|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Локализатор на кабели.
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.12.12 00:42 |
|
Та наложи ми се да търся кабел... изпитаната рецепта с "позвъни на приятел" се оказа неприложима от към финансово естество, и реших да се поразровя за нещо достъпно - оказа се че цената хич не ми хареса. Та реших да мина на варианта "направи си сам". За сега съм намерил това:
Високочувствителен металотърсач тип ВТР-3 (за метални, подземни трасета) на водопроводни тръби, газопроводни, силови и телефонни кабели и др. А. Зотов, В. Харин
В помощ на радиолюбителя N 25, 1966 г.
от тук:
В общи линии - генератор на 2 килхерца (добрия стар 555) и някой интегрален НЧ усилвател за задаващ генератор мисля че ще свършат работа, приемника като го гледам са 4 транзистора ще ги преживея някак.
Някой правил ли е нещо такова? някоя практическа схема? някоя препоръка?
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
| |
Тема
|
Re: Локализатор на кабели.
[re: Диaн]
|
|
Автор |
Timo (собствен ник ) |
Публикувано | 11.12.12 01:20 |
|
За около 50 лв си взех педи време кабелен тракер, върши ми много добра работа. Индицирам с честота кабела и с тракера търся по звук. Златна машинка си е. Иначе ако е под напрежение кабела на уреда си имам такава джаджа мога да определя и дълбочината до 4-6 см с нагласяне на чувствителността.
Успехът се гради на знания и собствена религия!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 11.12.12 07:48 |
|
Зависи на каква дълбочина ти трябва.Като гледам схемата е доста сложна.
За малки дълбочини до няколко см. има готови приборчета.Става и с безконтактен битов фазоуказател като увеличиш площа на накрайника с ламаринка 4х4 см.
Като млад иженер работех точно с такива прибори.Имах и всички схеми на Роботрон.Когато са достъпни двата края на кабела се включва генертор на 1 Khz в единия край,а другият се дава накъсо.Но схемата на приемика е сложничка.Неизвестна е конструкцията на търсачната бубина,понеже е залята с епоксидна смола.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор |
hidrazin4o (пристрастен) |
Публикувано | 11.12.12 10:14 |
|
Като гледам към каква схема се е насочил няма да е за кабел в стена, а по-скоро за подземен. Няма да му е проблем да изпълни тази схема както е решил.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Петков () |
Публикувано | 11.12.12 10:48 |
|
Когато се науча, как се качват снимки, ще Ви пратя и снимка.
Без да ми се обижда никой! - Бобина!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.12.12 13:27 |
|
Схемата хич не е сложна :)
Имаш един генератор на 2000 херца (както казах примерно 555), след него има модулатор на сигнала (555 управлява предния) зависи на какъв кеф съм може и с операционни усилватели да го направя или с някой c-moss зависи какво ще изровя. Нататък имаш един инвертор... мисля директно да ползвам някой НЧ интегрален усилвател примерно:
първичната намотка да не е с 2х38 а директно с 1х38... не съм сигурен дали няма да има проблем обаче с такова свързване и да опукам интеграла.
Приемника - описан е... тук ще има мноого мотане на жица гледам 8 секции по 326 навивки... малко ще е зор да се настрои резонансната честота НО пък ще ми е лесно да пипам генератора така че и от там става Останалото си е просто усилвател... имайки в предвид че не се гони някакъв HI-Fi ефект може да сложа нещо интегрално с малко чарколяк.
Иначе това което описваш с фазоуказателите ми е ясно, но пък в съвременните домове има толкова много смущения че тези чудесии пищят навсякъде и на всичко. От време на време и се налага да търся жици под земята и мисля че това нещо много бързо ще си избие парите. То и не се знае след нова година на къде ще ме метне живота по Софийско.
| |
Тема
|
[re: Петков]
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.12.12 13:29 |
|
Това чудо е за търсене на кабел по полето му вероятно? Неудобното е че искам да търся само моя си кабел, просто понякога отдолу е паяжина :(
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 11.12.12 15:46 |
|
Щом е паяжина става сложно.На млади години работех с такава техника.Има индуктвно прехвърляне на сигнала към съседните кабели и става боза.За точно определяне на кабела в сноп от достъпни кабели (в колектор,или тунел) се ползва генератор на триъгълни импулси и приемник със специални амперклещи, позволяващи отчитане посоката на протичане на тока в кабела,както и силата на сигнала.При това на противоположния край се дават накъсо всички жила заедно с мантията.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Диaн (uguoT) |
Публикувано | 11.12.12 16:37 |
|
Имам схемата на такова чудо, не е нещо особено. Ползва се генератор пак на 1-2 килохерца а в амперклещите има филтър на тази честота.
Аз ползвам една друга чудесия която правих набързо - генератор на около 1 херц командва един "полупроводников контактор" (в случая zoro cross triac и симистор) който комутира товар около 200 вата. Като захапеш с клещите и виждаш как подскача стрелката и тогава разбираш че си захапал правилния кабел Просто имах едни "гръмнали" ампер-клещи и им закачиш стрелкова индикация с един транзистор за усилване на сигнала.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
RC (старо куче) |
Публикувано | 11.12.12 16:54 |
|
В отговор на:
(в случая zoro cross triac и симистор)
В случа я е "zero cross", а "zoro" е от друг филм
---------------------------------
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|