Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:08 03.11.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема ...---... Алтернатива на чип 74247нови  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано27.01.13 00:25

Търся алтернатива на тази джаджа и не мога да намеря, условието е само G или '-' да има. Инак чипа е BCD 7-Segment.
Толкова търсих в бумагите и до никъде а и в нета нищо не засяках.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Тема Re: ...---... Алтернатива на чип 74247нови [re: Timo]  
Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано27.01.13 01:48

Ами това си е bcd to 7 segment decoder. И да не управлява по G винаги можеш да инвертираш изводите. Има и други TTL управляващи по G ама си искат 5 волта и лапат много. Едно 4511 и да му инвертираш изходите няма ли да стане?

Тема Re: ...---... Алтернатива на чип 74247нови [re: hidrazin4o]  
Публикувано27.01.13 02:05

Грешката е моя, лошо съм обяснил без да се съобразя. Искам G сигмента да се управлява дисплея. В таблиците не го дават погледнах и 4511 и е същата работа а не искам да го правя минуса с диод. С чип спестявам 2 пина от ПИКа а така заемам 1 и ми остава само един а ми трябват двата. А програмата е готова само трябва да коригирам бинарите.

Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано27.01.13 10:25

Мдааа... Това писане посред нощите не е добра идея.

Пак нещо не стоплям. Това как да го разбирам и какво точно трябва да стане?
Искам G сигмента да се управлява дисплея.

Автор Уoтcън (новак)
Публикувано27.01.13 12:15

Същия въпрос, Hidrazin40 ме е преварил, не хващам нещо смисъла на цитираното изречение в предния пост. Каква е целта на занятието? Колко разреден е дисплея? Ако са повече от 1 разред, няколко декади ли ползваш в изхода на контролера или синхронно управление с една декада (мултиплексиране на изходите на контролера)? Светенето на сегмент G (хоризонталния по средата), като знак минус ли се ползва? Това отдясно на най-младшия или отляво на най-старшия разред трябва да се вижда? Доколкото разбирам за да ползваш 7447, значи имаш софтуерен брояч в PIC-a и ползваш 3 или 4 от пиновете (примерно ако брои до 7 BCD кода е триразреден). Ако е така, нямаш шанс с да накараш да свети само този сегмент, например чрез подаване на подходяща кодова комбинация на входа на декодера, всички чипове, изпълняващи тази функция (серия 74, серия 4000, руските им аналози) се подчиняват на един и същ стандарт при декодирането, таблиците им на истинност са едни и същи. Декодера е с 4 входа, това значи 16 комбинации (от 0 до 15, т.е. двубайтов код), като от 0000 до 1001 са за цифрите от 0 до 9 а останалите са други комбинации от светене на сегментите, но не и само на един по един. В такъв случай за да реализираш такова нещо ти остава метода с мултиплексиране на изходите на порта на PIC-a.

Тази схема я давам само като пример за мултиплексно управление на дисплея ако е с повече от 1 разряд.

Редактирано от Уoтcън на 27.01.13 12:16.

Публикувано27.01.13 12:24

То не само писането посред нощ а и пиенето май. От мезето ще е.

Sorry.

Тема Re: ...---... Алтернатива на чип 74247нови [re: Уoтcън]  
Публикувано27.01.13 12:35

4 разряден дисплей се управлява от чип с 4 входа и ми трябва минуса. С тази схема си работи но ми заема два пина на пика а те ми трябват за това предпочетох да добавя още един чип но проблема ми е минуса на G сегмента. В таблиците на датшета го няма и немога да му подкарам минуса а с външно подаване към G нестава. За това ми трябва алтернативен чип който поддържа минуса.

Редактирано от Timo на 27.01.13 12:43.

Автор Уoтcън (новак)
Публикувано27.01.13 13:30

По какъв начин си конфигурирал включването на минуса в софтуера, с други думи трябва да имаш сигнал на изход от I/O порта на контролера, предназначен за включването му (на минуса). Интересува ме как си го предвидил това в програмата. Освен това, за да имаш минус в най-старшия разред, той (разреда) трябва да е отделен само за него, което означава че при изобразяване на отрицателно число, оставаш с 3 разреда, защото в най-левия (най-старшия рзред) светва само сегмент G а останалите са изгасени, а и трябва всички цифри от числото да се мръднат с един разред надясно за да може в най-левия да се включи минуса. Най-добре ще е при възможност да покажеш схемата, малко да помисля върху решението. Сега заминавам на работа, довечера в 10 се връщам.

Тема Re: ...---... Алтернатива на чип 74247нови [re: Уoтcън]  
Публикувано27.01.13 14:55

Тема Re: ...---... Алтернатива на чип 74247 [re: Timo]  
Автор V 6O (К.К.)
Публикувано27.01.13 16:21

Има начин, ама няма да ти хареса. С още един чип 4и-не паралелно на входовете на 74247 при 15 (четири единици) на изхода му ще имаш минус за G сегмента. При тая комбинация 74247 не пали никакъв сегмент.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.