само трябва да си сигурен, че е за по-високо напрежение, иначе може да пробие или протече след време.

Тема Re: Усилвател - кондензаторнови [re: нekoй cи]  
Публикувано06.02.13 20:14

Ами куча марка е - изваден от едно двд, ама вади доста мощност (което ме учудва). Ами щом опастността е само за кондензатора - оставям го така. А само последно да питам - ако сложа няколко паралелно по 1000 uF има ли проблем? Същото ли е като 1x4000 uF? благодаря! (просто защото тоя - 4700uf / 25v е мн голям по размер - предпочитам няколко по-мали.)

Публикувано06.02.13 21:38

Не е съвсем същото, но принципно няма проблем да вържеш няколко паралелно. Можеш да опиташ, и ако нямаш брум, оставяй го така.

Публикувано07.02.13 16:26

Ех, колко мразя нескопосани работи значи... явно тоя, който го е правил не е бил най-про! Реших все пак да погледна какво и е на платката и защо са добавени тия елементи и са рязани писти... първо ме съмняваше една интегралка и реших, че просто е изпълнил блок схемата и с елементи. Все пак попроверих тук там, намерих един изгорял диод - смених го, махнах добавените елементи съединих пистите и хоп... усилватела тръгна! Верно, че диода беше на супер кофти място, но на мен ми отне 5 мин. да разпоя нещата, които ми пречеха и да го сменя! Ама не му се е занимавало на човека и що да не резнем пистите и да го побългарим - по лесно!!! Верно - пак има брум, но сега така и така възстанових схемата мисля да тръгна и по кондензаторите поне да си го направя като хората!

Публикувано07.02.13 16:42

Правилно. Добро решение. Успех!

Тема Re: Усилвател - кондензаторнови [re: нekoй cи]  
Публикувано07.02.13 17:39

Само едно нещо никога не ми е било ясно, въпреки, че за вас 100% е елементарно и може да ми се смеете, но... как да си връзвам потенциометрите за увеличаване и намаляване? Достатъчно ли е просто да го вържа на изхода за колоната да минава през потенциометър? (въпреки, че не ми се струва да е така)
И най-вече как да вържа потенциометър на два канала примерно с един да увеличавам и намалявам предните 2, с друг задните, с 3-ти центъра и с 4-ти събуфера? Айде за тон корекции знам, че е нужна отделна схема, но за просто увеличаване и намаляване на звука??? Мерси предварително!

Редактирано от TripSeeker на 07.02.13 17:40.

Автор mitaka.19 ()
Публикувано07.02.13 18:34

Потенциометъра никога не се връзва на изхода за колоната!Само на входа на сигнала можеш да го вържеш.

Тема Re: Усилвател - кондензаторнови [re: mitaka.19]  
Публикувано07.02.13 18:49

Благодаря разбрах! :)

Редактирано от TripSeeker на 07.02.13 18:51.

Автор mitaka.19 ()
Публикувано07.02.13 20:03

И още нещо...(не знам дали знаеш)..единият край на потенциометъра към "маса",другият - към източника на сигнала и плъзгача- към усилвателя.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.