Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:41 12.07.25 
Технически науки
   >> Електроника
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Локализатор на кабели.нови  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.12.12 00:42

Та наложи ми се да търся кабел... изпитаната рецепта с "позвъни на приятел" се оказа неприложима от към финансово естество, и реших да се поразровя за нещо достъпно - оказа се че цената хич не ми хареса. Та реших да мина на варианта "направи си сам". За сега съм намерил това:
Високочувствителен металотърсач тип ВТР-3 (за метални, подземни трасета) на водопроводни тръби, газопроводни, силови и телефонни кабели и др. А. Зотов, В. Харин
В помощ на радиолюбителя N 25, 1966 г.

от тук:

В общи линии - генератор на 2 килхерца (добрия стар 555) и някой интегрален НЧ усилвател за задаващ генератор мисля че ще свършат работа, приемника като го гледам са 4 транзистора ще ги преживея някак.

Някой правил ли е нещо такова? някоя практическа схема? някоя препоръка?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Локализатор на кабели.нови [re: Диaн]  
Автор Timo (собствен ник )
Публикувано11.12.12 01:20

За около 50 лв си взех педи време кабелен тракер, върши ми много добра работа. Индицирам с честота кабела и с тракера търся по звук. Златна машинка си е. Иначе ако е под напрежение кабела на уреда си имам такава джаджа мога да определя и дълбочината до 4-6 см с нагласяне на чувствителността.

Успехът се гради на знания и собствена религия!

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано11.12.12 07:48

Зависи на каква дълбочина ти трябва.Като гледам схемата е доста сложна.
За малки дълбочини до няколко см. има готови приборчета.Става и с безконтактен битов фазоуказател като увеличиш площа на накрайника с ламаринка 4х4 см.
Като млад иженер работех точно с такива прибори.Имах и всички схеми на Роботрон.Когато са достъпни двата края на кабела се включва генертор на 1 Khz в единия край,а другият се дава накъсо.Но схемата на приемика е сложничка.Неизвестна е конструкцията на търсачната бубина,понеже е залята с епоксидна смола.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Локализатор на кабели.нови [re: Xoлдън]  
Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано11.12.12 10:14

Като гледам към каква схема се е насочил няма да е за кабел в стена, а по-скоро за подземен. Няма да му е проблем да изпълни тази схема както е решил.

Автор Петков ()
Публикувано11.12.12 10:48

Когато се науча, как се качват снимки, ще Ви пратя и снимка.
Без да ми се обижда никой! - Бобина!

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.12.12 13:27

Схемата хич не е сложна :)
Имаш един генератор на 2000 херца (както казах примерно 555), след него има модулатор на сигнала (555 управлява предния) зависи на какъв кеф съм може и с операционни усилватели да го направя или с някой c-moss зависи какво ще изровя. Нататък имаш един инвертор... мисля директно да ползвам някой НЧ интегрален усилвател примерно:

първичната намотка да не е с 2х38 а директно с 1х38... не съм сигурен дали няма да има проблем обаче с такова свързване и да опукам интеграла.

Приемника - описан е... тук ще има мноого мотане на жица гледам 8 секции по 326 навивки... малко ще е зор да се настрои резонансната честота НО пък ще ми е лесно да пипам генератора така че и от там става Останалото си е просто усилвател... имайки в предвид че не се гони някакъв HI-Fi ефект може да сложа нещо интегрално с малко чарколяк.

Иначе това което описваш с фазоуказателите ми е ясно, но пък в съвременните домове има толкова много смущения че тези чудесии пищят навсякъде и на всичко. От време на време и се налага да търся жици под земята и мисля че това нещо много бързо ще си избие парите. То и не се знае след нова година на къде ще ме метне живота по Софийско.

Тема Re: Локализатор на кабели.нови [re: Петков]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.12.12 13:29

Това чудо е за търсене на кабел по полето му вероятно? Неудобното е че искам да търся само моя си кабел, просто понякога отдолу е паяжина :(

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано11.12.12 15:46

Щом е паяжина става сложно.На млади години работех с такава техника.Има индуктвно прехвърляне на сигнала към съседните кабели и става боза.За точно определяне на кабела в сноп от достъпни кабели (в колектор,или тунел) се ползва генератор на триъгълни импулси и приемник със специални амперклещи, позволяващи отчитане посоката на протичане на тока в кабела,както и силата на сигнала.При това на противоположния край се дават накъсо всички жила заедно с мантията.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано11.12.12 16:37

Имам схемата на такова чудо, не е нещо особено. Ползва се генератор пак на 1-2 килохерца а в амперклещите има филтър на тази честота.

Аз ползвам една друга чудесия която правих набързо - генератор на около 1 херц командва един "полупроводников контактор" (в случая zoro cross triac и симистор) който комутира товар около 200 вата. Като захапеш с клещите и виждаш как подскача стрелката и тогава разбираш че си захапал правилния кабел

Просто имах едни "гръмнали" ампер-клещи и им закачиш стрелкова индикация с един транзистор за усилване на сигнала.

Тема Re: Локализатор на кабели. [re: Диaн]  
Автор RC (старо куче)
Публикувано11.12.12 16:54

В отговор на:

(в случая zoro cross triac и симистор)

В случа я е "zero cross", а "zoro" е от друг филм

---------------------------------

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.